Dodaj do ulubionych

Boze Cialo

07.06.12, 16:43
Procesja dzisiaj sie odbyla pod parasolami, ale pomimo deszczu bylo bardzo duzo ludzi.
Po procesji, jak zwykle festyn parafialny- muzyka , grillowanie, ciasto, kawa, zabawy dla dzieci i tak do nieszporow.

Pamietam Boze Cialo w Polsce, budowanie oltarzy juz dzien wczesniej, przewieszanie kolorowych girland na trasie procesji, i sama procesje, tlumna i kolorowa. Jako dziecko nawet kwiatki sypalam , jeszcze jest gdzies jakies stare zdjecie- biala sukienka, biale sandalki, biale rajtuzki, biale wstazki w warkoczykach, wianuszek na glowie i koszyczek zawieszony na szyi :)
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Boze Cialo 07.06.12, 17:35
      My mieliśmy więcej szczęścia. Kilka kropel spadło na samym początku nabożeństwa, ale później już pogoda dopisała.
      A tu kilka zdjęć z naszej procesji:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134470,2,1,Msza-w-parku--Boze-Cialo-2012.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134471,2,2,Druga-stacja-procesji--Boze-Cialo-2012.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134473,2,4,Lekarka-i-ratownik-medyczny-zabezpieczaja-procesje.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134474,2,5,Trzecia-stacja-procesji--Boze-Cialo-2012.html
      Procesja jak co roku przeszła w parku, ale były dwa nowe akcenty.
      Pierwszy raz od wielu lat niesiono baldachim i dziewczynki pierwszokomunijne sypały kwiaty (to dlatego, że po raz pierwszy razem z naszą parafią świętowała też wspólnota chorwacka)
      Jura
      • maria421 Re: Boze Cialo 07.06.12, 17:59
        W Polsce mezczyzni niosacy baldachim zakladali garnitury, koszule krawaty. Tutaj. kazdy jak kto chce- tak u nas, jak i u Was, jak widac na zdjeciu.

A w miescie dzisiaj wcale nie bylo procesji ze wzgledu na rozpoczynajaca sie w sobote Documenta...
        Katolicy musieli ustapic sztuce nowoczesnej...

Ale zazwyczaj wszystkie misje katolickie sa obecne i Ewangelie sa czytane w roznych jezykach.
        • jureek Re: Boze Cialo 07.06.12, 18:10
          maria421 napisała:

> W Polsce mezczyzni niosacy baldachim zakladali garnitury, koszule krawaty. Tuta
          > j. kazdy jak kto chce- tak u nas, jak i u Was, jak widac na zdjeciu.

Szwagier był w garniturze :)
          A dzieci miały mundurki ministranckie, więc nie było problemu.
          Pochwalę się, że ten z kadzidłem to mój najmłodszy, który w poniedziałek zdał ostatni ustny egzamin maturalny i uzyskał maksymalną średnią 1,0 (czyli żaden numerus clausus mu niestraszny).
          Jura
          • maria421 Re: Boze Cialo 07.06.12, 19:13
            jureek napisał:

> Szwagier był w garniturze :)
            > A dzieci miały mundurki ministranckie, więc nie było problemu.
            > Pochwalę się, że ten z kadzidłem to mój najmłodszy, który w poniedziałek zdał o
            > statni ustny egzamin maturalny i uzyskał maksymalną średnią 1,0 (czyli żaden nu
            > merus clausus mu niestraszny).
            > Jura

Gratuluje Twojemu synowi doskonalej matury a Tobie takiego syna .

To i ja sie pochwale- wczoraj moja corka dostala wyniki z panstwowego egzaminu prawniczego pierwszego stopnia, z czesci pisemnej (6 egzaminow pisemnych po 5 godzin kazdy). Zdala , jeszcze ja czeka ustny egzamin komisyjny 19 czerwca.
            • jureek Re: Boze Cialo 07.06.12, 20:35
              maria421 napisała:

> To i ja sie pochwale- wczoraj moja corka dostala wyniki z panstwowego egzaminu
              > prawniczego pierwszego stopnia, z czesci pisemnej (6 egzaminow pisemnych po 5 g
              > odzin kazdy). Zdala , jeszcze ja czeka ustny egzamin komisyjny 19 czerwca.

Gratuluję, a we wtorek będę trzymał kciuki!
              Jura
              • maria421 Jureek 19.06.12, 20:40
                Dzieki za trzymanie kciukow.

Od dzisiaj mam corke prawniczke (dipl. Juristin) , wlasnie od niej wrocilam :)
                • zbyfauch Re: Jureek 19.06.12, 21:06
                  maria421 napisała:

> Dzieki za trzymanie kciukow.
                  > Od dzisiaj mam corke prawniczke (dipl. Juristin) , wlasnie od niej wrocilam :)

Jura zapewne niezupełnie obojętnie te kciuki trzymał, w końcu córka interesuje się Jurą, niedługo nawet zawodowo.
                • jureek Re: Jureek 19.06.12, 21:15
                  maria421 napisała:

> Dzieki za trzymanie kciukow.
                  >
                  > Od dzisiaj mam corke prawniczke (dipl. Juristin) , wlasnie od niej wrocilam :)

Gratki :)
                  Jura
                  • maria421 Re: Jureek 20.06.12, 08:37
                    jureek napisał:

> Gratki :)
                    > Jura

Dzieki :)
        • jureek Re: Boze Cialo 07.06.12, 18:11
          maria421 napisała:

> W Polsce mezczyzni niosacy baldachim zakladali garnitury, koszule krawaty. Tuta
          > j. kazdy jak kto chce- tak u nas, jak i u Was, jak widac na zdjeciu.

A jak tak porównujemy, to z kolei w Polsce bardzo rzadko widziałem na procesjach osoby na wózkach, a tu było ich bardzo wiele.
          Jura
          • astra18 Re: Boze Cialo 07.06.12, 19:39
            jureek napisał:

> maria421 napisała:
            >
            > > W Polsce mezczyzni niosacy baldachim zakladali garnitury, koszule krawaty
            > . Tuta
            > > j. kazdy jak kto chce- tak u nas, jak i u Was, jak widac na zdjeciu.
            >
            > A jak tak porównujemy, to z kolei w Polsce bardzo rzadko widziałem na procesjac
            > h osoby na wózkach, a tu było ich bardzo wiele.
            > Jura

Ciekawe skąd u ciebie takie spostrzeżenie, i co miałoby z tego wynikać,tym bardziej, że nie zauważyłam ani teraz ani w latach młodzienczych aby tych osób brakowało na procesjach.

Astra
            • koelscher Re: Boze Cialo 07.06.12, 19:42
              Moze jestes supernova?
              :-)
              k-r

astra18 napisała:

> jureek napisał:
              >
              > > maria421 napisała:
              > >
              > > > W Polsce mezczyzni niosacy baldachim zakladali garnitury, koszule k
              > rawaty
              > > . Tuta
              > > > j. kazdy jak kto chce- tak u nas, jak i u Was, jak widac na zdjeciu
              > .
              > >
              > > A jak tak porównujemy, to z kolei w Polsce bardzo rzadko widziałem na pro
              > cesjac
              > > h osoby na wózkach, a tu było ich bardzo wiele.
              > > Jura
              >
              > Ciekawe skąd u ciebie takie spostrzeżenie, i co miałoby z tego wynikać,tym bard
              > ziej, że nie zauważyłam ani teraz ani w latach młodzienczych aby tych osób brak
              > owało na procesjach.
              >
              > Astra
            • jureek Re: Boze Cialo 07.06.12, 20:22
              astra18 napisała:

> Ciekawe skąd u ciebie takie spostrzeżenie, i co miałoby z tego wynikać,tym bard
              > ziej, że nie zauważyłam ani teraz ani w latach młodzienczych aby tych osób brak
              > owało na procesjach.

No to masz inne doświadczenia, czy też obserwacje po prostu. I nic nie ma z tego wynikać, ot podzieliłem się pewną obserwacją, tak samo jak Maria podzieliła się inną (o krawatach i garniturach).
              Jura
      • astra18 Re: Boze Cialo 07.06.12, 19:42
        jureek napisał:

> My mieliśmy więcej szczęścia. Kilka kropel spadło na samym początku nabożeństwa
        > , ale później już pogoda dopisała.
        > A tu kilka zdjęć z naszej procesji:
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134470,2,1,Msza-w-parku--Boze-Cialo-2012.html
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134471,2,2,Druga-stacja-procesji--Boze-Cialo-2012.html
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134473,2,4,Lekarka-i-ratownik-medyczny-zabezpieczaja-procesje.html
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3134474,2,5,Trzecia-stacja-procesji--Boze-Cialo-2012.html
        > Procesja jak co roku przeszła w parku, ale były dwa nowe akcenty.
        > Pierwszy raz od wielu lat niesiono baldachim i dziewczynki pierwszokomunijne sy
        > pały kwiaty (to dlatego, że po raz pierwszy razem z naszą parafią świętowała te
        > ż wspólnota chorwacka)
        > Jura

Zapytam z ciekawości - czy dopiero obecność na procesji wspólnoty chorwackiej spowodowała wprowadzenie baldachimu i zwyczaj sypania kwiatów, czyli standardowych akcentów każdej procesji Bożego Ciała w Polsce?

Astra
        • maria421 Re: Boze Cialo 07.06.12, 19:47
          Odpowiedz dla Astry- w mojej parafii nie ma zadnej innej wspolnoty oprocz niemieckiej, a baldachim i sypanie kwiatkow bylo i jest zawsze.

Nie wiem jak jest u Jurka.
        • jureek Re: Boze Cialo 07.06.12, 20:31
          astra18 napisała:

> Zapytam z ciekawości - czy dopiero obecność na procesji wspólnoty chorwackiej s
          > powodowała wprowadzenie baldachimu i zwyczaj sypania kwiatów, czyli standardowy
          > ch akcentów każdej procesji Bożego Ciała w Polsce?

Baldachim pewnie stąd, że pogoda była niepewna (w poprzednich latach było zawsze prawie bezchmurnie), a kwiatów nie sypano wcześniej. Nie było takiego zwyczaju.
          A z Chorwatami był mały zgrzyt na tle zderzenia mentalności. Opowiadały mi dzieci (wszystkie są ministrantami), że chorwacka siostra zakonna wręcz poganiała ministrantów, żeby już ruszali od jednej stacji procesji do następnej, szybko, szybko - natomiast u nas w parafii ministranci nauczeni są, żeby poruszać się wolno, nigdy szybszym krokiem. Są to jednak drobnostki, ogólnie było OK.
          Jura
    • annajustyna Re: Boze Cialo 24.06.12, 19:52
      Nie wstalam, bo msza byla o 8 rano, a dziecko dalo mi w kosc przez cala noc - ale bardzo zaluje mojej absencji :(.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka