15.09.11, 15:09
Moje córeczki 6 września skończyły 5 miesięcy. Od urodzenia karmione są mlekiem modyfikowanym. Ostatnio przeczytałam, że gluten u dzieci karmionych sztucznie należy wprowadzać po 5 miesiącu. Czy to oznacza, że powinnam go wprowadzić swoim dziewczynkom? W jaki sposób należy go wprowadzać, czy ową kaszę mannę sypać w proszku do mleka modyfikowanego czy w jakiś sposób gotować jeszcze? Jak dawkować gluten. Jakiś czas temu zaczęłyśmy rozszerzanie diety. Małe jedzą kleik ryżowy, kaszkę jabłkową. Innych stałych pokarmów jeszcze nie przyjmuja. Niestety marchewka je uczuliła i czekamy na podanie dyni. Czy w związku z tym powinnam już wprowadzać gluten?
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: Gluten 15.09.11, 17:37
      Tak, może Pani zacząć wprowadzać w 6mies. gluten. Początkowo przyrządzamy 1/2 łyżeczki kaszy manny w ok. 100ml wody/zupy/ mleka. Może być też inna kasza glutenowa, wtedy podajemy taką ilość aby zawierała 2-3g glutenu. Taką ilość glutenu podajemy przez ok.2 mies, następnie zwiększamy (1 łyżeczka) i kolejne ok.2 mies. i potem nadal zwiększamy do pełnej porcji kaszy. Takie postępowanie (chodzi o rozpoczynanie podawania glutenu w niewielkich ilościach i stopniowe , powolne ich zwiększanie) ma na celu wywołanie tolerancji na gluten u dziecka. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • necia27 Re: Gluten 16.09.11, 21:12
        Czy dla dziecka piersiowego takie samo podawanie?
      • vanilia21 Re: Gluten 28.09.11, 13:44
        Pani Doktor, do tej pory niestety nie udało mi się wprowadzić glutenu do diety dziewczynek, bo chorowały i nadal chorują. 6 października skończą 6 mcy. Czy nadal mogę podać gluten, czy może powinnam poczekać do skończenia 9mca (słyszałam gdzieś takie opinie). Może ważne będzie to, że małe urodziły się o miesiąc za wcześnie. Dziewczynki biorą teraz antybiotyki i nie wiem jak długo po ich odstawieniu powinnam poczekać z wprowadzeniem glutenu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
      • vanilia21 Re: Gluten 28.09.11, 13:45
        Pani Doktor, do tej pory niestety nie udało mi się wprowadzić glutenu do diety dziewczynek, bo chorowały i nadal chorują. 6 października skończą 6 mcy. Czy nadal mogę podać gluten, czy może powinnam poczekać do skończenia 9mca (słyszałam gdzieś takie opinie). Może ważne będzie to, że małe urodziły się o miesiąc za wcześnie. Dziewczynki biorą teraz antybiotyki i nie wiem jak długo po ich odstawieniu powinnam poczekać z wprowadzeniem glutenu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka