Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE - sieć Orange

IP: *.ip.jarsat.pl 21.04.11, 15:32
Niedawno przedłużyłam umowę z siecią Orange. Wybrałam nowy telefon i tu zaczęły się problemy... pierwszy rachunek jaki otrzymałam opiewał na kwotę 755zł - okazało się, że wysokość rachunku wynika z naliczenia opłat za korzystanie z internetu. Telefon ma system operacyjny Android i sam automatycznie wykonywał połączenia z internetem, do tego przy korzystaniu z funkcji Android Market telefon łączył się z siecią 3G a nie z domowym wi-fi. Wi-fi jest poprawnie skonfigurowane, bez problemu obsługuje internet w telefonie iPhone (również w sieci Orange - nie nabija rachunku abonenta na kolosalne sumy). Problem dotyczy łączenia się telefonu z Internetem przez sieć 3G zamiast wi-fi. Pracownicy działu technicznego nie potrafili w 100% rozwiązać problemu z połączeniami. Na koniec usłyszałam, że ten telefon tak po prostu ma.
Składałam dwie reklamacje. Pierwszą telefonicznie 8 marca, drugą na piśmie 10 marca - opisując dokładnie problem. Reklamacja z dnia 10 marca nie została w ogóle rozpatrzona. Orange udzieliło negatywnej odpowiedzi na reklamację z 8 marca. Złożyłam odwołanie ponawiając wyjaśnienie problemu - również otrzymałam odpowiedź negatywną. Obie odpowiedzi nie dotyczyły zgłaszanego problemu, były nie na temat. Orange umywa ręce, zrzucając winę na źle działające wi-fi. Zamierzam złożyć kolejne odwołanie, ponieważ nadal nie zgadzam się z ich argumentami i oczekuję w końcu odpowiedzi na temat. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Czuje się zlekceważona i oszukana.
Rachunek za pierwszy miesiąc użytkowania telefonu wynosi tyle ile mój roczny rachunek za telefon! Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie użytkował Internetu w telefonie jeśli ma dostęp do komputera z wi-fi.
Niestety nie mogę zerwać z nimi umowy, ponieważ wcześniejsze rozwiązanie umowy przez klienta zagrożone jest karą pieniężna 2,700zł.
W jaki sposób jeszcze dochodzić swoich praw?

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.11, 10:40
      To nie jest wina operatora tylko konfiguracji telefonu. Przed zakupem należało się zapoznać z funkcjami telefonu a nie kupować tyko dlatego że taki model jest akurat modny... Operator świadczy usługę zgodnie z umową, więc reklamacje raczej nic tu nie pomogą.
    • Gość: bl Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.nplay.net.pl 25.04.11, 11:35
      Skoro telefon łączy się przez sieć operatora to wifi jest źle skonfigurowane. Poszukaj w internecie informacji na ten temat.
      • Gość: elf Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.cn.net.pl 25.04.11, 12:15
        Ten temat z Android znany jest od dawna. Jak już wcześniej napisano, reklamacja nie ma sensu, nie jest to wina operatora, tylko kwestia braku umiejętności obsługi aparatu. Przydatne są paczki MB oferowane przez niektórych operatorów do abonamentu, zawsze trochę chronią przed zawrotnym rachunkiem.
        • Gość: paweł Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 20:13
          Nie wiem jak sprawa ma się przy systemie Android, ale wyjściem z sytuacji może być wprowadzenie błędnych danych w konfiguracji połączenia internetowego przez sieć operatora. Wtedy nie możliwym okaże się płatne połączenie z internetem po sieci 3G, a tym samym rachunek nie zostanie nabity bez naszej wiedzy. Trochę to prymitywne rozwiązanie lecz skuteczne na starszych telefonach, być może Android też da się "wpuścić w maliny".
          • Gość: elf Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.cn.net.pl 26.04.11, 00:45
            Weź jednak pod uwagę, że wielu klientów to zwykłe lemingi. Oni nie zmienią sobie ustawień. Liczy się ile wyświetlacz ma kolorów, jaki aparat foto itd. Rzucisz im banana w przepaść to za nim skoczą. Pozostają więc te pakiety na net, lub czerwona taśma na telefonie z napisem "uwaga!".
        • Gość: M. Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.ip.jarsat.pl 25.04.11, 20:14
          Wi-fi było i jest poprawnie skonfigurowane. A taka sytuacja zdarzyła się też innym użytkownikom tego telefonu i innych aparatów na systemie adroid, w jednym z przypadków uszkodzony był telefon.
          • Gość: bl Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.nplay.net.pl 29.04.11, 19:56
            Jak radził przedmówca usuń ustawienia operatora z aparatu.

Co do ustawień wifi,: skoro telefon łączył się przez sieć to raczej nie było prawidłowej konfoguracji. Może jest tam ustawienie łączności w pierwszej kolejności przez sieć operatora i w przypadku jej niedostępności przez wifi. Może zainstalowane aplikacie, widgety łączą się po sieci operatora.

Na szybko znalazłem temat: android-forum.pl/viewtopic.php?f=11&t=445&p=1451&hilit=APNdroid#p1451
          • Gość: Wezmyr Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.11, 00:42
            No popatrz, a mi się nie zdarzyła. Bzdura i tyle. Reklamacja (dochodzenie praw? jakich praw??) nic tu nie da. Android podczas pierwszego uruchomienia zadaje 8 pytań, jedno z nich dotyczy aktualizacji, automatycznego łączenia się z siecią. Ale i podczas późniejszego użytkowania można każdy element skonfigurować. Wymaga to przeczytania instrukcji (jest PDF w telefonie). Tylko kto by czytał instrukcje...
            • Gość: wister Re: Pytanie do UKE - sieć Orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 14:45
              Nie słuchajcie w ogóle tego człowieka on wypowiada się wszędzie w ten sposób i próbuje w każdy sposób BRONIĆ ORANGE, tak jak pisałem prawdopodobnie jest sprzedawcą wszelakich pakietów internetowych w orange albo innym pracownikiem Orange...

Tutaj jest łamane prawo, łamie to podstawowe ustawy związane z handlem

Uważasz że jako klient klientka Orange zostałaś oszukana oszukany ?
              Napisz do mnie wister-144@o2.pl może będe w stanie Ci pomóc
              aby Ci pomóc potrzebuje skanu Twojej faktury lub print screen z kwotą itd

Pozdrawiam wszystkich
              (oprócz wezmyra :] )
              • gosc_4 Re: Pytanie do UKE - sieć Orange 03.01.12, 15:27
                Wister, coś długo milczałeś. Jak tam Twoje boje z Orange? Pozwy zbiorowe itd. Forum widze już zamknięte. Jakieś sukcesy? Pochwal sie ;)
                • wezmyr Re: Pytanie do UKE - sieć Orange 03.01.12, 18:24
                  ***gosc_4- chyba marnie mu idzie, skoro odpowiada na posta, którego napisałem w maju ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka