Dodaj do ulubionych

10,5miesiaca - menu

25.05.12, 23:46
ok. 7.30 - kaszka z owocami, do popicia mleko (moje sciagniete)
ok.10 - owoce+mleko jak chce (moje)
ok.12 -12.30- warzywa z mieskiem (co 2.dzien) lub zoltkiem i z kaszami ronzymi, ryzami, kluseczkami
ok.15 - 16 (po spaniu) -piers
ok. 17- 18 - czasami jakis deserek mleczny typu jogurcik albo marchewka tarta z jablkiem
ok.20 - piers
w nocy ok. 2 razy - piers

Wiem ze moze jesc juz 2-gie danie, ale ona do takiego jedzenia stlaych posilkow chetna nie jest bardzo...
Co moglabym jej jeszcze podawac?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: 10,5miesiaca - menu 27.05.12, 23:00
      kaszka z owocami rano plus owoce na drugie sniadanie plus po poludniu znów jabłko to zdecydowanie za duzo owoców w kontekscie ilosci porcji - dziecko powinno zjadac jedną porcję owoców, czyli tyle ile mieści jego garść, a poza tym to za duzo jesli chodzi o nawyki zywieniowe-bo cukier i owoc 3 rayz dziennie. musisz dbac o to aby dziecko nabierało nawyku jedzenia częstego ale warzyw a nie owoców.
      ja zrezygnowalabym z owoców rano do kaszki i zostawiłabym jedną porcję owoców albo na popołudniuowy deserek albo jako danie łączone z nabiałem np z jogurtem i wtedy mozesz podac albo na drugie sniadanie albo na pdowieczorem - i to drugie ma tez zaletę taką że łatwiej wtedy wykombinować czas na drugie danie, gdyż jeden z 5ciu posiłków zostaje mleczny - jogurt.

co do drugiego dania-mówisz ze niechętna do jedzenia stałych posiłków, no ale jednak jakos ok. 12 jada warzywa z mięsem i kaszami, więc to właśnie jest to drugie danie. nie chodzi tu o formę, bo super by było gdyby jadło juz kawalki ale ucz tego, moze ta nauka jeszcze potrwa. o wiele ważniejsze jest zeby dziecko jadło więcej warzyw. ja na Twoim miejscu wprowadziłabym coś ala zupa-krem, np. na podwieczorek zeby za bardzo nie zmieniac waszego planu dnia. jesli na danie główne w południe dajesz mięso-ryby + kasza+warzywa to w drugim posiłku zawierasz warzywa i mozesz dac żółtko (w te dni kiedy nie je mięsa czerwonego tylko drób, ryby) oraz łyżeczkę surowych olejów roślinnych (polecana oliwa z oliwek, rzepakowy, ja daje tez lniany). mozesz do takiej zupki dawac makaron i kasze bo to podstawa piramidy zywioniowej ale dawaj pelne ziarno, nawet grahamka do takiej zupki bedzie super. zrób zupę krem z brokuła, z marchewki lub dyni z imbirem, z warzyw ogrodowych (seler, pasternak, pietruszka, por), z pomidorów i dodawaj zawsze zioła, zobaczysz jak Ci zacznie ładnie jeść - lubczyk, majeranek, estragon, tymianek, czosnek-dzieci to uwielbiają.
      • schnappikt Re: 10,5miesiaca - menu 29.05.12, 21:38
        chyba niedokładnie się wyraziłam...
        Rano je kaszkę na wodzie, typu holle więc odpada podanie jej samej bez owoca. Mała zjda w ciągu dnia tyle owoców ile jest zalecane, bo do kaszki trochę i trochę na 2 sniadnie zazwcyzaj w kawałkach do gryzcienia. Wtedy nie dostaje popołudniu marchewki z jabłkiem.
        A co obiadków - to ona też jada w kawałkach, żadne kremy, zupki nie wchodzą w grę bo pluje i nie chce jeść. W sowim obiadku ma podawanę oliwę, je każdy rodzaj warzyw ze wszelkimi maściami kasz, ryzów, kluseczek itp. I zawsze z ziołami.
        Niestety to wybredny łobuz bardzo i jak sobie wymyśli, że czegoś nie będzie, tak koniec - np. truskawki, czy ogórki kiszone.
        • kondolyza Re: 10,5miesiaca - menu 02.06.12, 00:57
          no to jada w kawałkach czy niechętna do stałych posiłków? zdecyduj się...
          albo jest problem albo nie zawracaj gitary ekspertowi, bo wszystko co Ci ktoś radzi to okazuje się że już jest już działa, tylko post zamieściłaś bo nie działało...
          i po co masz dziecko na siłę karmic akurat truskawkami czy ogórkami kwaszonymi? to normalne że jedne rzeczy dzieci lubią, a inne smaki im nie podchodzą.
    • agnieszka.lelen Re: 10,5miesiaca - menu 29.05.12, 20:27
      Nie tylko może ale powinna jeść 2 dania warzywne. A z podanego spisu wynika ,że zjada 3x owoce. W sumie tych owoców nie powinno być więcej niż ok.150g(nie podała Pani ile je). Mogłaby Pani podawać zupy warzywne - różne, zmiksowane na krem i z kawałkami warzyw, żółtka. Warto jeść razem z dzieckiem, zachęcać własnym dobrym przykładem do jedzenia posiłków stałych, pozwalać na próbowanie dań z maminego talerza.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • schnappikt Re: 10,5miesiaca - menu 29.05.12, 21:41
        Owoców nie zjada więcej niż 150g i zazwczyaj są to 2 posiłkki, źle się wyraziłam.
        Kremów nie chce jeść, pluje, bo od początku zjdała supki z kawałkami warzyw. Ja wracam zz pracy i jem obiad za późno , by jadła coś obiadowego ona. Natmiast przez weekend lub gdy jesetm w domu wcześniej zawsze podjada coś z mojego talerza, choćby już zjadła swoje;)
        • gkoz Re: 10,5miesiaca - menu 04.06.12, 07:59
          Ja ostatnio dodałam zupę krem z brokulow do kaszki na wodzie i dałam na kolację :-) myślę że spokojnie możesz dawać coś ze swojego obiadu chyba że jesz o 22 to odpada :-) spróbuj podawać jakieś pieczywo z pastami, a na drugie śniadanie moze byc owoc warzywa gotowane w kawałkach jogurt lub kanapeczka, Ja podaję jeszcze kolację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka