Dodaj do ulubionych

Krok do tyłu

27.09.11, 11:12
43 % aktywnych seksualnie nastolatków (16-19 lat) przyznaje się do uprawiania seksu bez zabezpieczenia z nowym partnerem. Jeszcze w 2009 takie deklaracje składało tylko 36 % procent ankietowanych.
jegostrona.pl/sex-erotyka/artykuly/358023,mlodzi-uprawiaja-seks-bez-zabezpieczenia.html
Obserwuj wątek
    • matt.j Re: Krok do tyłu 27.09.11, 23:14
      No i mamy rezultaty braku realnej edukacji seksualnej w szkołach. W zamian za to będzie się mówić młodym, że powinni czekać aż do ślubu i będzie się naiwnie liczyło, że posłuchają nauki księdza. A po co jakaś tam zbereźna edukacja seksualna w szkole skoro do ślubu będą wszyscy czekać.
      Koło się kręci a nieuświadomione nastolatki robią głupoty a potem będą zbierać żniwa w różnej postaci.
      • ewa9717 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 08:35
        Hm, moze jednak i od rodziców czegoś można by w tej mierze wymagać, co?
        • sibeliuss Re: Krok do tyłu 28.09.11, 09:21
          ewa9717 napisała:

> Hm, moze jednak i od rodziców czegoś można by w tej mierze wymagać, co?

Pas cnoty czy kłódka na siurku?
        • matt.j Re: Krok do tyłu 28.09.11, 20:16
          ewa9717 napisała:
          > Hm, moze jednak i od rodziców czegoś można by w tej mierze wymagać, co?

Rodzice, rodzice, rodzice… tylko większość tych rodziców na samo słowo seks robi się czerwona z zażenowania. Nie wszyscy mają tak dobrze, jak np. ja miałem, że rodzice kupowali nam kolejne książki encyklopedii wychowania seksualnego dostosowane do wieku w którym byliśmy i rozmawiali z nami. Chociaż podejrzewam, że takie niby luźne rozmowy nawet dla nich nie były tak do końca łatwe chociaż wydawali się otwarci.
          Myślę, że tu jeszcze jednak kwestia wchodzi w grę – przekonanie sporej części rodziców, że ich nastoletnie dziecko jest nadal przecież dzieckiem i rozmawianie z nim o seksie to trochę za wcześnie bo przecież seks dzieci nie dotyczy.
          Dlatego uważam, że w szkołach powinny być prowadzone zajęcia z wychowania seksualnego, ale nie przez czerwieniącą się polonistkę, ani tym bardziej nie przez panią katechetkę załatwiającą sprawę tym, że należy do ślubu poczekać a potem tylko metody naturalne a przez profesjonalistów, przygotowanych do prowadzenia tego typu zajęć psychologów i seksuologów.

W szkole średniej byłem na trzech, a w zasadzie dwóch pogadankach z życia w rodzinie. Pierwsza była z naszą szkolną pedagog, wielce pobożną, której słowo seks nie przechodziło przez gardło a na samą myśl robiła się czerwona. Przyszła w zastępstwie na jakąś inną lekcją i bredziła coś o zwierzątkach a jedynie co sensowne powiedziała to o kwasie foliowym, ale kogo z 17latków interesowało wtedy przygotowanie do planowanej w małżeństwie ciąży… Jak przyszła na kolejne zastępstwo to pokazując gdzie mamy jej nieprofesjonalizm cała klasa opuściła salę.
          Kolejne bliskie spotkanie z wręcz nawiedzoną religijnie panią chcąca nam przekazać informację na temat seksu mieliśmy w ramach lekcji religii, na których odbywał się kurs przedmałżeński w ostatniej klasie LO. To były jedyne zajęcia z kursu, których nie prowadził nasz katecheta. Pani miała grubo po 50’ (wtedy wydawała nam się strasznie stara), nie miała obrączki i jakoś wyszło w rozmowie, że męża też nie miał nigdy. Mówiła nam jak używanie środków antykoncepcyjnych takich jak pigułki i prezerwatywy wpływa negatywnie na organizm kobiet, że niszczy się cera, skóra robi się zielonkawa, wypadają włosy i zęby, kobiety tyją, mają alergię, chorują itp. W końcu ktoś nie zdzierżył i skwitował, że widać, że pani musiała sporo używać. Obrażona poszła na skargę do księdza i na tym skończył się wykład.

Jeśli takie lekcje miałyby tak wyglądać w szkole, być podszyte patologicznymi ideami religijnymi o grzeszności używania prezerwatyw to lepiej aby takich zajęć nie było bo zrobią tylko więcej złego niż dobrego w edukacji młodych.
      • czarek_777 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 09:04
        Ty wierzysz Matt, że kościół ma dziś jakikolwiek wpływ na zachowania młodych, np jeśli chodzi o życie seksualne ? śmiem twierdzić ,że dzisiejsze młode pokolenie, w praktyce realizuje słynne słowa Owsiaka, 'róbta co chceta' smile kościół dla młodych ,to co Im głosi to dziś dla młodych średniowiecze i zacofanie, kpią z tej instytucji a duchownych nazywają czarnymi albo pedofilami. Nie czytasz forów ? smile są zupełnie inne przyczyny takich a nie innych zachowań młodych. Brak właściwej edukacji także, a może przede wszystkim, ale czy tylko ?
        • sibeliuss Re: Krok do tyłu 28.09.11, 09:21
          Chyba nie wyczułeś sarkazmu matta smile
          • czarek_777 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 10:10
            Widzę, że mój również nie został dostrzeżony big_grin big_grin
        • skiela1 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 14:48
          Uwazasz ,ze srodki antykoncepcyjne powinny byc refundowane przez panstwo?

są zupełnie inne przyczyny takich a nie innych zachowań młodych. Brak
          > właściwej edukacji także, a może przede wszystkim, ale czy tylko ?

co jeszcze?
          A ja jednak mysle,ze dzisiejsza mlodziez ma lepiej pod tym wzgledem,chociazby dostep do srodkow antykoncepcyjnych.Az tak zle nie jest jak pisza w tym artykule,ankiete zrobili,przebadali ile osob...?smile
          • czarek_777 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 15:01
            Dzisiaj po prostu wiedza na temat seksu i antykoncepcji jest o wiele bardziej dostępna niż kiedyś. Wystarczy wejść w net i napisać hasło : antykoncepcja albo seks taki czy owaki, i już otwiera się mnóstwo podstron, z teorią i praktyką smile
            • sibeliuss Re: Krok do tyłu 28.09.11, 15:23
              I powiedz to rozochoconemu nastolatkowi na imprezce smile
      • marcin_rz Re: Krok do tyłu 28.09.11, 11:57
        > No i mamy rezultaty braku realnej edukacji seksualnej w szkołach.

a od czego są rodzice?
        Z wygodnictwa najlepiej zwalić wszystko na szkołę i niedoedukowanych nauczycieli. Czyżby był to aż tak wielki problem dla rodzica, aby usiąść z dzieciakiem i porozmawiać? No tak kwestia kto by się bardziej czerwienił ze wstydu. Dlatego metodą spychologii wszystko przerzucić na nauczycieli i księży, a potem objechać z góry na dół że się nie wywiązują z powierzonego zadania.
        Osobiście wolę ja, jako rodzic się czymś takim zając, niż ma to zrobić imbecyl belfer, lub ksiądz onanista.
        • jedzoslaw Re: Krok do tyłu 28.09.11, 13:00
          Ale rodzic nie ma odwagi więc może lepiej zrobi to szkoła? Ale nie za pomocą imbecyli belfrów czy księży, ale wykwalifikowanych speców?
          • marcin_rz Re: Krok do tyłu 28.09.11, 16:18
            Szkoły oszczędzają na zatrudnieniu speców. Dlatego zwykle "pogadanki" są robione przez panią od biologii, bądź wychowawczynię polonistkę. NIe mam nic przeciwko, żeby dziecko się dowiedziało od sexuologa/pedagoga o sprawach n/t których krępowało by się pogadać z rodzicem. Ale ten pierwszy krok powinien zrobić rodzic, bez "napinania" tylko na luzie.
            Bo póki co to edukacja w szkole polega na oglądaniu świerszczyków na długiej przerwie w szatni. Raz w roku może dyrektor zaprosi sexuologa i zrobi spęd wszystkich chłopaków w jednej sali, a potem dziewczyn.
        • sibeliuss Re: Krok do tyłu 28.09.11, 13:51
          Ja rozumiem, że Ty o masturbacji rozmawiasz z bliskimi tak jak o gotowaniu wody na herbatę smile
          • marcin_rz Re: Krok do tyłu 28.09.11, 16:22
            A co? mam rozmawiac z księdzem dobrodziejem i nauczycielem od w-fu?
            Lepiej, (chyba) żeby ktoś do kogo dzieciak ma zaufanie i szacunek wytłumaczył, że sex to sprawa ludzka, która niesie konsekwencje.
            • skiela1 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 16:26
              Marcinsmile
              Masz dzieci?
              • marcin_rz Re: Krok do tyłu 28.09.11, 20:35
                sztuk dwie w wieku przedszkolnym
    • numu Re: Krok do tyłu 28.09.11, 14:09
      a polowa ankietowanych z nikim nie sypia tylko tak napusali dla jaj.
      na huj te ankiety.
      • sibeliuss Re: Krok do tyłu 28.09.11, 14:42
        numu napisał:

> na huj te ankiety.

Właśnie po to smile
    • sibeliuss Re: Krok do tyłu 28.09.11, 14:35
      szkola.wp.pl/kat,121278,title,Nastolatki-a-aborcja,wid,13836021,wiadomosc.html?ticaid=1d1ae&_ticrsn=5
    • rene8 Re: Krok do tyłu 28.09.11, 15:09
      Przeraża mnie to. Najzwyczjniej. Jako matkę nastoletniego syna i 2 małych dziewczynek.
      W domu nigdy nie było "barieru wstydu". Syn był od małego przyzwyczajony do tego jak wygląda naga kobieta,nagi mężczyzna. Jednak od pewnego czasu zauważyła zainteresowanie jego osobą,koleżanek,ale co tam rówieśniczek,dużo starszych!. I poczułam się zaniepokojona. On czuł się zmieszany ,nie rozumiał tego. Koleżanki zaczęly go "uswiadamiać". Chciały się umwic na randki z tekstem " nie całowałeś się jeszcze pewnie? to ja cię naucze". Sam przyszedł i zapytał " Mamuś ale co to znaczy,że ktoś chce mnie nauczyć całowac?"
      Spokojnie mu wytłumaczyłam co koleżanki mogą mieć na myśli. Na co odpowiedział z kwaśną miną i lekkim niesmakie "ale ja nie chce,to co mam powiedzieć?"
      Wiec wymyśliliśmy,ze odpowiada,ze ma dziewczynę,która poznał na wakacjach,nie mieszka tu,ale to jego dziewczyna.
      Koleżamki wpadły w szał. Od kolegów dowiedział się,że są zakładyktóra "zostanie jego dziewczyną i tamtą wygryzie". Syn przerażony. Ja też.
      Dzięki Bogu wiem mam nadzieję o wszystkim i staram się zapanowac nad chucią dziewczatek.
      Póki co dostał książkę,którą zabral na godzinę wychowawczą ?9 rozmawiałam z wychowawczyni).
      To ta ksiażka. polecam dla nastolatków i rodziców. Sama się dużo dowiedziałamsmile
      www.empik.com/abc-dojrzewania-poradnik-dla-nastolatkow-opracowanie-zbiorowe,prod440578,ksiazka-p
      A juz się boję jak dziewczyny zaczną dorastać... brrr
      I uwazam,ze wychowanie seksualne to powinno należec do rodziców.
      • matt.j Re: Krok do tyłu 28.09.11, 20:20
        rene8 napisała:
        > I uwazam,ze wychowanie seksualne to powinno należec do rodziców.

Masz racje, ale realnie to pewnie dopiero w kolejnym pokoleniu będzie możliwe. Nie wszystkie dzieci mają tak normalnych rodziców jak twoje. Swoja droga SZACUN smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka