Dodaj do ulubionych

Problemy z rozszerzaniem

22.09.10, 21:37
Synek ma 5,5 miesiąca, od ponad tygodnia zaczęczałam mu rozszerzać dietę. Na początku była marchewka ze słoiczka, od samego początku jadł ją bardzo chętnie, po pół słoiczka dziennie. Niestety dostał przez nią zaparcie, więc przestałam mu ją podawać. Dałam mu jabłuszko, ale wogóle nie chciał, następnie brzoskwinie- podobnie. W między czasie zaczął też jeść na noc kaszkę mleczno-ryżową bananowo-brzoskwiniową, jadl chętnie, teraz coraz mniej. I teraz nie wiem co mu podać, żeby nie działało zapierająco, ale mu smakowało.Myślałam o jakiejś zupce, ale większość jest kilkuskładnikowa- czy rozszerzanie nimi też powinno się odbywać na zasadzie najpierw pojedynczych składników, a po braku reakcji dopiero podanie złożonej z tych skladników zupki? Jak w takiej sytuacji podać np. zupkę jarzynową złożoną z :marchewki, ziemniaków, zielonego groszeku, kalafioru, która jest po 4 miesiącu?
Obserwuj wątek
    • Gość: dudus Re: Problemy z rozszerzaniem IP: 92.61.198.* 22.09.10, 21:52
      My mielismy tez problemy z zaparciami, ale w koncu sie uregulowalo. Nas uratowal soczek z jablka (kroje jabluszko - ale nie zbyt kwasnej odmainy, zalewam woda i na wolnym ogniu gotuje 7min). soczek daje do popicia po obaidku marhcewka,ziemniak. a jablka ucieram i podaj po poludniu, ale to nie zawsze.
    • Gość: agnes_vogel Re: Problemy z rozszerzaniem IP: *.enterpol.pl 23.09.10, 09:07
      też mielismy ten problem, synek ma 5 miesięcy i tydzień, od pona tygodnia też rozszerzamy. Również zaczęłam od marchwi i był wielki problem z kupą i gazami.
      Poradziłam się eksperta i przeszłam na jedzonko rozluźniające kupkę tj. jabłko żywe, brzoskwinia, morela, szpinaczek, brokuła i hit, prawdziwy hit anty zaparciu sliwki, suszone gerbera. Na słoiczkach hippa masz info, które mogą zapierać, a które rozluźniają.
      Na forum znalazłam tez poradę jednej z mam, jak już z kupkami będzie ok każdego dnia podawać pół słoika śliwki. Uwaga na kaszkę ryżową-zapiera.
      pozdrawiam
      • ma_niusia Re: Problemy z rozszerzaniem 23.09.10, 12:40
        Tak jest, co do zaparć najczęściej zapiera: gotowana marchewka, ryż i wszelkie produkty (w tym kaszki) ryżowe, ziemniaki, banan, gotowane jabłko.
        Rozluźniająco zazwyczaj działają: śliwki, surowe jabłko (w dowolnej formie, może to być też sok z surowego jabłka), szpinak, czasami kaszka kukurydziana i jaglana.

To są ogólne opinie, które akurat u nas się dokładnie sprawdziły. Ale pamiętaj, że każde dziecko, każdy organizm reaguje inaczej, obserwuj i wyciągaj wnioski, ale może spróbuj coś z tej listy.

Ja Synkowi na samym początku podawałam standardowo marchew, ziemniak, jabłko, ale u nas wtedy nie było zaparć. Jak się pojawiały miałam słoiczki ze szpinakiem (Bobovity ziemniaczki ze szpinakiem to było jego ulubione danie przez wiele miesięcy, czasami nawet traktował je jako deserek po obiedzie!), czy ze śliwkami, dawałam kleik kukurydziany albo skrobane jabłuszko i w ciągu max12h była elegancka kupka :-)
    • k.nowicka_ekspert Re: Problemy z rozszerzaniem 23.09.10, 18:51
      Witam! Przy zaparciach dieta i właściwe pojenie ma ogromne znaczenie. Jeśli maluch je mm zawsze powinien być pojony, najlepiej wodą, ale mogą też być soki owocowe. W drugim półroczu życia pojone powinny być wszystkie maluchy, też te karmione pokarmem mamy. Proszę się obawiać rozszerzania diety o nowe warzywa i owoce w tym wieku . Warto pamiętać o przeczyszczających właściwościach śliwek suszonych, buraków, szpinaku. Na produktach HiPP jest adnotacja, które rozluźniają stolec, można powybierać. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka