Dodaj do ulubionych

Czy to uczulenie?

20.02.12, 12:30
Od tygodnia zaczęłam rozszerzać synkowi (4,5mc) dietę. Najpierw przez tydzień dostawał marchewkę ze słoiczka gerbera. Po 6 dniach zjadł z apetytem pół słoiczka. Wszystko było ok. Siódmego dnia podałam marchew +ziemniak+olej firmy hipp, ok.1/3 słoiczka. Wieczorem zauważyłam na brzuszku i czole drobne krostki, ale bez zaczerwienienia. Generalnie są słabo widoczne, ale jednak są:/

czy to może być uczulenie na danie firmy hipp czy spóźniona alergia na marchew gerbera? wczoraj pił samo mleko a wysypka jest identyczna.

jak mam się zachować w takiej sytuacji, czy kontynuować podawanie jarzyn (jeśli tak to jakich?, jakiej firmy?, w jakich ilościach?) czy wrócić tylko do mleka i zacząć ponownie za jakiś czas?
Myślałam jeszcze by może podać mu tego hippa i zobaczyć czy objawy się nie zaostrzą (tylko czy to nie będzie traktowanie dziecka jak królika doświadczalnego?)
Jutro pewnie przejdę się z Małym do pediatry, bo nie chcę lekceważyć tych objawów..

bardzo proszę o wskazówki co robić..
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Czy to uczulenie? 20.02.12, 12:35
      stanowczo za wczesnie na rozszerzanie diety. olalabym i poczekala jakies 2 mce jeszcze.
      • sobisia Re: Czy to uczulenie? 20.02.12, 13:44
        ale mogę nie rozszerzać jak karmię mm?
        czytałam, że przy kp jak najbardziej tak, bo mleko mamy dostosowuje się do potrzeb dziecka, przy mm już tak fajnie nie jest
        • murwa.kac Re: Czy to uczulenie? 20.02.12, 14:05
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321730.html
        • murwa.kac Re: Czy to uczulenie? 20.02.12, 14:08
          spokojnie miesiac poltora mozesz poczekac. to nie sa sztywne reguly.

skoro zle zareagowal - znaczy nie jest gotowy jeszcze.
    • sobisia Re: dodatkowe informacje 20.02.12, 13:42
      Synek właśnie się obudził i zauważyłam, ze ma kilka krostek obok ust i nad powieką. Są lekko czerwone i suche. Krostki ma też na ramionach, bez zaczerwienienia, takie same jak na brzuszku.

Właśnie sobie przypomniałam, ze jeszcze zaliczyliśmy dwie zmiany. Od kilku dni mamy inny płyn do kąpieli (na sama firma, ale wcześniej był sensitive, teraz zwykły bo nigdzie nie mogłam znaleźć sensitive). Tylko znów wczoraj Mały nie był kąpany bo b. późno wróciliśmy do domu, a te krostki na buzi wyszły dziś. Dodatkowo mąż mi się przyznał, ze raz wyprał ciuszki Małego w "naszym" proszku. I ewentualnie ta wersja mogłaby jeszcze pasować, bo synek dziś i wczoraj chodził w tych samych bodach, ale znów nie mam pewności czy miał na sobie akurat te body wyprane w vizirze, a nie w lovelii.
    • Gość: Zosia Re: Czy to uczulenie? IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 18:56
      Niestety, ale bez traktowania dziecka, jak królika doświadczalnego, nigdy się nie dowiesz, co go uczula, a co nie.

Żeby mieć pewność, że coś naprawdę uczula, trzeba każdą próbę powtórzyć trzykrotnie.
    • sobisia Re: skaza białkowa? 21.02.12, 11:11
      jest taka możliwość żeby teraz się ujawniła??
    • agnieszka.lelen Re: Czy to uczulenie? 23.02.12, 21:41
      Takie zmiany mogą być spowodowane różnymi czynnikami z powietrza, tkanin, kosmetyków, zakażeniem no i pokarmami. Jeżeli nie nasilają się i są nawet "słabo widoczne" to może Pani podawać warzywa. Ponieważ niemowlę jest jeszcze bardzo młode może Pani również jeszcze nieco zaczekać z rozszerzaniem diety. Niestety nie da się przewidzieć jak dziecko zareaguje i dopóki się nie poda czegoś nie wiadomo jaka będzie/byłaby reakcja dziecka.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • sobisia Re: Czy to uczulenie? 05.03.12, 12:30
      ponownie podałam marchewkę po 2 tygodniach przerwy (wysypka nie zniknęła) i znów kilka dodatkowych krostek przy uszach :/
      kiedy mogłabym zatem podać inne warzywo np ziemniaka? nie chcę rezygnować z rozszerzania diety, a wysypka i tak nie schodzi pomimo odstawienia alergenu. podejrzewam, że bez jakiś silniejszych leków nie zejdzie.
      na wysypkę nic nie pomaga, pediatra nie chce się podjąć leczenia a do dermatologa długa kolejka, nawet prywatnie.. co robić?
      • Gość: froufrou Re: Czy to uczulenie? IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 10:20
        Sobisia, u nas takie krostki pojawily sie duzo wczesniej (2gi mc), maly byl tylko na piersi i sadzilam poczatkowo, ze to uczulenie na cos, co ja zjadlam (a juz bylam na mooocno okrojonej diecie). Krostki nie schodzily, raczej pojawialy sie nowe, w wiekszosci wlasnie nie zaczerwienione, plus kilka czerwonych tu i tam. Najpierw niczym nie smarowalam, zeby nie pogorszyc sprawy, ale mroz to mroz, wiec na spacer zaczelam smarowac buzię malego kremem, ktory byl dosc tlusty. Jak reka odjal, zaczely znikac tego samego dnia i po powtorzeniu zabiegu na innych obszarach to samo. Skóra tak czasami reaguje na wysuszenie i trzeba ja natłuścic (nie nawilzyc, kremy o lekkiej konsystencji to nie to samo), stosowanie emolientow do kapieli od samego poczatku u nas nie wystarczylo. Przy kolejnej wizycie pediatra potwierdzila moja teorie, od tamtej pory jak cos sie pojawia to smarujemy i jest ok :) Sprawdz, a nuż to nie marchewka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka