IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 12:38
Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłam,że moja 2,5 lenia córeczka ma problemy z wypróżnianiem, robi zbite twarde kupki, a czasami nawet płacze przy tym.Jakie owoce i warzywa sa najlepsze na zaparcia??Czy soczki przecierowe moga je powodować??dziękuje za odp, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: zaparcia 14.06.12, 13:13
      nie piszesz czy corka je warzywa i owoce czy raczej ich unika..
      soczki raczej nie sadze ze powoduja zaparcia ale lepiej jesc swieze owoce..
      wprowadzilabym do diety corki razowe produkty zbozowe, razowy ryz..
      generalnie jedzenie duzej ilosci owocow i warzyw pomaga w wyproznianiu.. a juz na max dzialaja kiwi, suszone owoce jak sliwki czy morele.. no i uwazaj zeby mala duzo wody pila..
      • siu-lka Re: zaparcia 14.06.12, 15:27
        Na mojego synka najlepiej działają buraki i gruszki :)
    • momago Re: zaparcia 14.06.12, 20:00
      Trzeba zacząć od podawania większej ilości wody i błonnika (np.świeże warzywa i owoce, otręby, siemię lniane), a unikać np.kleików, kaszek, mąki ziemniaczanej. Soczki pasteryzowane zawierające marchew lub/i banany - mogą działać zapierająco.
      Prócz wspomnianych wyżej buraków polecam też babciny sposób - przegotowana woda z miodem wypijana na czczo (przygotowana wieczorem) :-)
      Można też przez jakiś czas podawać probiotyki.
    • agnieszka.lelen Re: zaparcia 14.06.12, 23:18
      Ważne jest dbanie o prawidłowy, codzienny rytm wypróżnień i komfort psychiczny w tym czasie. Również istotne jest ile płynów dziecko wypija i jakie? Soki przecierowe mogą wpływać na wypróżnienia w zależności od składników. Jeśli chodzi o produkty rozluźniające stolec to np.: produkty zbożowe z pełnego przemiału, płatki owsiane, żytnie, otręby, kasze - zwłaszcza jaglana i gryczana; warzywa: buraki, szpinak, pomidor, brokuły, cukinia, groszek zielony, kukurydza; z owoców: suszone śliwki, pomarańcze, grapefruity, winogrona, czarne porzeczki, jagody, maliny, morele. Czasami warto wspomóc florę bakteryjną jelit podając przez dłuższy czas probiotyki.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka