Dodaj do ulubionych

zmiana mleka

IP: *.t-mont.net.pl 05.05.11, 12:17
witam - miesiąc temu zmieniałam maleństwu mleko z 1 na 2 - mial wtedy ok.6 miesiecy. jednak nie robilam tego stopniowo mieszając 1 i 2 - czy to jest ok? Mamy od jakiegoś czasu problem z ulewaniem /wydaje mi sie ze wczesniej nie bylo aż tak/ - czy moze to mieć związek z tym, że gwałtownie przeszliśmy na "dwojkę" czy raczej mały przyzwyczaiłby się już do tej pory?

kolejne pytanie - czy w skład schematu dla 7-miesięczniaka ktory mowi o 5 posiłkach dziennie wchodzą też owoce czy owoce traktujemy jako coś dodatkowego a nie jako posiłek?

z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • tusia9910 Re: zmiana mleka 05.05.11, 13:15
      Witaj,

ja swojej córce poprostuy zmieniłam 2 na 3 - jedt\ynki nie miała , bo karmilam piersia, musisz sama wyczuc co dla Twojego maleństwa jest dobra, moim zdaniem nie ma to zadnego wpływu ze nie mieszalas mleka
    • agnieszka.lelen Re: zmiana mleka 06.05.11, 20:54
      Z wiekiem ulewania ustępują (wiąże się to z dojrzewaniem przewodu pokarmowego dziecka). Jeżeli ulewania się nasilają to jest to sygnał niepokojący: można na próbę zmienić mleko i sprawdzić. Może być tak, że się do tego nowego mleka "nie przyzwyczai" i trzeba będzie zmienić. Ale warto to zgłosić lekarzowi prowadzącemu dziecko gdyż narastające ulewania mogą być objawem niektórych chorób. W schemacie w 7mies.: 3x mleko (z dodatkiem kasz; można też tu dodać owoce), 1x zupa z mięsem i 1/2 żółtka co drugi dzień i 1x kasza na mleku(ew. deser mleczno-owocowy: wtedy już nie trzeba podać owoców); można też dodać do tej kaszy owoce. Przecier owocowy może też być podany odrębnie ale nie zamiast mleka czy zupy. Schemat jest wskazówką, trzeba go dostosować do dziecka; jeśli dziecko je 3x mleko,1 zupę i 1x kaszę to jeszcze podajemy przecier owocowy; może być 6 posiłków. Chodzi o to by uwzględnić produkty podane w schemacie w codziennym jadłospisie dziecka. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka