sibeliuss 02.09.07, 02:52 Wielu ludzi nie rozumie, że nie zawsze da się wobec wszystkich być fair. Dziś rozmawiałem o tym z kumplem, ale chyba nie załapał. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Re: Umiejętność wyboru 02.09.07, 03:23 Czesto zachowuje sie nie fair. A kto powiedzial,ze ma byc fair...? Odpowiedz Link
ginger43 Re: Umiejętność wyboru 02.09.07, 08:18 Przyjaciel wszystkich nie jest niczyim pzyjacielem. Arystoteles Odpowiedz Link
mabiwy Re: Umiejętność wyboru 02.09.07, 13:08 o normalnego traktowania do przyjazni daleka droga. Niekoniecznie potrzebna. Odpowiedz Link
mabiwy Re: Umiejętność wyboru 03.09.07, 14:49 schemat myślowy tzw mniejszego zła, to własnie pójście na łatwiznę, wygodną dla siebie. Zmyślny konformizm i wytłumaczenie siebie przed sobą, bo głównie o to chodzi. No i przekonanie innych. Często jest wybór, tyle że można dostać po łapach. Pozostaje kwestia podjąć ryzyko czy "umięjętnie wybrać". Nie twierdzę,że tak jest zawsze ale przyjęcie z góry założenia stosowania takiego wyboru, świadczy nie o kontrowersyjności tylko o wygodnictwie. Odpowiedz Link
menk.a Re: Umiejętność wyboru 02.09.07, 13:43 sibeliuss napisał: > Wielu ludzi nie rozumie, że nie zawsze da się wobec wszystkich być fair. Dziś > rozmawiałem o tym z kumplem, ale chyba nie załapał. Wolna wola to zarówno dar jak i przekleństwo człowieka. Codziennie trzeba wybierać. I nie zawsze się da pogodzić interesy wszystkich, by wilk był syty i owca cała. Poczucie sprawiedliwości jt subiektywne. Stąd poczucie krzywdy. Również jt subiektywne Odpowiedz Link
debest3 Re: Umiejętność wyboru 02.09.07, 13:58 hmm....czy sytuacja bez wyjścia jest wyborem?bo często tak właśnie jest że nie było innego wyjścia..a osoba nie uwzględniona należycie w podjętej przez nas decyzji często czuje się właśnie pokrzywdzona...ale jednak nie można uciekać od ich podejmowania...wg.mnie zaniechanie jest gorsze niż decyzja kontrowersyjna Odpowiedz Link
te1109 Re: Umiejętność wyboru 02.09.07, 14:04 Tak to prawda i wiem że często mi się to zdarza,za często. Odpowiedz Link