sloggi 23.12.03, 10:48 Byliście chociaż raz w życiu na pasterce? Wybieram się w tym roku, pierwszy raz od chyba 10 lat. Zamiast patrzeć w TV wolę iść popatrzeć na sine nosy i popodziwiać efekty "abstynenckich" Wigilii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
creamy Re: PASTERKA 23.12.03, 10:55 bywalem. Sens mialo wtedy gdy mialo wymiar duchowy, pozniej juz mniejszy sens - spotkania towarzyskiego, a teraz? marznac i lazic, zeby lazic??? brrr... starzeje sie chyba Odpowiedz Link
vars2 Re: PASTERKA 23.12.03, 11:00 Ja pojde. Mam wielki sentyment do Swiąt Bożegonarodzenia, w tym i tradycji uczestniczenia w Pasterce. Pamietam, kiedyś w byłem na Pasterce w górach. Ksiądz powyrzucał pijanych górali z kościoła.Wyszli grzecznie. Odpowiedz Link
wgfc Re: PASTERKA 23.12.03, 11:02 sloggi napisał: > Byliście chociaż raz w życiu na pasterce? Tak. > Wybieram się w tym roku, pierwszy raz od chyba 10 lat. Zamiast patrzeć w TV > wolę iść popatrzeć na sine nosy i popodziwiać efekty "abstynenckich" Wigilii. Ja nie pójdę, bo denerwuje mnie to, że w moim kościele są dwie pasterki, jedna o 22, druga o północy. Uważam to za psucie liturgii i czułbym się dziwnie zarówno na pierwszej, jak i na drugiej. Posiedzę więc przed telewizorem, ale pewnie i tak zasnę zaraz po Gloria Odpowiedz Link
dorota.28 Re: PASTERKA 23.12.03, 13:16 kiedyś, z Michałem chodziliśmy w celach nikotynowych, teraz zapalić moge w domu i Michała brak Odpowiedz Link
martuha Re: PASTERKA 23.12.03, 15:08 ja bylam, raz wytrzymalam do konca. w kolejnych latach mowilam rodzicom, ze ide na pasterke, a wyprawialam sie na spotkanie ze znajomymi, zeby popic i popalic, rzecz jasna. teraz juz nie potrzebuje wymowek Odpowiedz Link
wgfc Re: PASTERKA 25.12.03, 00:09 > Posiedzę więc przed telewizorem, ale pewnie i tak zasnę zaraz po Gloria Właśnie jest "Amen" na koniec Glorii i nie zasnąłem Odpowiedz Link
wgfc Dziś się narodził Chrystus Pan, Zbawiciel 25.12.03, 00:23 Dziś się narodził Chrystus Pan, Zbawiciel. Śpiewajcie Panu pieśń nową, * śpiewaj Panu ziemio cała. Śpiewajcie Panu, sławcie Jego imię, * każdego dnia głoście Jego zbawienie. Dziś się narodził Chrystus Pan, Zbawiciel. Głoście Jego chwałę wśród wszystkich narodów, * rozgłaszajcie cuda pośród wszystkich ludów. Głoście wśród ludów, że Pan jest królem, * będzie sprawiedliwie sądził ludy. Dziś się narodził Chrystus Pan, Zbawiciel. Niech się radują niebiosa i ziemia weseli, * niech szumi morze i wszystko, co je napełnia. Niech się cieszą pola i wszystko, co na nich rośnie, * niech wszystkie drzewa w lasach wykrzykują z radości Dziś się narodził Chrystus Pan, Zbawiciel. Przed obliczem Pana, który już się zbliża, * który już się zbliża, by sądzić ziemię. On będzie sądził świat sprawiedliwie, * a ludy według prawdy. Dziś się narodził Chrystus Pan, Zbawiciel. Odpowiedz Link
wgfc Re: PASTERKA 25.12.03, 01:36 > Właśnie jest "Amen" na koniec Glorii i nie zasnąłem Skończyła się cała pasterka i wcale nie zasnąłem. To co pisałem 23.12.2003 o 11:02 nie sprawdziło się Odpowiedz Link
geograf Re: PASTERKA 23.12.03, 15:56 bywam co roku,chyba tylko raz była przerwa-za bardzo zmęczony byłem,by iść noca do kościoła... Chodze raczej z tradycji,ale dla mnie-miłej tradycji. Cine nosy?hmm..u mnie wszyscy zamrznięci,nie analizuję czy ktoś pił,czy nie. chce wracać szybko do domu,bo ziiiimno... Odpowiedz Link
geograf wróciłem 25.12.03, 01:33 przed chwilą wróciłem z kościoła, z mszy pasterki (zdązyłem sobie zrobić herbatę. Tłumy, jakich tamte mury nie widziały od dawna (czyli od Rezurekcji)-tradycja w narodzie istnieje... Ech...Święta...dzięki Wigilii poczułem ducha Świąt...chyba Odpowiedz Link
wgfc Re: wróciłem 25.12.03, 01:40 geograf napisał: > przed chwilą wróciłem z kościoła, z mszy pasterki > (zdązyłem sobie zrobić herbatę. Nie trzeba było pisać o tej herbacie. Zachciało mi się pić, a kubek już pusty. > Ech...Święta...dzięki Wigilii poczułem ducha Świąt...chyba I prawidłowo A teraz pora spać. Dobranoc. Odpowiedz Link
koszysta Re: wróciłem 25.12.03, 07:04 Byłem. Ładnie brzmiały kolędy i tylko po drodze brakowało śniegu. Na swoją pierwszą pasterkę przed laty wybrałem się piękną, śnieżną zimą, a droga prowadziła częściowo przez las, więc możecie sobie wyobrazić, jak było ładnie Odpowiedz Link
zaciszanin Re: Niestety 26.12.03, 03:19 Na razie nie miałem okazji, gdyż dotychczas albo ja nie mialem nastroju, albo rodzinka była zmęczona, a spacerowanie samemu o tej porze nie bardzo mi pasi. Chciałem się wczoraj wybrać własnie ze Sloggim, który do mnie o rzut beretem, ale Jemu się nie chciało Odpowiedz Link
wgfc Re: Niestety 26.12.03, 09:05 zaciszanin napisał: > Chciałem się wczoraj wybrać własnie ze Sloggim, który do mnie o rzut beretem, > ale Jemu się nie chciało A wybierał się w tym roku, pierwszy raz od chyba 10 lat Odpowiedz Link
geograf Re: Niestety 26.12.03, 16:51 to Sloggi nie był na pasterce? mówił,że idzie na pewno..całą rodziną.. no ładnie... Odpowiedz Link
wgfc Re: Niestety 26.12.03, 17:07 geograf napisał: > to Sloggi nie był na pasterce? Tego to nie wiem - zasugerowałem się tym co pisał Iwo. > mówił,że idzie na pewno..całą rodziną.. > no ładnie... Może poszedł w towarzystwie rodziny. Rozliczymy go jak wróci ) Odpowiedz Link
geograf zapytałem u źródła 26.12.03, 19:08 miałem okazję zapytac u źródła jak to było z tą pasterką Sloggi, owszem, był,ale nie w kościele parafialnym,ale w tym na Bródnie z rodziną... ot co Odpowiedz Link
wgfc Re: zapytałem u źródła 27.12.03, 04:06 geograf napisał: > miałem okazję zapytac u źródła jak to było z tą pasterką Źródło mogłoby już się pojawić w Salonie > Sloggi, owszem, był,ale nie w kościele parafialnym,ale w tym na > Bródnie z rodziną... > ot co Odpowiedz Link
wgfc Re: zapytałem u źródła 27.12.03, 17:21 > Źródło mogłoby już się pojawić w Salonie Żródło się pojawiło Odpowiedz Link
geograf Re: zapytałem u źródła 27.12.03, 21:46 owszem,pojawiło,ale w tym wątku nie odpisał ni słowa... ech..co to za OZ ! Odpowiedz Link
sloggi Re: zapytałem u źródła 27.12.03, 21:50 Byłem u Faustytny. Spóźniłem się i byłem tylko na połowie. Odpowiedz Link
snow.white Re: PASTERKA 26.12.03, 17:18 ja jeszcze nie bylam nigdy-co roku sie wybieram,a potem albo zasypiam(jak w tym roku...),albo jakos tak wychodzi... ale w przyszlym roku,to juz na pewno!!! w moim kosciele jest wyjatkowo piekny zlobek w te Swieta... czasem zdarza sie taki przeladowany,za bardzo "upiekszony"-w tym roku,pochwala minimalizmu-i wyglada pieknie. Odpowiedz Link