matanzas 22.04.11, 08:52 I w tym czasie uciekam do krajów w których niema tej tradycji najlepiej z dala od UE. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 09:10 A jakie święta obchodzisz? Pytam z ciekawości, bo jeśli uciekasz przed każdymi to musisz się sporo najeździć Odpowiedz Link
matanzas Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:03 nie obchodzę żadnych ....więc w teraz jadę do jednego z krajów Islamskich co prawda .... jest jeszcze kilka krajów jakie mam do wyboru Odpowiedz Link
lambert77 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:07 a to zamiast się chwalić że niby nie obchodzisz świąt to po prostu napisz że masz w dupie wszelką tradycję niezależnie od strony świata i religii... takie trolowe napisanie nie obchodzę katolickich świąt jest śmieszne i nie wywiera takiego wrażenia jakie niby miało wywrzeć Odpowiedz Link
urko70 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:08 matanzas napisał: > I w tym czasie uciekam do krajów w których niema tej tradycji najlepiej z dala > od UE. Frustracje? Może lepije zostań tam no bo tu ciągle jakieś katolickie święta a tam będziesz miał w końcu spokój i akceptację.... Odpowiedz Link
lambert77 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:14 Wbrew pozorom nie będzie miał akceptacji... no chyba że gdzieś na biegunie północnym. Na razie wszystkie kraje gdzie jedzie wymagają od niego jeżeli nie życia zgodnie z ich religią to przynajmniej szanowaniu ich praw w tym tych ustanowionych przez wszelkiej maści kapłanów. Takie dziwne uciekanie Odpowiedz Link
urko70 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:34 lambert77 napisał: > Wbrew pozorom nie będzie miał akceptacji... Wydawało mi się to tak oczywiste, że kazdy zrozumie ironię. Odpowiedz Link
matanzas Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:45 Może żle to zabrzmiało .. ale cóż religii katolickiej nie cierpię / nie znoszę ! czy to się komuś mieści w głowie czy nie ( w naszym kraju może to być wręcz nie zrozumiałe .....) frustracje ? nie uznawanie religii a uznawanie praw innych ...to w zupełności co innego !!! święta w takich katolickich krajach mnie drażnią ...dlatego teraz Afryka Odpowiedz Link
matanzas Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 10:47 a teraz pozwólcie że was opuszczę ...zmywam się z Europy Odpowiedz Link
lambert77 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 11:05 spoko nie spalimy Cię na stosie. Jak dla mnie możesz nawet zmienić religię. Tylko jak już czegoś nie cierpisz to przynajmniej powiedz za co. Ostatnio nie cierpienie religii jest trendy a nie chciałbym skrzywdzić Cię opinią że małpujesz po kimś Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 11:30 Jest takie słowo - asymilacja, ono obowiązuje wszędzie. Odpowiedz Link
urko70 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 11:50 matanzas napisał: > Może żle to zabrzmiało .. ale cóż religii katolickiej nie cierpię / nie znoszę > ! czy to się komuś mieści w głowie czy nie ( w naszym kraju może to być wręcz > nie zrozumiałe .....) Fobie można leczyć. > frustracje ? > nie uznawanie religii a uznawanie praw innych ...to w zupełności co innego !!! Dawno mineły czasy, kiedy za to spaliło się na stosie. teraz możesz mieć to w 4ce i żyć sobie spokojnie OBOK. Także mówienie o nienawiści do religii do świąt to tylko przykrywka prawdziwego problemu. > święta w takich katolickich krajach mnie drażnią ...dlatego teraz Afryka I słusznie, bardzo dobrze jeśli ktoś znajdzie swoje miejsce. Powodzenia Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 12:05 > święta w takich katolickich krajach mnie drażnią ...dlatego teraz Afryka Nie wiem, czy wiesz, ale w Afryce chrześcijaństwo, a zwłaszcza katolicyzm ma się obecnie coraz lepiej Chyba, że będziesz w Afryce Północnej. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 12:51 lambert77 napisał: > Wbrew pozorom nie będzie miał akceptacji... no chyba że gdzieś na biegunie półn > ocnym. Na razie wszystkie kraje gdzie jedzie wymagają od niego jeżeli nie życia > zgodnie z ich religią to przynajmniej szanowaniu ich praw w tym tych ustanowio > nych przez wszelkiej maści kapłanów. Takie dziwne uciekanie Oj, tak. Jedź np. do Arabii Saudyjskiej i powiedz, że ci się Ramadan nie podoba Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 15:02 żyjemy w wolnym kraju jak chcesz do raju droga wolna tam nikt cię nie nadgryzie Odpowiedz Link
anoagata Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 20:17 Tak ,a kto ci kazał coś obchodzić?? Uciekanie... i mamy takich oszolomów chyba więcej a najlepiej to w kosmos ,tam chyba niema Wielkiejnocy. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Nie obchodzę katolickich świąt 22.04.11, 21:24 Najlepiej na Wyspe Wielkanocna,oni tam wyznaja kult czlowieka -ptaka Odpowiedz Link
stormy_monday Re: Nie obchodzę katolickich świąt-popieram 24.04.11, 10:14 Zazdroszczę Ci tej ucieczki, podobno jestem katolikiem ochrzczony..m bez mojej wiedzy, winy i woli. Uciążliwośc wypowiadanych życzeń, które sie nie spełniają a sa jedynie werbalnym potwierdzniem katolickiej przynależności. Spotykam dwóch sasiadów, którzy ściszajac glos mówia ..idę poswięć ..stara kazała.. ponadto są tacy poprawni..nie chca się narażać. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Nie obchodzę katolickich świąt 24.04.11, 12:12 chciałbym coś od siebie dodać, ale wszystko zostało napisane czekam za to, po Twoim powrocie na relację z dalekiej podróży, gdzie byłeś i co widziałeś Odpowiedz Link
mi-l-ja Re: Nie obchodzę katolickich świąt 24.04.11, 16:29 Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim, a nie stricte katolickim. Swoją drogą ja na widok zdjęć Grobu Pańskiego z elementami nawiązującymi do zdarzeń w Smoleńsku też mam odruch Forresta Gumpa (run Forrest, run!), ale ciekawi mnie, co w tradycjach wielkanocnych autora tego wątku odstręcza do tego stopnia, że musi uciekać z kraju . Jeszcze gwoli wyjaśnienia: nie czepiałabym się tak, gdyby tytuł wątku brzmiał jestem niewierzący. Odpowiedz Link
lukasz.1978 Arabia? 24.04.11, 18:50 r> I w tym czasie uciekam do krajów w których niema tej tradycji najlepiej z dala > od UE. Na przykład do Arabii Saudyjskiej? Odpowiedz Link
matt.j Re: Nie obchodzę katolickich świąt 26.04.11, 00:01 Obchodzę, nieobchodzę, ale profity i tak czerpię Urlopu na wyjazd mniej człowiek musi brać. Nie wiem skąd ten krzykliwy ton, tak jakby celem autora było pochwalenie się wyjazdem. Ucieczka? Cóż, chyba dziecinne trochę. Może to jednak raczej wykorzystanie wolnego? Kurcze, nikt nie zmusza nikogo do obchodzenia niczego. Równie dobrze można ten weekend spędzić w domu albo iść na spacer itp. Problem tylko, że do marketu na wycieczkę się takie „nieobchodzący” w niedzielę nie wybierze bo pozamykane. Jeszcze zrozumiałbym jakby autor był z jakiejś zabitej dechami wiochy gdzie każdy każdemu w okna zagląda. Ale gdzie kogo w mieście obchodzi czy i jak sąsiad spędza dni wolne… Nie sądzę aby inni ludzie niewierzący czy też innych wyznań na kilka dni świąt czuli się tak zaszczuci, że musieliby uciekać. Może masz jakieś fobie? Może zamiast do Afryki to na terapię powinieneś pojechać? Nie wiem, tak dywaguje bo wydźwięk postu wydaje się irracjonalnie przesadny. Odpowiedz Link
moonflour Re: Nie obchodzę katolickich świąt 27.04.11, 12:42 Wielkanoc to nie tylko swięto katolickie, bardziej chrześcijańskie. Odpowiedz Link
matanzas Re: Nie obchodzę katolickich świąt 07.05.11, 12:22 no i już po ... tak to była afryka zachodnia ... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Nie obchodzę katolickich świąt 07.05.11, 12:24 Chrześcijaństwa nie znosisz, ale islam przetrwałeś? Odpowiedz Link
matanzas Re: Nie obchodzę katolickich świąt 07.05.11, 19:09 tak i jest już tak od wielu lat.... następne święta do wujka Ho .... Odpowiedz Link