vitalia Re: Abemus Papam 19.04.05, 18:57 To dobrze że właśnie On.Byłam właściwie pewna ,,pięknie się przywitał..A nad Stolicą Piotrową unosi się duch Jana Pawła Wielkiego. Odpowiedz Link
grazia.eni Re: Abemus Papam 19.04.05, 18:59 Dziękuję. Ja zobaczę dopiero w retransmisji wiadomości. Jakoś wytrzymam Odpowiedz Link
skiela1 Re: Abemus Papam 19.04.05, 19:03 ...chyba dobrze...no ale czy Wlosi sa zadowoleni? Widzieliscie twarze ludzi,pierwsze wrazenie? Odpowiedz Link
groha Re: Habemus Papam 19.04.05, 19:15 Benedykt XVI... Jak to dziwnie brzmi w naszych uszach, prawda? Bawarczycy się cieszą, a my... się przyzwyczaimy. Tłum na Placu Św. Piotra wiwatował, skandując: Benedicto! Oby był naprawdę papieżem trudnych czasów i papieżem pokoju. Odpowiedz Link
candycandy Re: Habemus Papam 19.04.05, 19:49 Tu niepokorna owieczka: a co z "przysłowiem, że kto wchodzi na konklawe papieżem, ten wychodzi kardynałem"? Znowu wyjątek?: IMHO - jestem trochę zaskoczona, że tak szybko poszło z wyborem. Po drugie - papieżem powinien zostać kandydat młody wiekiem aby mieć czas na przeprowadzenie zmian a nie tylko ich zapoczątkowanie. I po ostatnie, ciekawe, czy skoro Benedykt XVI tak ładnie przypomniał w swoich pierwszych słowach o poprzedniku (czcigodni kardynałowie po Wielkim J.P.II wybrali mnie), będzie też wytrwale kontynuował dzieło swego poprzednika, czego mu oczywiście życzę Pracy i wytrwłości Odpowiedz Link
very_famous Re: Habemus Papam 19.04.05, 22:37 > papieżem powinien zostać kandydat młody wiekiem aby mieć czas na przeprowadzenie > zmian a nie tylko ich zapoczątkowanie. To my tak sądzimy. Kardynałowie ponoć nie chcieli młodego papieża bo znowu byłby długi pontfikat a to zmniejsza wtedy drastycznie szanse na nowego papieża w stosunkowo krótkim czasie. Odpowiedz Link
grazia.eni Re: Abemus Papam 19.04.05, 20:09 No, fajfokloki się obudziły. We wszystkich wiadomościach jest szczegółowa relacja z Watykanu. Jakoś nie mogę, mąż ogląda a ja klepię (niby muszę). Chyba potrzebuję więcej czasu. Odpowiedz Link
skiela1 Opinie 19.04.05, 23:36 Politolog H.Wagner z Berlina przyznal,ze mimo oficjalnego spokoju wielkich miast Niemcy "w glebi serca sa poruszeni".Ja przynajmniej jestem wzruszony i troche dumny. Dumny,ze nasz rodak zostal obdarzony ogromnym zaufaniem,mimo wszystkich zrozumialych obciazen,z ktorymi sa zwiazane Niemcy. Mysle jednak, ze Niemcy nie stana sie bardziej religijni. Odpowiedz Link
martuha Re: Opinie 20.04.05, 07:36 zycze nowemu papiezowi wspanialego pontyfikatu i gratuluje. choc uwazam, ze bedzie mial trudne zadanie, zeby dorownac janowi pawlowi II. Odpowiedz Link
skiela1 Ciastko Papieza Benedykta 20.04.05, 17:49 Ciastko Papieza Benedykta i chleb watykanski pojawily sie w bawarskim Marktl,rodzinnym miasteczku Papieza,nazajutrz po wyborze. Tarta z migdalami rozeszlasie na pniu w cenie 1.30euro za kawalek. Chleb watykanski tez blyskawicznie znikl z polek. Ps.aaa szkoda gadac Odpowiedz Link
beate1 Re: Ciastko Papieza Benedykta 20.04.05, 17:55 w środę przed południem 7 pierwszych miejsc na aktualizowanej co godzinę liście bestsellerów Amazon.de zajmowały książki Ratzingera Odpowiedz Link
lelu Re: Abemus Papam 20.04.05, 08:47 Cieszę się, że mamy Papieża. Wczoraj jechałem samochodem, akurat w czasie wyboru. Słuchałem relacji radiowych. Jestem zniesmaczony. W zasadze relacje przypominały mi komentarze z zawodow sportowych. Wg mnie jest jednak różnica między meczem piłkarskim a konklawe. Odpowiedz Link
candycandy Re: 20.04.05, 17:06 Radiowa Trójka podała dziś rano, że studenci krakowskich uczelni zaprosili nowego papieża do kraju jego poprzednika. Puszczono nawet fragment tego listu (odczytywała go jakaś panna) i padło to określenie: my pokolenie Dżi Pi Dwa (cytat dokładny fonetyczny) – no, coś mną zatrzęsło! Po jakiego grzybka ludzie tworzą taką niby-nowomodę?!PP Odpowiedz Link
skiela1 PapaRatzi 20.04.05, 17:55 no to mamy juz pierwsze zartobliwe przezwisko papieza. Odpowiedz Link
groha Re: Abemus Papam 20.04.05, 19:10 Pokolenie Dżi Pi dwa... O matko! Ani chybi - wymysł studentów matematyki A PapaRatzi bardzo ładnie wygląda w białym stroju. Odpowiedz Link
sloggi Szkoda.......... 21.04.05, 23:33 ...że papieżem nie został kardynał z Nigerii. Ciekaw jestem reakcji moherowych beretów. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Szkoda.......... 21.04.05, 23:36 sloggi napisał: > ...że papieżem nie został kardynał z Nigerii. > Ciekaw jestem reakcji moherowych beretów. Zartujesz oczywiscie,a atrakcji z beretami bedzie jeszcze duzo Odpowiedz Link
skiela1 Re: Szkoda.......... 22.04.05, 00:22 sloggi napisał: > Z czym niby żartuję? > A czym ten Niegeryjczyk sie roznil od pozostalych?oprocz koloru skory oczywiscie.Tez konserwatysta o ile dobrze pamietam,wiec jakie zmiany? zadne.Jak juz mam wybrac no to juz ten niemiecki moze byc ale starsi ludzie maja inne zdanie. Odpowiedz Link
groha Re: Abemus Papam 21.04.05, 23:51 Moherowe berety i tak mają zgryza, bo przecież w ich dotychczasowym pojęciu - każdy Niemiec, to wróg. A tu proszę, z wrażego kraju papież, którego trzeba kochać. Ciężki orzech do zgryzienia mają. A czarnoskórego, to w ogóle by nie przeżyły. Odpowiedz Link
beate1 Re: Abemus Papam 21.04.05, 23:55 Nie tylko moherowe berety. Słyszałam przypadkiem w pociągu tuż przez konklawe: Zeby tylko nie ten z Afryki, bo chyba bym się bała. Rozmawiały dwie tegoroczne maturzystki... Odpowiedz Link
kule Re: Habemus Papam 22.04.05, 05:45 Milosnicy rozmaitych teorii na temat wyboru nowego papieza jak na razie pomineli fakt ze wybranie Niemca na tron papieski w takim pospiechu zwiazane jest takze z tym, ze akurat nastepnego dnia przypadala 116 rocznica urodzin niejakiego Adolfa Hitlera ) Wyobrazacie sobie sytuacje w ktorej kardynal z Niemiec ( na dodatek z pod granicy austriackiej) z przeszloscia w HitlerJugend i Wehrmachcie akurat tego dnia zostaje papiezem??? )) Och Karol.... Co Ty najlepszego narobiles...... Odpowiedz Link
candycandy Re: 22.04.05, 18:30 Mój kumpel natomiast stwierdził, że nigdy na żadnym spotkaniu z papieżem (J.P II oczywiście) nie był, ale gdyby wygrał Nigeryjczyk, to by podczas wizyty nowego papieża w Polsce w pierwszym rzędzie stał.... hmmmmm Odpowiedz Link
wgfc Re: Habemus Papam 24.04.05, 20:39 Cieszę się z następcy Świętego Piotra - przyznam się, że modliłem się o taki wybór Wierzę, że Benedykt będzie dobrze kierował Kościołem - to wielki i mądry człowiek, ma wiele do zrobienia. Dziś zauważyłem u niego cechę, której wcześniej nie znałem: bardzo miło się uśmiecha, sprawia wrażenie dobrego i poczciwego dziadka Odpowiedz Link