Dodaj do ulubionych

Ortografia na forum

23.06.06, 19:44
Strasznie zaczyna mnie drażnić.I nie che mi się czytać tłumaczeń o
przeróżnych chorobach z tym związanych albo z pospiechem.Są słowniki i juz.
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Ortografia na forum 23.06.06, 19:49
      e tam Czepiash siem. Pszecierz jak ktoź ma dyzlekzje, to siem nie musi óczyć. To jórz nie te czasy, rze jak ktoź miau problemy zdrowotne (na pszykład dyzleksje) to siem mósiał po prostu więcej óczyć, tak jak ktoś kto jeździ na wuzkó ma tródniej w porószaniu siem po mieżdzie.

A teraz jesteźmy lepszym spoueczenistfem, i jak ktoś jest ółomny, to ma łatwiej.

I tak ja na pszykład musiałem całą pierwszom klasem pszepisywać jakieś czytanki, bo bszytko pisauem, a muj młotszy brat juz nie musiau, bo miau papierek o dysgrafji i dyzlexsji.

Ciekawe, kiedy wymyślom papiery na dysgżeczność, dyszdyscyplinowanie, dyspunktualność, dyszdolnośćdopospszontaniawswoimpokoju i dyszdolnośćdonieurzywaniabżydkihwyrazuf?
    • tooo-tiki Re: Ortografia na forum 23.06.06, 19:52
      Sama walnęłaś trzy literówkismilei brakuje spacji w Twojej sygnaturce. Poza tym w
      poprawnej polszczyźnie nie używa się przysłówka "strasznie" do stopniowaniatongue_out

Ja tam wyrozumiała jestembig_grin Nie drażni mnie to wcale, bo Twój post jest
      zrozumiałytongue_outPPPP
      • czarnaandzia Re: Ortografia na forum 23.06.06, 19:56
        O maszbig_grin ;literówki?? No oksmile
        Ale mniej mnie draznią błędy interpunkcyjne( choć też ortografia) od tych
        wybitnych.No czy mozna napisać "wszystkim Tatą ,zyczymy dziś wszystkiego
        najlepszego"?
        Dobra..jestem dziś upierdliwa big_grin
        • tooo-tiki Re: Ortografia na forum 23.06.06, 19:59
          Mnie takie kwiatki typu rzaba, pszerzuwać, ksztyna bardziej śmieszą niż drażnią.
          Chyba że cała wypowiedź jest naszpikowana błędami, wtedy trochę kłuje w oczy.
          Ale ja przywykłam po sprawdzaniu prac stylistycznych uczniówsmile
        • kriss67 Re: Ortografia na forum 24.06.06, 08:05
          A mnie wrzystko drarzni! Zła roweżystka!
    • genoveva Re: Ortografia na forum 23.06.06, 20:01
      Przyznam, że i mnie doprowadza to do szału. Jako dziecko miałam problemy z
      ortografią, włożyłam bardzo dużo wysiłku, żeby nauczyć się pisać w miarę
      poprawnie, a mimo to, zdarza mi się walnąć byka (na szczęście rzadko, bardzo
      rzadko, ale jak już, to bardzo spektakularnego). Niestety jestem typowym
      wzrokowcem, zatem czytanie tekstu z błędami sprawia, że coraz częściej mam
      wątpliwości, co do poprawnej pisowni niektórych wyrazów. Dlatego krew mnie
      zalewa, jak internauta wymachuje mi beztrosko 'wirtualnym papierkiem' o jakiejś
      tam 'dys', usprawiedliwiając w ten sposób swoje lenistwo, w końcu pisownię
      łatwo można sprawdzić.
    • nata82 jest taki błąd, 23.06.06, 20:42
      którego po prostu nie znoszę. Niech ludzie nauczą się, że nie ma czegoś takiego
      jak "wogóle", "wogole" czy "wogule". W OGÓLE - raz na zawsze zapamiętać bo będę
      bluźnić! Echh
      • dimanche Re: jest taki błąd, 23.06.06, 21:01
        Jak robię błędy to czasem celowo, a czasem nie chce misie spojrzeć jeszcze raz -
        literówków nie da sie uniknąćwink
      • aga_piet Eeee tam :) 23.06.06, 22:36
        A "WOGLE"?
      • woda.lekko.gazowana Re: jest taki błąd, 24.06.06, 00:15
        jest taki błąd, który robię ZAWSZE.
        pisząc bezwzrokowo i bardzo szybko - piszę 'wszytsko', zamiast 'wszystko', od
        lat nie zdarzyło mi się napisać tego poprawnie, jeśli nie zwrócę na to słowo
        szczególnej uwagi smile
        • genoveva Re: jest taki błąd, 24.06.06, 10:46
          To typowa literówka. Na tego typu błędy zazwyczaj nie zwracam uwagi, chyba że
          jest ich tak wiele, że nie mogę zrozumieć, co autor miał na myśli smile
      • poprioniony Re: jest taki błąd, 21.11.06, 19:24
        Moj ulubiony to "wziasc". Takiego slowa nie ma, ale przytlaczajaca
        wiekszosc internautow z uporem maniaka uzywa go zamiast wziac.
        • skiela1 Re: jest taki błąd, 21.11.06, 20:19
          poprioniony napisał:

> Moj ulubiony to "wziasc". Takiego slowa nie ma, ale przytlaczajaca
          > wiekszosc internautow z uporem maniaka uzywa go zamiast wziac.
          >

no coz, taka gwara czasami mowimywink

ale latwo zapamietac:
          Kobieta jest zawsze do wziecia, a nie do wziescia.tongue_out
    • zo_h Re: Ortografia na forum 23.06.06, 22:21
      Proponuję zacząć od siebie tongue_out.
      • tukee polecam douczki - fajny link 23.06.06, 22:36
        www.pcart.pl/sekcja-d/obszar_a/pomoce/wierszyki.pdf
        • franki8 Re: polecam douczki - fajny link 24.06.06, 11:20
          To co - wybieramy "forumowego mistrza ortografii"?
    • frida2 Re: Ortografia na forum 24.06.06, 11:57
      Samemu trzeba być w danej kwestii perfekcjonistą żeby komuś czynić jakiekolwiek uwagi, jeśli w ogóle czynić, bo nawet prof. Miodek, mimo iż jest wielkim autorytetem w dziedzinie języka, sam powiedział kiedyś, że jest daleki od czynienia takich uwag.
      • jana2706 Re: Ortografia na forum 24.06.06, 12:02
        jestem *wzrokowcem*,jak juz sie napatrze tych niepoprawnie pisanych wyrazow,
        to pewnie bede tez tak pisac wink
      • skiela1 Re: Ortografia na forum 21.11.06, 04:18
        Mam nowy slownik-Miodka wlasniesmile)
    • eulalija Re: Ortografia na forum 21.11.06, 09:06
      Również mnie drażni, mam swoje lata, ode mnie wymagano pisania poprawnego,
      ortografia, interpunkcja to były rzeczy konieczne, nie było przeproś, trzeba
      się było nauczyć pisać prawidłowo. 30 lat temu nikt nie słyszał o żadnych
      dyslektykach, koleżanki, fakt, częściej koledzy, mający problemy z ortografią
      tak długo wbijali do głowy zasady, tak dużo ćwiczyli, że doszli do wprawy i na
      dyktandach załapywali się na wymarzoną trójczynę. Ambitniejsi dochodzili do 5.

Już wtedy zauważyłam u siebie znaczny problem z pisownią "h" i "ch". Wynika to
      z mojej głuchoty muzycznej, ja nigdy nie słyszałam różnicy w wymowie, nawet u
      najlepszych lektorów czy aktorów. Na dyktandach było to dla mnie sporym
      stresem, w wypracowaniach już nie, bardzo szybko nauczyłam się zastępować takie
      wyrazy słowami nie zawierającym tych liter, do tej pory nie używam
      słowa "wahać" (upewniłam się, że to tak powinno być napisane). Zdecydowanie
      bardziej podoba mi się wachanie. Więc używam innych wyrazów: miał wątpliwości,
      zastanawiał się, myślał, rozważał różne opcje itd.

Nie podobają mi się posty, w których nie ma polskich liter, wiem, to wina
      klawiatury, ale mnie się nie podoba i już. Polskie fora, portal polskiej
      gazety, powinny być polskie litery. Ostatecznie jest coś takiego jak kody
      ASCII, można wprowadzać cyferkami. Przez parę lat wprowadzałam w ten sposób
      litery greckie do opracowań, po dwóch tygodniach znałam kody na pamięć i korona
      mi z głowy nie spadła.

Rozpisałam się, muszę poszukać tego wewnętrznego fuj.
      • kicia7 Re: Ortografia na forum 21.11.06, 21:32
        A mnie najbardziej denerwuje brak znaków interpunkcyjnych i dużych liter.
        Baaardzo mi to utrudnia zrozumienie, co autor miał na myśli.
        • bio.mum a mnie najbardziej denerwują 21.11.06, 21:35
          kicia7 napisała:

> A mnie najbardziej denerwuje brak znaków interpunkcyjnych i dużych liter.
          > Baaardzo mi to utrudnia zrozumienie, co autor miał na myśli.

tropiciele bł.edów ortograficznych...

to było bez wycieczek osobistych, po prostu najbardziej mnie denerwują

pees. ja osobiscie nie robię. żadnych - więc to nie ejst jakaś forma zemsty.

zabijscie mnie za tĘ literówkewink)
        • skiela1 Re: Ortografia na forum 22.11.06, 15:14
          kicia7 napisała:

> Baaardzo mi to utrudnia zrozumienie, co autor miał na myśli.

Znaki interpunkcyjne za wiele w tym nie pomogatongue_out
          • zoskaanka Re: Ortografia na forum 22.11.06, 18:53
            wręcz przeciwnie
            • fedorczyk4 Re: Ortografia na forum 22.11.06, 20:11
              Ba, ja czasem piszę z komputera męża, albo córki i wtedy nie mam polskich
              znaków. Oczywiście mogę sobie zadać trud i przestawić kompa na polską
              klawiaturę, ale wtedy muszę bardziej skupić się na tym, jak piszę niż, co
              piszę. A niestety mam bardzo małą podzielność uwagisad
            • skiela1 Re: Ortografia na forum 23.11.06, 19:37
              zoskaanka napisała:

> wręcz przeciwnie

Zgoda...ale czesto jest tak,ze patrzysz na zdanie ze wszystkimi znakami i
              niestety, ale nie wiesz co autor mial na mysli.
              Belkot niektorym wychodzi.
    • nauma Re: Ortografia na forum 22.11.06, 18:04
      Polacy głupieją i tyle. Niedługo większości wystarczy pismo obrazkowe albo
      pisanie SMS-ów bez polskiej czcionki. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że ktoś
      może nie mieć polskiej czcionki, bo np. stuka z Londynu. Ale tej nagminności w
      olewaniu polskiego języka na forach, blogach, gadu itp. nie trawię, nie rozumiem
      i nie chcę zrozumieć. To dla mnie zwykłe niechlujstwo...
      • tomek854 Re: Ortografia na forum 23.11.06, 00:53
        A ja np. bardzo często stukam ze Szkocji. A teraz jestem w Polsce, ale juz
        widze, ze sie odzwyczailem od pisania z polską czcionką. I bardzo mnie to
        denerwuje smirk
    • jej_maz Re: Ortografia na forum 23.11.06, 20:02
      sad((((((( a juz chcialem sie do Panstwa przylaczyc a tu masz...

Zawsze pisalem sercem a to mi bardzo przeszkadza w wertowaniu slownikow. Na
      dokladke kilkunastoletnia przerwa w kontakcie z jezykiem tez zrobila swoje. Co
      prawda od prawie pieciu lat staram sie jak moge na portalu GW, ale jednak ciagle
      mam problemy...

Nic to - korzystajac z zaproszenia "starego", virtualnego znajomego przynajmniej
      pozwole sobie pozdrowic wszystkich bardzo serdecznie, zyczac duzo powodzenia i
      jezykowej poprawnosci czytanych wypowiedzi wink)))

Uklony - Mark
      • skiela1 Re: Ortografia na forum 23.11.06, 20:12
        jej_maz napisał:

>
        > Zawsze pisalem sercem a to mi bardzo przeszkadza w wertowaniu slownikow. Na
        > dokladke kilkunastoletnia przerwa w kontakcie z jezykiem tez zrobila swoje. Co
        > prawda od prawie pieciu lat staram sie jak moge na portalu GW, ale jednak ciagl
        > e
        > mam problemy...

Jak ja Ciebie rozumiemsmile)
        • jej_maz Re: Ortografia na forum 23.11.06, 21:20
          smile) ciesze sie ze przynajmniej ktos. Tak powaznie (i niejako starajac sie troche
          usprawiedliwic) pisanie bez bledow ortograficznych, jest podobno talentem na
          miare talentu do... no... powiedzmy matematyki. Przyklad; moje szczescie slubne
          pisze bezblednie, co wiaze sie z pamiecia do nazw wlasnych, ale ciagle sie mnie
          pyta o nasz kod pocztowy (tlumaczy, ze rzadko do siebie pisze wink) - ja zas
          potrafie zapomniec imie kogos, z kim pracuje pare lat, ale nie zapomnie nigdy
          jego numeru telefonu. Tym samym uzupelniamy sie; ona pamieta nazwe ulicy, ja zas
          number domu i zawsze trafiamy gdzie trzeba. Reasumujac prosilbym o odrobine
          tolerancji dla beztalencia ortograficznego wink
          • skiela1 Re: Ortografia na forum 23.11.06, 21:39
            Jestem wzrokowcem.
            Robie wiecej bledow ortograficznych teraz niz 2 lata temu,kiedy to zaczelam
            czytac wpisy/wypowiedzi na forach.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka