Dodaj do ulubionych

rozszerzenie menu

14.09.10, 12:16
Witam
19-go moja córka kończy 5 m-cy, cały czas tylko na piersi. Od października wracam do pracy na 8 godz. (10-18). W pracy raczej nie będę miała możliwości odciągnąć mleko. Mam pytanie, jak ustawić schemat żywienia. Córka przesypia cała noc, pierwsze karmienie jest ok. 7-8 rano. Chciałabym wiedzieć, jak ustalić konkretnie dzienne menu, tak by córka miała zróżnicowane jedzenie a babcia miała jasny plan dnia ;)
Wizytę kontrolną mamy dopiero za 3 tygodnie a ja już teraz chciałabym małą przyzwyczajać do innego jedzenia.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: rozszerzenie menu 14.09.10, 13:47
      Jeśli dobrze zrozumiałam, to za 2 tygodnie wracasz do pracy na 8 godzin i chcesz przez 2 tygodnie wprowadzić nowe pokarmy i ustawić nowy schemat dnia??? Bardzo mało czasu.
      W takiej sytuacji proponuję zacząć od kleiku/kaszki/sinlacu i byłoby to podawane na "śniadanie", oraz powoli po 1 składniku wprowadzać warzywka aby drugi posiłek mógł być "zupką". Ale musiałabyś albo jednak próbować odciągać pokarm i mrozić (trzeba było zacząć wcześniej i zrobić sobie zapas) albo wprowadzić mm. Pytanie czy dziecko będzie chciało jeść z butelki albo łyżeczką?

Życzę wytrwałości i powodzenia bo to naprawdę bardzo mało czasu.
      • malagocha79 Re: rozszerzenie menu 14.09.10, 15:40

Niestety, nie spodziewałam się że wrócę tak szybko do pracy ale takie życie...Na razie ściągam pokarm na bieżąco i mrożę, mam dopiero 2 pojemniki po 180. W tamtym tygodniu podałam po raz pierwszy marchewkę ze słoiczka, mała nieźle załapała jedzenie łyżeczką, myślę więc że z tym nie będzie wielkiego problemu( chociaż więcej ląduje poza buzia;). ) Córcia potrafi też pić ze butelki.
        Chodzi mi o to, że nie wiem jak ustawić ilości dzienne jedzenia dla małej. Do 10-tej będzie miała pierś a co dalej?. Czy karmić dzidzię co 2 godziny, zupkę raz czy dwa razy , a ile deserku; at, takie rozterki młodej mamy! Z góry wielkie dzięki za pomoc ;)
        Pozdrawiam
        • ma_niusia Re: rozszerzenie menu 14.09.10, 15:48
          W tym wieku mój Synuś jadł mniej więcej co 3 godziny (oczywiście zależy od dziecka, obserwuj, może Twoje potrzebuje częściej?). A czy będziesz wracać już o 18 będziesz w domu? Bo jeśli tak to wystarczą 2 posiłki w tym czasie, ja bym podała około 12:30-13:00 kleik na mleku/kaszkę/sinlac/odciągnięty pokarm a drugi posiłek to "obiadek" około 15:30-16:00 słoiczek zupki (około 120-150g to powinna być wystarczająca ilość dla dziecka w tym wieku, chociaż oczywiście bywają różne apetyty!).
          No i dopóki masz czas staraj się odciągnąć jak najwięcej swojego pokarmu.
          Radziłabym nie wprowadzać za dużo nowych rzeczy naraz. Jeśli dziecko nie ma skłonności alergicznych to max. 1 nowość w diecie na 3 dni, w ten sposób możesz do tego czasu dawać już kleiki, kaszki i kilkuskładnikowe zupki. Pomyśl też czy będziesz podawać kaszki bezmleczne czy wprowadzisz mm.

Myślę, że jeśli zje około 16:00 to do Twojego powrotu o 18:00 wytrzyma i jak wrócisz od razu podasz pierś.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz, spróbuję pomóc :-)
          • malagocha79 Re: rozszerzenie menu 14.09.10, 17:11

No właśnie o to mi chodziło : ile, kiedy i czego ! Myślę, że tylko 8 godz. mnie nie będzie. Jeśli chodzi o alergie, to póki co nie mam z córką żadnych problemów i mam nadzieję, że tak zostanie (będąc w ciąży jadłam wszystko i po porodzie raczej dietą się nie katowałam). I jeszcze jedno : ile czasu dać dziecku na przejście z jednoskładnikowej zupki na wieloskładnikową. I od kiedy podawać deserki? Tyle na razie;) ...
            • ma_niusia Re: rozszerzenie menu 15.09.10, 11:05
              Co do zupki, to dam taki przykład, nie chodzi o to, że dokładnie te same składniki, ale taki przykład:
              - dziś wprowadzasz marchewkę; jutro dajesz kilka łyżeczek marchewki, pojutrze pół słoiczka jeśli chce (około 70g);
              - jeśli wszystko jest ok, nie ma żadnych wysypek problemów brzuszkowych, dobrze reaguje i chętnie je, to w sobotę (po 3 dniach) do marchewki dodajesz łyżeczkę ugotowanego ziemniaka;
              - obserwujesz, co dzień dajesz więcej; jeśli wszystko jest ok to po 3 dniach dodajesz np. dynię, na początku powiedzmy łyżeczkę lub ogólnie niewielką ilość, następnego dnia więcej i następnego dnia więcej;
              - w ten sposób po tygodniu masz już trzyskładnikową zupkę :-) A potem nadal stopniowo wprowadzanie nowości, nowych warzywek, a za około miesiąc pierwsze mięsko. Pamiętaj o szczególnych właściwościach niektórych pokarmów, na przykład gotowana marchew może działać zapierająco, po porach czy brokułach mogą występować wzdęcia a seler ma wybitne właściwości alergizujące. To tak na przykład.

Co do deserków to wogóle nie ma obowiązku wprowadzać, jeśli chcesz to możesz zacząć wprowadzać już teraz, zaczynając od na przykład jabłuszka, gruszki, śliwki suszonej, banana. Przy czym na początku nie poleca się podawać surowych owoców tylko gotowane lub pieczone lub po prostu ze słoiczków. Można zamiast owocków podać soczek owocowy do picia. Przy czym jeśli chcesz już wprowadzać owoce to pamiętaj żeby robić to na zmianę z warzywami i resztą nowości. Dla dziecka każda nowa rzecz to oddzielna nowość, czy to owoc czy kleik. Żeby nie było że na przykład podasz dziś z warzyw nowość ziemniaka, z owoców nowość jabłko i jeszcze nowy kleik ryżowy bo to może być zdecydowanie za dużo nowego dla małego organizmu! Pamiętaj, że każda nowa rzecz to nowość i nie częściej niż raz na 3 dni!

Powodzenia i jak coś Ci się przypomni to pytaj :-)
    • andzi-a233 Re: rozszerzenie menu 14.09.10, 15:41
      Moja Marysia też 19 kończy 5 miesięcy :)
      • malagocha79 Re: rozszerzenie menu 14.09.10, 15:46

Andziu, a jak u Ciebie wygląda karmienie ?
    • k.nowicka_ekspert Re: rozszerzenie menu 15.09.10, 23:00
      Witam! Owoce na drugie śniadanie, obiadek, potem kaszka /Sinlac lub mleczna/ . Pierś rano i wieczorem ok.18.00 i ok. 22.00 . Zupki zaczynamy powoli wprowadzac juz teraz, tak by po 7-10 dniach nie było problemu ze zjedzeniem słoiczka. Zaraz po zupkach wprowadzamy kaszkę i po 3-4 dniach owoce. Pamietamy o glutenie dodawanym do zupki. Pozdrawiam
      • malagocha79 Re: rozszerzenie menu 16.09.10, 11:14

Dziękuję pięknie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka