Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE

IP: *.183.227.104.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.05.12, 22:14
Witam!
Mam problem z TP czyli teraz Orange. W ub. roku podpisałam umowę na Fun Pack. Przez 28 dni nie mogli podłączyć mi usługi. Zwodzili mnie teksami, że mają problemy, to nowa usługa i takie tam. Minęły świeta nie miałam obiecanych programów telewizyjnych, więc zdecydowałam sie wypowiedzieć umowę. W regulaminie zobowiązywali się do włączenia usługi z dnia na dzień. Uznałam to za nie dotrzymanie warunków umowy z ich strony. Oczywiście dostałam rachunek za okres kiedy to niby miałam korzystać z pakietu i ten rachunek na skutek reklamacji mi anulowano. Ale po 3 miesiącach otrzymałam notę obciązającą na kwotę 890 złoty za zerwanie umowy. Wysłałam pismo do TP i wczoraj otrzymałam odpowiedź z tekstem,że nie widzą nieprawidłowości w wywiązaniu się z umowy.
Nie korzystam z usług innej firmy (brak mozliwości kompleksowej oferty) więc może podpowiecie mi jak się z nimi dogadać? Nie mam wolnej wkoty w wysokości 900 złotych. Będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu problemu.
M.Tomicka
Obserwuj wątek
    • konsument22 Re: Pytanie do UKE 02.06.12, 10:01
      1. Co dokładnie jest w umowie na świadczenie usług o możliwości wypowiedzenia umowy przez klienta? czy są wymienione przypadki, kiedy klient może zerwać umowę bez konieczności zapłaty kary umownej, czy są określone raczej ogólnie?

2. nota jest na 100% z tytułu zerwania umowy tak?

Jeżeli jesteś pewna, że skorzystałaś z prawa do wypowiedzenia umowy poprawnie, to:
      należy napisać pismo do Orange zawierające ich wcześniejsze pismo o uznaniu Twojej reklamacji z tytułu nieświadczenia usług i podać to jako podstawę do rozwiązania przez Ciebie umowy. Ponieważ uznali wówczas tą reklamację, czyli potwierdzili niewywiązanie się z umowy w stosunku do Ciebie, nie ma możliwości, aby go nie uznali w innej sytuacji, czyli jako powód dla Ciebie do zerwania kontraktu.

Czyli, koniecznie załączasz poprzednią korespondencję, i piszesz pismo:

1. ponawiasz żądanie potwierdzenia skutecznego rozwiązania umowy z winy Orange uprawniającego Ciebie do zwolnienia z kary umownej - na piśmie
      2. prosisz o wystawienie faktury korygującej zerującej powyższą kwotę 890 - niech Ci to również doręczą
      3. Na końcu umieść informację, że w przypadku ponownego negatywnego rozpatrzenia Twojej reklamacji kierujesz sprawę do UKE w celu rozpoznania pod kątem poprawności zastosowanych działań przez Orange (90% że to zadziała od razu i uznają Twoją reklamację).

Pismo wyślij poleconym + potwierdzenie odbioru.

Zrobienie tego wszystkiego jest ważne, bo za miesiąc jak nie zapłacisz, Orange sprzeda Twój dług do jakiejś mizernej kancelarii prawnej zajmującej się ściąganiem długów i zaczniesz dostawać listy z pogróżkami. Z jednej sprawy zrobią się 2.

pozdrawiam
      • Gość: M.Tomicka Re: Pytanie do UKE IP: *.183.225.218.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.06.12, 16:28
        Bardzo dziekuję za pomoc. W ostatnim pismie od TP - Orange poinformowano mnie, że ta odpowiedź kończy możliwości reklamacyjne. Ale zrobię jak radzisz. Spróbuję jeszcze powalczyć.
        W regulaminie jest 1 mozliwość wypowiedzenia umowy przez Abonenta - jedynie gdy TP świadaczy usługi niezgodnie z umową. Ale co to znaczy? Tak do końca to chyba nie wiadomo. Przysługuje mi kara umowna za czas kiedy usługa nie jest świadczona w wysokości 1/30 opłaty abonamentowej za każdy dzień braku usługi. Abonent nie może rozwiązać umowy , jedynie w sytuacji kiedy otrzymuje aneks i go nie akceptuje.
        • konsument22 Re: Pytanie do UKE 03.06.12, 19:38
          Nie wiem jak dokładnie brzmią te zapisy w umowie, ale:
          pisząc że skierujesz sprawę do rozstrzygnięcia przez UKE, napisz też, że skierujesz treść zawartej umowy do UOKiK celem analizy, czy nie zawiera klauzul niedozwolonych (w kontekście tego zwrotu 1/30, w Rejestrze klauzul niedozwolonych prowadzonym przez UOKiK znajdują się podobne klauzule, pytanie co dokładnie jest w umowie z TP S.A., najlepiej skierować do UOKiKu).

Cyt. ze strony UOKiK:

Po trzecie – możemy złożyć skargę do UOKiK. Urząd podejmie interwencję, jeśli stwierdzi, że problem nie dotyczy tylko indywidualnego konsumenta, ale dochodzi do naruszenia zbiorowych interesów konsumentów. Gdy firma nie dostosuje się do zaleceń UOKiK, może zostać ukarana finansowo na podstawie art. 24 ust. 2 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (DzU z 2007 r. nr 50, poz. 331 z późn. zm.). Stosowanie klauzul niedozwolonych umieszczonych w rejestrze prowadzonym przez Prezesa UOKiK jest bowiem traktowane jako naruszenie zbiorowych interesów konsumentów. Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 13 lipca 2006 r. (sygn. III SZP 3/06) przesądza, że dotyczy to nie tylko przedsiębiorcy, który nie zaprzestał stosowania klauzul sprzecznych z prawem po niekorzystnym dla siebie wyroku sądowym, lecz także innych firm, które stosują postanowienia tożsame z tymi zakazanymi.

uokik.gov.pl/faq_niedozwolone_klauzule.php#faq1275
          I tak jak mówię, ważna w tym przypadku jest prędkość działania, aby TP nie zdążyła Twojego długu przekazać do firmy windykacyjnej, bo to będzie tylko dodatkowy kłopot do rozwiązania.

UKE z tego co wiem ma też infolinię dla konsumentów: www.cik.uke.gov.pl/zadzwon-do-nas więc możesz jeszcze jutro zadzwonić i dopytać co dokładnie trzeba im przesłać, aby rozpoznali sprawę.

Nie odpuszczaj i trzymam kciuki!
    • Gość: gosc Re: Pytanie do UKE IP: *.extreme-net.one.pl 03.06.12, 20:36
      " W regulaminie zobowiązywali się do włączenia usługi z dnia na dzień." - proszę przytoczyć dokładnie ten zapis z regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka