Dodaj do ulubionych

owsianka też uczula

08.04.11, 09:45
Za 10 dni synek skończy 6 miesięcy - jest alergikiem i ma azs odmianę skórną (w testach z krwi wyszło mu uczulenie st. 3 na nabiał, stopnia 1 - na mąkę pszenną, marchew i sierść kota).
Próbowałam wcześniej wprowadzić mu gluten w postaci kaszy mannej, dostał silnych objawów skórnych, za poradą Pani Doktor po poprawie stanu skóry zaczęłam podawać gluten w postaci owsianki Holle. Dałam tylko raz pół łyżeczki i znowu zaobserwowaliśmy nasilenie się świądu i początek wyprysków...
Dodam, że synek nie miał po tym żadnych objawów zwiazanych z p/pokarmowych - kupki bez zmian. Wykluczam więc gluten jako przyczynę alergii.
Nie wiem czy odroczyć wprowadzanie glutenu do czasu gdy synek skończy 9 miesięcy czy próbować go podawać jeszcze w postaci jęczmienia lub żyta - jeśli tak, to jak przygotować taki posiłek?
Druga sprawa to warzywa, zaobserwowałam też uczulenie na dynię... dopiero później powiązałam 2 warzywa marchew i dynię - jako oba zawierające dużo betakarotenu.Jakie warzywa oprócz brokuła i ziemniaka będą bezpieczne? Czy betaina zawarta w burakach też ma dzialanie alergizujące?
Do wizyty u alergologa jeszcze sporo czasu:( będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: niebioska Re: owsianka też uczula IP: 195.117.224.* 09.04.11, 22:35
      A dynia przypadkiem nie była z ziemniakiem (jest taki zestaw słoiczkowy)? Bo z tego, co kojarzę - ziemniak częściej uczula.
    • agnieszka.lelen Re: owsianka też uczula 11.04.11, 23:17
      Z wprowadzaniem czegokolwiek trzeba zaczekać do ustąpienia zmian. Teoretycznie wszystkie produkty mogą uczulać, nawet te "najzwyklejsze". Akurat uczulenie na buraki zdarza się rzadko. Niektórzy producenci (np.: HIPP) umieszczają na etykiecie informację że dany produkt zawiera pokarmy najmniej uczulające. Trzeba też wiedzieć jakie inne alergeny były w testach - to pomoże ustalić co można włączyć do diety. Kasza manna jest produkowana z mąki pszennej więc oczywiste jest że były po niej objawy. Jeśli chodzi o gluten - trzeba byłoby próbować płatki jęczmienne lub ugotowaną kaszę. Wprowadzić go będzie trzeba bo nawet gdyby było podejrzenie celiakii to można ją rozpoznać tylko podczas (lub po) stosowaniu diety zawierającej gluten (przez odpowiedni czas).
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka