Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania.

IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 17:52
Witam,

kupiłem niedawno telefon w sieci Play i irytuje mnie bardzo oprogramowanie
wgrane przez operatora. Przede wszystkim dlatego, że pod przyciskiem skrótu
jest ustawiona domyślnie usługa playnet, która wymaga połączenia z internetem.
Przycisk ten jest często przypadkowo przeze mnie włączany, co naraża mnie na
niepotrzebne koszty. W telefonie nie mam możliwości zmiany funkcji przypisanej
temu skrótowi.
Nigdzie w regulaminie nie doczytałem, że muszę korzystać z oprogramowania
wgranego przez operatora. Pytanie brzmi czy Play może mi zmienić
oprogramowanie (na np. firmowe producenta) bez utraty gwarancji na telefon? Z
tego co wiem mogę to zrobić samodzielnie, ale wówczas tracę gwarancję.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania. IP: *.jmdi.pl 09.07.09, 23:33
      Niedługo będziecie się pytać UKE czy można zmienić sobie obudowe
      telefonu.
      • Gość: jjjacek Re: Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania. IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 07:06
        Idąc Twoim tokiem rozumowania, można by się również zapytać UKE co zrobić, żeby
        nie pojawiały się takie bezsensowne odpowiedzi.
    • Gość: mk Re: Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania. IP: *.chello.pl 10.07.09, 17:36
      Umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych i umowa kupna aparatu
      telefonicznego to odrębne kwestie.
      Z pytaniem o zmianę oprogramowania należy zwrócić się do sprzedawcy aparatu.
      Samodzielna zmiana oprogramowania nie przesądza o utracie uprawnień
      gwarancyjnych - należy zapoznać się z treścią dokumentu gwarancyjnego.
      • Gość: Gość Re: Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania. IP: *.jmdi.pl 10.07.09, 18:03
        On znalazł taki zapis i chce, żeby UKE zmusiło sprzedawców do jego
        wycofania :)
        • kemotost Re: Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania. 18.07.09, 01:25
          W tym przypadku są dwie umowy.
          Jedna dotycząca świadczenia usług (ona nic nie ma do sprawy)
          Druga dotycząca zakupu sprzętu.
          Ponieważ sprzęt kupujesz u danego operatora, jest on "brandowany" przez
          operatora(dokładnie przez producenta na zlecenie operatora). Kupując telefon
          masz możliwość jego obejrzenia i zapoznania się z nim, więc po zakupie, nie
          możesz od niego odstąpić, - sprzęt ( i soft w nim zawarty) jest taki jaki jest.
          Zawsze możesz kupić telefon nie "brandowany" bez umowy w sklepie AGD i nie
          będziesz miał opcji operatora.
          Jedynym przypadkiem jest sprzedaż wysyłkowa - 10 dni na zwrot bez podania przyczyn.
          Tak samo dotyczy to simlocka i konfiguracji telefonu. W sklepie ADG kupujesz
          telefon czysty a w punkcie operatora telefon z jego konfiguracją i softem, a u
          niektórych nadal z SimLockiem.
          Samodzielna zmiana oprogramowania telefonu jeśli zostanie wykryta przez serwis
          skończy się najprawdopodobniej utratą gwarancji. 90% producentów zastrzega sobie
          prawo anulowania praw gwarancyjnych przy nieautoryzowanej ingerencji w sprzęcie.
          Dotyczy to też oprogramowania , poza przypadkami aktualizacji, metodami
          podanymi przez producenta.Niestety aktualizacje są przygotowywane dla softu
          firmowego i brandowanego, tak że nie da się wgrać do telefonu kupionego u
          operatora czystego softu producenta.
          Samo przypadkowe i nieświadome wykorzystanie funkcji zawsze możesz próbować
          reklamować( mail do opa. nic nie kosztuje). Operatorzy są nastawieni pozytywnie
          do klienta i sporo takich reklamacji rozpatrują pozytywnie dla klienta (mimo iż
          nie muszą).

• odchodzi4 Re: Pytanie do UKE: zmiana oprogramowania. 18.07.09, 11:48
      zareklamuj tel w autoryzowanym serwisie producenta mówiąc że tel się zawiesza zastrzegając że życzysz sobie oprogramowanie producenta a nie opa. wgrają nowe oprogramowanie odnotują w karcie gwarancyjnej i po kłopocie. nie zapłacisz za to nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka