figo_2004 03.12.04, 09:08 Mój przyjaciel Mohamed chciałby przyjechać do Polski turystycznie, odwiedzić naszą cała zgraję przyjaciół. Jak można mu pomuc załatwić wszystkie formalności? Proszę pomóżcie mi się choć trochę zorientować co mam zrobić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beduinka Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 03.12.04, 14:03 musisz załatwić zaproszenie robi się to w urzędzie wojewódzkim trzeba mieć mieszkania i odpowiednie poświadczone dochody i jeśli to udowodnisz - dostajesz zaproszenie które wysyłasz delikiwentowi - ale nawet jeśli jest zaproszenie, to nie zawsze taka osoba dostanie wizę zazwyczaj zostanie poproszona w ambasadzie o zaświadczenie, że posiada stałą pracę, mogą też poprosić o wyciąg bankowy większe szanse będzie miała osoba, która odwiedziła już jakiś kraj europejski i opuściła go na czas załatwiania jest sporo - ale jest to możliwe Odpowiedz Link
karolakaminska Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 03.12.04, 14:17 najlepiej na zaproszenie do Polski, on na podstawie tego dostanie wize u siebie. druki zaproszenia dostaniesz w wydziale ds. obcokraj. w urzedzie woj.Obowiązujące opłaty:wnoszone przy składaniu wniosku w znakach opłaty skarbowej od wniosku 5 zł, od każdego załącznika 0,50 zł ,wnoszone przy odbiorze zaproszenia w znakach opłaty skarbowej 20zł . na stronach intern. urzedu swojego pewnie dostaniesz tec druki.DOKUMENTY: -wniosek (wypełniony czytelnie w języku polskim), dokumenty potwierdzające posiadanie źródeł dochodów lub własnych środków materialnych i ich wysokość (np. zaświadczenie z pracy, wyciąg z konta bankowego), dokumenty potwierdzające tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego(tj. akt własności, przydział lokalu spółdzielczego, umowa najmu) lub możliwość zapewnienia cudzoziemcowi zamieszkania (hotel), zapraszający przedstawia dokument potwierdzający tożsamość (tj. dowód osobisty lub dokument podróży lub kartę pobytu). POWODZONKA. Odpowiedz Link
o_sana Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 05.12.04, 22:14 Najlepiej www.mazowsze.uw.gov.pl/news.php?id=887 zaproszenie latwo dostac, ale jak wspomniala Beduinka.. probelem jest w amsadadach polskich w kraju zapraszanego... Polska uwaza sie za bardzo strategiczny kraj i strasznie obawia sie atakow & etc.Rzadko wydaja wizy arabom.. no chyba, ze maja db prace i kase... ale to tez kwestia ich "wlasnego wyboru"... Odpowiedz Link
hayet Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 06.12.04, 14:14 Drogi figo... juz identyczne pytanie zadales na forum Cudzoziemcy i identyczne odpowiedzi uzyskales. Czego chcesz wiecej? Pozdrawiam Odpowiedz Link
figo_2004 Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 07.12.04, 11:41 Zgadza się, zadałem te pytanie na forum Cudzoziemcy ale tym razem mam więcej inormacji od miłych gości np.beduinka,karolakaminska,o_sana za co im dziękuje. Pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link
hayet Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 07.12.04, 16:43 W to, ze sa mile to nie watpie, ale czy nowe informacje... Pozdrawiam Odpowiedz Link
figo_2004 Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 16.12.04, 13:06 Pozdrowienia dla beduinki Odpowiedz Link
gajasirocco Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 16.12.04, 14:55 A Beduinka już w Libanie.... Odpowiedz Link
beduinka Re: MOHAMED CHCIAŁBY PRZYJECHAĆ DO POLSKI 19.12.04, 21:52 a dziekuje i pozdrawiam z Bejrutu Odpowiedz Link