ka1977
08.04.11, 09:45
Za 10 dni synek skończy 6 miesięcy - jest alergikiem i ma azs odmianę skórną (w testach z krwi wyszło mu uczulenie st. 3 na nabiał, stopnia 1 - na mąkę pszenną, marchew i sierść kota).
Próbowałam wcześniej wprowadzić mu gluten w postaci kaszy mannej, dostał silnych objawów skórnych, za poradą Pani Doktor po poprawie stanu skóry zaczęłam podawać gluten w postaci owsianki Holle. Dałam tylko raz pół łyżeczki i znowu zaobserwowaliśmy nasilenie się świądu i początek wyprysków...
Dodam, że synek nie miał po tym żadnych objawów zwiazanych z p/pokarmowych - kupki bez zmian. Wykluczam więc gluten jako przyczynę alergii.
Nie wiem czy odroczyć wprowadzanie glutenu do czasu gdy synek skończy 9 miesięcy czy próbować go podawać jeszcze w postaci jęczmienia lub żyta - jeśli tak, to jak przygotować taki posiłek?
Druga sprawa to warzywa, zaobserwowałam też uczulenie na dynię... dopiero później powiązałam 2 warzywa marchew i dynię - jako oba zawierające dużo betakarotenu.Jakie warzywa oprócz brokuła i ziemniaka będą bezpieczne? Czy betaina zawarta w burakach też ma dzialanie alergizujące?
Do wizyty u alergologa jeszcze sporo czasu:( będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam