sloggi 04.04.04, 22:29 Dzisiaj poczas luźnej rozmowy stwierdziliśmy ze znajomymi, że tak naprawdę nie znamy staropolskich potraw, no jest bigos, kapusta z grochem i.... No właśnie - co jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
candycandy Re: Staropolskie potrawy 04.04.04, 22:34 O, temat dla takiego eksperta kulinarnego jak ja)) A kluski śląskie mogą być? A schabowy? A młode ziemniaki posypane koperkiem z kwaśnym mlekiem? A makowiec? A mazurki? A sernik? A baby drożdżowe? A barszczyk czerwony z uszkami? A surówka z kiszonej kapusty i marchewki? A schab pieczony ze śliwką? A to mało? Odpowiedz Link
biuralistka Re: Staropolskie potrawy 04.04.04, 23:00 Nie zapominajmy o kaszy: jęczmiennej, gryczanej, jaglanej. Najlepiej ze śpyrką i kwaśnym mlekiem Odpowiedz Link
zenta1 Re: Staropolskie potrawy 04.04.04, 22:35 ooo, znowu jakis wątek kulinarny. mam cała szafę książek kucharskich i właściwie wogóle do nich nie zaglądam. Wolę posłuchać Makłowicza< Okrasy i Pascala B. niż odgrzewać pomysły pani Cwierczakowiczowej (chyba dobrze ?) Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Staropolskie potrawy 04.04.04, 23:02 Wolę panią Lucynę [ Ć. ]. Za kompetencję kulinarną , którą opłaciła tym ,że ją na starość musiało 2 mężczyzn na specjalnym tronie wnosić do mieszkania . Za język . Za koloryt - wstawki np. o mostkach cielęcych , że je "masowo" wykupują Żydzi ... Odpowiedz Link
wgfc Re: Staropolskie potrawy 05.04.04, 07:31 Sloggi napisał: > No właśnie - co jeszcze? Hmm. Pewnie te zupy są staropolskie: rosół, kapuśniak, żurek, barszcz czerwony, fasolowa, grochowa, barszcz biały, no i oczywiście czernina ... A z niezup to może kulebiak (z Kujaw), kaczka z jabłkami, pieczeń z dzika, pieczony prosiak no i kurcze pieczone... Pewnie staropolskie są też ogórki kiszone i kapusta kiszona oraz polski chleb. Pasztety, kaszanka (i jej odmiany), suszone kiełbasy... Kutia (i jej mutacje) chyba też jest staropolska. Więcej pomysłów za bardzo nie mam, choć musieli Staropolacy jeść też jakieś ciasta i desery. Odpowiedz Link
agablues Re: Staropolskie potrawy 19.04.04, 00:49 No to ja Wam przypomnę. Będzie cykl z książki: 365 obiadów przez Lucynę Ćwierczakiewicz autorkę " Kursu gospodarstwa dla kobiet", "Jedynych praktycznych przepisów","Poradnika porządków" i.t.d Wydanie dwudzieste pierwsze gruntownie poprawione setny trzeci po setny dziesiąty tysiąc Warszawa 1911 chcecie? Na zachętę mogę Wam podać, jaki obiad zaproponowała pani Lucyna na dzisiejszy dzień: Polewka z piwa szczupak z białym sosem fasola na kwaśno grzanki z konfiturami zanim podam przepis na polewkę, kilka uwag Pani Lucyny 1. najlepszą proporcją przy zupach jest zastosowanie garnka do liczby osób, rachując zawsze kwaterkęna jedną osobę.Przy rosołach i zupach mięsnych trzeba uważać, aby samego płynu była kwaterka na osobę, pomnąc, ze mięso zajmuje dosyć miejsca w garnku. 2.W każdej porządnej kuchni powinno być, oprócz innych potrzebnych narzędzi - 2 urszlaki - gęstszy i rzadszy - oraz ze 6 co najmniej sitek: druciane do pasztetów, duże włosiane do mąki - i 4 róznej gęstości, najlepiej włosiane do fasowania zup, sosów - a jedno najgęstsze do rosołu blaszane z mosiężną tkaniną POLEWKA Z PIWA ZE ŚMIETANĄ zagotować pod pokrywką dobrego zwyczajnego lub bawarskiego piwa kwartę z kawałkiem skórki od chleba. Osobno rozrobić w garnku dobrą kwaterkę śmietany kwaśnej z 4 żółtkami, łyżką zimnego piwa i łyżką miałkiego cukru; gdy sie piwo zagotuje, lać, powoliciągle mieszając w garnek, gdzie jest śmietana z zółtakmi; wstawić na ogień, żeby się rozgrzało, ale nie zagotowało i wylać w wazę, gdzie powinien być chleb lrajany w kostkę i podsuszony, twaróg także pokrajany i parę łyżek cukru z cynamonem. Można ją robić bez śmietany z samemi zółtkami, ale wtedy brać 6 żółtek na 4 osoby smacznego Odpowiedz Link
anmanika Re: Staropolskie potrawy 19.04.04, 12:39 Zrobiłam kiedyś polewkę piwną...........była obrzydliwa i od tego czasu postanowiłam nie marnować piwa. Staropolska potrawa? O ile pamiętam dobrze w książce "Paziowie króla Zygmunta" król zajadał się kurą po polsku (czyli z nadzieniem). Odpowiedz Link
ashek Re: Staropolskie potrawy 20.04.04, 02:23 kuchnie staropolską trzebaby podzielić na chłopską i pańską. chętnie przyznajemy się do tej pańskiej, to w sumie zrozumiałe. ale tak naprawde staropolska sztuka kuchenna kojarzy mi sie z ogromną ilością korzeni, których mocny aromat miał stłumić wszelkie nieświeżości użytych składników. to taka łyżka dziegciu) pzdr. tom(ashek) Odpowiedz Link