Dodaj do ulubionych

gotowanie zupek

25.05.11, 10:47
Gotuje zupki na zapas - tzn. na ok. tydzien. Pakuje je do słoiczkow po gotowych zupkach i zamrazam.
Po wyjeciu z zamrazalnika, przekładam słoiczek do lodowki, gdzie rozmraza sie przez noc.
Nastepnego dnia, przed podaniem doprowadzam zupke do wrzenia. Czy w ten sposob nie pozbawiam warzyw swoich wartosci odżywczych? Czy wogole nalezy zagotowac zupke po rozmrozeniu?
Dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • momago Re: gotowanie zupek 25.05.11, 11:23
      A nie lepiej pasteryzować? Możesz wrzącą zupę wlać do wygotowanego słoika, zakręcić pokrywkę i postawić do góry dnem. Zupa może stać kilka dni - nawet bez lodówki. A co do strat witamin - zawsze są, można je tylko ograniczać - gotować warzywa w małej ilości wody pod szczelnym przykryciem, nie wystawiać na działania słońca.
    • tanera Re: gotowanie zupek 25.05.11, 15:03
      Mi kucharze zawsze powtarzali, że żadnych zup się nie mrozi, bo przy rozmrażaniu powstają jakieś bakterie czy coś szkodliwego bardzo dla zdrowia.
      Ale prawda jest taka, że sama mroziłam zupy i nie raz jadłam takie rozmrażane, nic mi nie jest, żyję i mam się dobrze.
      • matka_karmiaca Re: gotowanie zupek 26.05.11, 12:19
        Ja może nie jestem orłem z biologii, ale "powstawanie bakterii wskutek rozmrażania" to ciekawostka.

Mrożę zupy i po rozmrożeniu przegotowuję, ale dla dorosłych. Maluchowi, gdyby raczyła jeść moje zupy, pasteryzowałabym. Podobno lepiej unikać w warunkach domowych robienia zapasów zup z mięsem.
        • ana_pe Re: gotowanie zupek 26.05.11, 21:28
          ja tez nie słyszałam o tych bakteriach ;)
          a zupki mroze bez miesa, dodaje mieso pozniej :) Pozdrowienia :)
    • agnieszka.lelen Re: gotowanie zupek 31.05.11, 23:44
      Wystarczy podgrzać (gotuje ją Pani przed zamrożeniem). Każda obróbka cieplna zmniejsza wartość odżywczą danego produktu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka