sibeliuss 30.08.11, 09:39 Nawet sobie nie zdajemy sprawy, że mamy niby centralny, a tak mało poznany powszechnie region. Kto z Was był kiedykolwiek na Śląsku Opolskim? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kredofil Re: O!polskie 30.08.11, 18:35 Pewnie że byłem, bywałem wręcz. Swoją drogą piękne tereny, południowa część górzysta - polecam Góry Orawskie wszystkim, którzy lubią w weekend poczłapać po górach bez specjalnej eksploatacji samego siebie. Ciekawa mieszanka ludzka, spora mniejszość niemiecka, która - pomijając grupkę oszołomów - jest najnormalniej w świecie współżyjącą z otoczeniem społecznością. Wschodnia część Śląska Opolskiego to już po trochu prawdziwe "Hanysy", w wielu domach okolic Kędzierzyna się godo. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: O!polskie 30.08.11, 18:59 W ten weekend kręciłem się pomiędzy Byczyną a Rychtalem i Kępnem Odpowiedz Link
green.lemon Re: O!polskie 30.08.11, 20:47 aha,to stąd "o!polskie" Ja uwielbiam opolskie i bywam tam regularnie. W tym roku na razie tylko dwukrotnie niestety. No i jeszcze bym chciała, bo warto: jest pięknie, pusto, cicho, spokojnie. Góry opawskie są piękne i niezdeptane tak jak Tatry. No i nie ma zatrzęsienia turystów. Polecam zamek w Mosznej - cudo! I romantyczny park wokoło, no i stadninę koni w Mosznej jak ktoś lubi. Wieś opolska to nie to co mazowiecka - jest czysto, schludnie, no i... "kwitnące opolskie" Tylko te drogi... takie dziury prawie wszędzie, że strach jechać szybciej niż 30/h miejscami... A w samym Opolu też jest co podziwiać, tyle, że wieża piastowska w tym sezonie przechdozi remont, więc jest zamknięta. Długo jeszcze można się zachwycać Odpowiedz Link
green.lemon Re: O!polskie 30.08.11, 21:03 I wiem, że nie pisze się swoich postów jednego pod drugim, ale to taka reklamówka promująca Opole sprzed jakiegoś czasu: Opole miastem muzyki I polecam naleśniki w sławnej naleśnikarni przy Moście Groszowym (widać go na filmie). Tylko trudno i stolik Odpowiedz Link
sibeliuss Re: O!polskie 01.09.11, 08:34 Bardzo mi się tam podobało. Byłem w Kluczborku, Rychtalu i Kępnie. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: O!polskie 01.09.11, 14:03 Mieszkałem w samym Opolu przez pół roku, w ramach krótkotrwałego studiowania na tamtejszym uniwerku (potem zmieniłem kierunek i uczelnię). Piękne miasto. Byłem też w Pokrzywnej, Głuchołazach i okolicach na wakacjach Tereny piękne, choć muszę przyznać, że też zaniedbane. Opolszczyzna wywalczyła sobie województwo, nie mając jednak zbyt dużego potencjału gospodarczego. Lepiej i historycznie słuszniej byłoby, gdyby dołączyli do woj.śląskiego, ewentualnie oddając zachodnie powiaty Wrocławiowi (Opole to historyczna część G.Śląska). Wiem, pewnie mnie opolanie zaraz zgnoją (jeśli są na tym forum), ale taka jest prawda Odpowiedz Link
kredofil Re: O!polskie 02.09.11, 20:27 Historycznie patrząc, to podział na Górny i Dolny Śląsk jest lekko bzdurny Ale śląskości się Opolszczyźnie nie da odmówić, to prawda. A Pokrzywna, Jarnołtówek... Piękne miejsca. I racja - niedoinwestowane, trochę zapomniane. Co z drugiej strony pozytywnie przekłada się na brak tłumów, co dla osób szukających odpoczynku w odrobinie samotności, takich jak ja, jest największą zaletą Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: O!polskie 02.09.11, 20:48 Podział może i bzdurny, ale wynika z podziałów na księstwa śląskie leżące nad górną i dolną Odrą Swoją drogą, nie zapominajmy też o tym, że Opole to miasto festiwalowe. Kiedyś Festiwal Opolski to było coś... Odpowiedz Link