Gość: ewa27 IP: *.aster.pl 10.05.11, 16:51 Czy są jakieś zalecenia dotyczące diety po pierwszym roku? Chodzi mi o ilość owoców (dziecko ma 13 miesięcy a ja nadal daję do 150 ml), warzyw, kaszek, mięsa, itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lila Re: dieta po roku IP: *.home.aster.pl 11.05.11, 16:30 Może tu coś znajdziesz bo są tu artykuły jak powinna wyglądać dieta po 1 roku życia,bo sama juz nie pamietam jak to było u nas :) www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking?categoryId=64&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrut Re: dieta po roku IP: *.10-3.cable.virginmedia.com 11.05.11, 19:22 nie wiem na ile godny polecenia jest hypeowany w/w portal na pewno zaufany ejst osesek www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/163-zasady-ukladania-jadlospisu-dla-rocznego-dziecka.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika56 Re: dieta po roku IP: *.home.aster.pl 13.05.11, 12:24 Korzystalam z obu portali i oba polecam. Ten pierwszy spokojnie też można polecić bo jest tworzony przez dietetyków i szybko pomagają jak ktoś ma problem z dietą dziecka. Osesek jest bardziej rozbudowany i działa dużo dłużej. Fajny jest jeszcze dział na edziecko :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: dieta po roku 13.05.11, 20:01 > Korzystalam z obu portali i oba polecam heh, tylko jak zauwazono powyzej, rozwine mysl o hypeowaniu - portal polecany jest zwykle przez jedna osobe , niby do tego anonimowo ;) choc z drugiej strony ja sama tez zawsze tylko oseska polecam :) no ale ja jestem znanym z nicka anem oseska ;) i www.dziecisawazne.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lelen Re: dieta po roku 14.05.11, 00:12 Tak, są zalecenia żywieniowe dotyczące dzieci w wieku 1-3lat przygotowane przez zespół polskich ekspertów ale nie uwzględniają one takich szczegółowych kwestii. Według tych zaleceń należy codziennie jeść owoce i warzywa, produkty nabiałowe; nie ma podanych ilości. Trzeba to skorelować z innymi produktami i posiłkami - jeżeli dziecko zjada odpowiednie porcje dań obiadowych, śniadań i kolacji na podwieczorek i II śniadanie może jeść owoce. Jeśli chodzi o mięso: drobiowe 2-3x /tydz. ;zawsze bez skóry; ryby1-2x/tydz.; chude mięso czerwone (w tym wędliny) powinny być spożywane 2-3x /tydz. a jajka kurze w dni , w które nie jest spożywane mięso. Jeśli chodzi o kasze - należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż. Odpowiedz Link Zgłoś