21.09.11, 22:21
Witam. Temat byl przerabiany pewnie juz, ale nic nie moge znalezc. Znalazlam ostatnio w moim magazynie dla rodzicow informacje, ze dziecko poltoraroczne powinno pic 600 ml plynow dziennie, nie wliczajac w to mleka. Moja corka (roczek obecnie) pije gora 150 ml dziennie. Roznica drastyczna. Wiem, ze kazde dziecko jest inne ale zmartwilo mnie to troche. Czy faktycznie pije za malo?
Dodam tylko, ze dostaje dziennie dwie butle z mm (okolo 400 ml dziennie wychodzi). Wode ma zawsze pod reka i siega po nia kiedy ma ochote. Wydawalo mi sie to rozsadniejsze niz bieganie za nia i proponowanie co chwila, ale teraz nie jestem juz tego taka pewna. Zaparc nie ma, siusia (chyba) wystarczajaco. Hmmm...
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Picie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 08:11
      Moja tez ma 1,5 roku. Pije mleko 2 razy dziennie ok 500 ml razem. Poza tym tak jak u Ciebie pije ok 150 ml wody w ciagu dnia. Ale moja samej wody nie chce. Jak jej daje soczek to wypija ladnie wiecej. Moze rozrabiaj troche soczku z ta woda. Przestalam sie martwic bo przeciez jej na sile nie podam a pije tyle ile potrzebuje. W zupie, w jogurcie itp tez jest woda przeciez.
      U nas tez pomagaja zmiany kubków. Mamy kilka bo staralam sie trafic w gust corki i co jakis czas jej zmieniam i ona ma frajde ze nowy kubek i wiecej wypija.
      pozdrawiam
    • momago Re: Picie 22.09.11, 09:23
      600 ml - może tak, ale w tym jest zupa (200ml) i inna woda użyta do przygotowania posiłków. Owoce też zawierają wodę.
      Najważniejsze żeby dziecko miało swobodny dostęp do wody (lekkiego kompotu bez cukru) i piło kiedy ma potrzebę.
    • ambivalent Re: Picie 22.09.11, 21:22
      Prosze o opinie naszego eksperta. Dziekuje.
    • agnieszka.lelen Re: Picie 22.09.11, 21:28
      Zapotrzebowanie na płyny zależy od wieku, masy ciała, poziomu aktywności fizycznej i różnych innych czynników (klimatu, stanu zdrowia, zwiększenia strat płynów np.: w chorobach). Do całkowitej podaży płynów liczymy wszystkie płyny ,które dziecko przyjmuje: wodę, napoje, mleko, zupę i szacunkowo wodę zawartą np.: w owocach, kiślu, kaszce itd. W sumie orientacyjnie ok. 1l powinno otrzymać. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka