Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 20:50
Temat o którym poniżej zgłaszałem już na tym forum ,ale bez podawania nazwy sieci .
Teraz już podaję tą nazwę , bo ;

W trakcie rozmowy z konsultantką sieci Play, zostałem potraktowany słowem; "Spier....j".

Play odsłuchała(o) zgłoszenie i potwierdziło fakt, zwalniając pracownicę.
Mnie jako naprawę szkody dali 3x20zł obniżki abonamentu i 3x150min.
Ja uważam ,że to jest niewspółmierne do zdarzenia (skoro nawet wyrzucili pracownika- za drobnostkę się przecież nie zwalnia...) , a naprawa szkody- za obrażenie mnie nie nastapiła.
W mojej ocenie wykpili się... i występując z pozycji silniejszego dają do zrozumienia; bierzesz to, i nic więcej. Podejmowane próby ,z mojej strony natrafiają na mur; Regulaminu nie złamano...
no to jak ; mają nas obrażać , a potem napiszą jw. i jest ok?
Reklamacje w Play nic nie dają, twierdzą że Regulamin świadczenia usług nie został złamany...
żałosne.
Obserwuj wątek
    • Gość: hol Re: Pytanie do UKE IP: *.CNet.Gawex.PL 11.06.12, 22:44
      żałosne jest to jak ktoś jest roszczeniowy nie wiadomo jak mocno. Powinno być tylko zwykłe przepraszam i nic więcej...
      • Gość: darek Re: Pytanie do UKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:19
        No życze Ci samych "przepraszam" i pozwalaj sobie na takie zachowania...
        ja sobie nie pozwolę !
    • gosc_4 Re: Pytanie do UKE 12.06.12, 08:52
      Podejrzewam że owo "Spier....j" nie padło bez powodu.
      • Gość: darek Re: Pytanie do UKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:22
        Nawet gdyby był powód ... to nie miało prawa paść !
        A powodu nie było, chyba ,że za taki można uznać dopominanie sie o odblokowanie numeru abonenta, do którego przez pół dnia nie mogłem sie dodzwonić...
        Abonent miał popłacone wszystkie rachunki itp.
        Żałosne jacy Wy jesteście mali...
        • gosc_4 Re: Pytanie do UKE 27.06.12, 16:00
          Na jakiej podstawie twierdzisz że abonent miał zablokowany telefon? Co to za blokada była wg Ciebie? Możesz to nam wyjaśnić?
        • konsument22 Re: Pytanie do UKE 27.06.12, 18:52
          na jakiej podstawie operator miał odblokować numer, którego nie jesteś właścicielem? sam fakt, że nie mogłeś się dodzwonić niestety nie jest wystarczający.
          • Gość: hol Re: Pytanie do UKE IP: *.CNet.Gawex.PL 03.07.12, 20:09
            roszczeniowy i tak tego nie zrozumieją....
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE 27.07.12, 12:34
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam. Niewątpliwie opisana przez Pana sprawa, a konkretnie zachowanie konsultantki Telefonicznego Biura Obsługi jest naganne. W treści postu wskazał Pan, iż konsultantka za swoje zachowanie straciła pracę, a także, iż operator pragnąc naprawić „błąd”, a raczej w ramach przeprosin za zachowanie konsultantki, zaproponował Panu rekompensatę w postaci rabatu i dodatkowych minut.

Pragnę wskazać, iż zakres odpowiedzialności operatora z tytułu świadczenia usług, w tym niewykonania, nienależytego wykonywania usług określa w szczególności regulamin świadczenia usług telekomunikacyjnych.

Opisana przez Pana sprawa jest bardziej złożona i wymaga szczegółowej analizy. Po pierwsze może Pan wystąpić do operatora, jeżeli jest Pan niezadowolony z propozycji przedstawionej przez operatora tj. formy / wartości rekompensaty, z żądaniem wypłaty rekompensaty w ustalonej przez Pana wartości / formie. Rozmowa miała wszak miejsce w trakcie połączenia z Biurem Obsługi i w trakcie wykonywania przez konsultantkę obowiązków służbowych. W odpowiedzi na Pana żądanie, operator przedstawi uzasadnienie, w tym uzna lub odrzuci Pana żądanie. Po drugie, na gruncie prawa cywilnego może Pan dochodzić roszczeń od osoby, która dopuściła się naruszenia Pana dóbr osobistych. Zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego „dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach”. W przypadku naruszenia dóbr osobistych poszkodowany może na podstawie art. 24 § 1 Kodeksu cywilnego żądać zaniechania tego działania. W przypadku dokonanego naruszenia może Pan żądać, aby sprawca, który dopuścił się naruszenia, zrealizował czynności niezbędne do usunięcia skutków tego naruszenia, w szczególności złożył oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie.

Przepisy art. 448 Kodeksu cywilnego określają, iż „w razie naruszenia dobra osobistego sąd może przyznać temu, czyje dobro osobiste zostało naruszone, odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę lub na jego żądanie zasądzić odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez niego cel społeczny, niezależnie od innych środków potrzebnych do usunięcia skutków naruszenia”. Zgodnie z powyższym może Pan przed sądem cywilnym domagać się zasądzenia na swoją rzecz zadośćuczynienia. Zadośćuczynienie pieniężne to odpowiednia suma pieniężna, przyznawana przez sąd z tytułu doznanej krzywdy temu, czyjego dobro osobiste zostało naruszone.
      • Gość: energetyk Re: Pytanie do UKE IP: *.free.aero2.net.pl 28.07.12, 00:05
        czyli w stosunku do kogo i o co ma się ten człowiek zwracać? poza tym "iż" to się już od dawna nie stosuje... może dajmy "ekspercie" jako zastępującą formę "że"??

"Iż" jest synonimem wspaniałego spójnika "że". Znaczy dokładnie to samo, ale poza znaczeniem wszystko ma od "że" gorsze. "Iż" jest pretensjonalne, książkowe i nadęte. Rzadko, bardzo rzadko spotyka się je w kontekście, który sprawia, że "iż" brzmi normalnie.

"Iż" jako synonim "że" nie spełnia też podstawowej funkcji synonimu, tzn. "iż" nie da się dla urozmaicenia użyć w jednej wypowiedzi z "że". Tak jak robi się np. z "i" oraz "oraz".

"Ekspercie" UKE - nauczmy się podstawy naszego ojczystego języka...!
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Pytanie do UKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 08:56
          > "Iż" jest pretensjonalne, książkowe i
          > nadęte.

Jak rozumiem uważasz czytanie książek za równie złe jak używanie "iż"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka