Dodaj do ulubionych

nieujarzmiony apetyt

IP: *.oeiizk.waw.pl 21.10.11, 09:49
nie wiem czy to własciwe miejsce na moje pytanie ale mimo to je zadam. Jestem mamą małego chłopca. Mój syn ma własciwie nieujarzmiony apetyt. Jedzenie jest jego głównym zainteresowaniem i moze jesć non-stop. Sprawdzałam kiedyś jak wiele moze zjeśc i okazało sie ze on zje każda ilość... jest małym brzuchaczem, nie ma nadwagi ale ja bardzo pilnuję żeby nie dostawał słodyczy, namiaru słodkich owoców, białego pieczywa itd. Spotkałam sie z opinią, że byc moze on tyle je, bo z uwagi na jakąś np alergię jego organizm nie przyswaja potrzebnych składników odżywczych i w ten sposób organizm ich "szuka". W żłobku także panie mówią o tym ze mój syn jako jedyny je sam, żąda dokładek a między śniadaniem a obiadem (nota bene w żłobku je juz drugie śniadania, bo pierwsze słowo po wstaniu z łóżka to "am") głównie krąży wokół kącika jadalnego wołając "am" i pokazując paluszkiem na talerzyki... Czasem jak gdzieś z nim pójde czuję się jakbym głodziła dziecko, bo nawet w sklepie jest awantura na widok jedzenia (am am am am!!!!). Jeśli jest po posiłku to bawi sie i zajmuje jakąś aktywnością ale jak tylko zobaczy gdziekolwiek jedzenie porzuca zabawę i biegnie jeść... Czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: nieujarzmiony apetyt 21.10.11, 16:50
      No brzmi trochę dziwnie, a co mówi pediatra? Badania jakieś miał?

Fakt, że jeśli je duże porcje, to może sobie rozepchać brzuszek, ale aż tak?

A czym go karmisz? Może faktycznie czegoś mu brakuje?
      • Gość: mama głodomora Re: nieujarzmiony apetyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 16:50
        całe szczęście warzywami, kaszą (gryczana, jaglana, jęczmienna), ryż, razowe pieczywo własnego wypieku, owocami, 3 x na dobę mleko z piersi; bo na bułeczkach i kaszkach dla niemowląt, słodkich serkach urósłby mi chyba na ludzika michelina...
        • terpuka Re: nieujarzmiony apetyt 24.10.11, 16:19
          moja córka tak ma ale raz na parę dni :)
          ostatnio przez południem zjadła 6 kromek z masełkiem, tylko, że ona już mówi więc wiadomo czego jej trzeba
          w tym jadłospisie, który napisałaś brakuje mi zdrowych tłuszczy, oliwa z oliwek, może tłuste ryby, dziecko tego potrzebuje
          jakie mięso podajesz??
        • agnieszka.lelen Re: nieujarzmiony apetyt 24.10.11, 19:20
          Warto podejmować działania mające na celu wyhamowanie nadmiernego apetytu u dziecka: posiłki o stałych porach w odpowiednich porcjach, unikanie podjadania pomiędzy posiłkami, karmienie dziecka tylko kiedy jest rzeczywiście głodne, zajmowanie czasu różnymi zajęciami, unikanie sytuacji, w których rozbudza się w dziecku skojarzenia z jedzeniem. Chodzi o to by dziecko uczyło się, że jedzenie ma służyć zdrowiu, zaspokojeniu głodu a nie być przyjemnym zajęciem lub po prostu zabiciem czasu. Jeśli chodzi o wymienione poniżej pokarmy : mało mleka (choć 3 skuteczne karmienia mogą być wystarczające), brak składnika tłuszczowego: dodatek (1 łyżeczka dodana do zupy) oliwy z oliwek ,masła lub niskoerukowego oleju rzepakowego.
          Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
          lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
          • Gość: mama głodomora Re: nieujarzmiony apetyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 13:48
            tłuszcze oczywiście podaję: oliwa z oliwek do zupki, odrobina masła na kanapeczkę lub do warzyw, mięsko raz na jakiś czas, jajko lub rybka też... staram sie dawać mięso i ryby ekologiczne w małych porcjach. Problem jest taki, że jedzenie jest wszedzie: nie moge z małym robić zakupów, bo "am", nic nie może stac na stole (o zgrozo na obiadkach u babci), reklamy jedzenia na plakatach, w TV: WSZĘDZIE!!! ludzie chodzą ulicami jedząc drożdżówki i kebaby a moje dziecko na to "AAAAMMMMM" i wrzask... już nie mogę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka