Dodaj do ulubionych

Podwojenie - potrojenie...

21.10.11, 13:06
Witam!

Tak się mówi, tak się słyszy, że dziecko w 6 m-cu życia powinno podwoić swoją masę urodzeniową, a kończąc 1 r.ż. potroić. Ciekawi mnie jak to jest w rzeczywistości. Czy wasze dzieci faktycznie "podporządkowują" się tym tabelkom i schematom?
Moja córka:
-urodzeniowa - 3000
-6m.ż. - 6,270
-dzisiaj ma dokładnie 10,5 m-ca - 7,7 kg ( ważona 2 dni temu)
Do 9kg brakuje 1,3kg, których NA PEWNO nie zrobi w 1,5 m-ca!!
Myślę, że zamknie rok z wagą 8,1kg-8,3kg. Taka moja kruszynka.

Dodam tylko, że wcale mnie to nie to martwi. Tak jedzie na 3 centylu, ale bez huśtawek więc ok. Grunt, że zdrowa i radosna.
Obserwuj wątek
    • matka_z_corka Re: Podwojenie - potrojenie... 21.10.11, 13:13
      He he... coś nie tak ze mną! Pytanie o dietę zadaję na niemowlaku, a o niemowlaka pytam na rozszerzaniu diety
      Sorry
      Już się poprawiłam :)
    • agnieszka.lelen Re: Podwojenie - potrojenie... 24.10.11, 19:42
      Rzeczywiście jest to wyznacznik dobrego rozwoju (zwłaszcza pomocny w przypadkach trudniejszych). Moje dzieci "podporządkowały" się temu.
      Pani córka podwoiła urodzeniową masę ok.5mies. i wydaje się że później tempo przyrostu osłabło. Dobrze jest zanalizować dlaczego tak się stało: być może jest coś do poprawienia a być może ujawniają się też cechy osobnicze. Warto pamiętać, że drugi rok życia jest czasem szczególnego zagrożenia niedożywieniem; szczególnie łatwo popełnić wiele błędów żywieniowych.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka