Dodaj do ulubionych

kilka pytan do eksperta- 5 m.

04.07.12, 00:41
Mój synek kończy 5 miesiąc. Po przeczytaniu wielu art.na temat rozszerzania diety i konsultacji z pediatrą postanowiłam rozpocząć wprowadzanie nowych pokarmów. Karmiony głównie piersią. Raz dziennie mm i łyżką k.manny(od dwóch tygodni). Stopniowo będę wprowadzać jednoskładnikowe dania np. marchew(dostaje kilka łyżeczek dziennie), ziemniaki, dynia.

Czy jak zaakceptuje marchewkę to można równocześnie podać synkowi jabłko?
kiedy wprowadzać kleiki? ile razy dziennie można je podawac ?i kiedy z nich zrezygnować i zacząć podawać kaszki?
Czy po dwóch miesiącach od pierwszego podania glutenu można podać dziecku pełny posiłek glutenowy?

Czy taki schemat jest odpowiedni po 6m.
rano -kleik np. kukurydziany
pora obiadowa- papka jarzynowa(z mięsem lub rybą)
podwieczorek -deser owocowy lub kaszka z owocami
przed snem-kleik np. ryzowy

Podczas całej doby karmienie piersią na żądanie między posiłakmi.
Mniej więcej taki schemat chcę wprowadzić.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 11:26
      Poczekaj jeszcze miesiąc. Wtedy zacznij, stopniowo. I jak będzie miał 7mscy to wtedy proponowany przez Ciebie schemat będzie ok.

Sztucznego mleka mu nie dawaj, po co? Ma przecież Twoje.
      Gluten wprowadź później, i podawaj łyżeczką, a nie w mleku. Dodawaj do zupy na przykład.

Chyba, że widzisz, że synek garnie się do Waszego jedzenia, interesuje go to co na stole i na talerzu leży, że siedzi już w miarę stabilnie na Twoich kolanach na przykład, że umie do rączki złapać jakiś mały przedmiot i do buzi go sobie włożyć.
      Jak nie, to poczekaj jeszcze. Bo syn gotowy nie jest.

Po co od marchewki zaczynać? Jest tyle innych ciekawszych warzyw...
      Owoc możesz podać jak już warzyw kilka pozna.
      Kleik nie jest potrzebny, lepsza kasza naturalna - jaglana na przykład.
      Kasza raz dziennie.
      Nie zaczynaj od glutenu. Zacznij od warzyw. I potem podaj gluten.

Zasada przy rozszerzaniu diety jest jedna - pierś na żądanie a stałe (nowości) produkty o w miarę stałych porach. Z czasem się proporcje mleko-nowości odmienią, na rzecz nowości, jednak teraz nadal mleko jest podstawą dla takiego malucha.
      • mamawczesniaka37t Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 22:15
        Mówisz, że jeszcze poczekać miesiąc, a pediatrzy(rozmawiałam na ten temat z dwoma),twierdzą iż mam już zacząć rozszerzanie. Wszak dziecko zaczyna 5 miesiąc.

Zaczęłam podawać mm bo miał niską masę urodzeniową. Zaczęłam mu podawać 1do3 butli dziennie. Ostatnio tylko jedną dziennie. I tak już zostało. Pd zaproponowała bym zaczęła podawać gluten właśnie w mm.
        Chciałam najpierw poobserwować malucha by później zacząć podawać mu inne nowości. By się nie pogubić na co ewentualnie jest uczulony.

Wg pediatry dziecko nie musi siedzieć by mu zacząć rozszerzać dietę. Niektóre dzieci są leniwe, nawet rehabilitowane i zaczynają siedzieć dopiero w 8 miesiącu.

A co jest złego w podaniu marchewki? nie rozumiem. Prędzej czy później będzie musiał poznać ten smak.
        Najpierw chciałam podawać kleik by dziecko się przyzwyczaiło, a później wprowadzać kaszki wszelkiego typu.

Każdy jednak robi jak czuje. Zasięgnąć opinii zawsze można by ewentualnie coś skorygować.
        Dziękuję.

• agnieszka.lelen Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 22:44
          To zaczyna czy kończy 5 miesiąc? (bo to różnica w rozszerzaniu...)
          Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
          lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
          • mamawczesniaka37t Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 22:56
            agnieszka.lelen napisała:

> To zaczyna czy kończy 5 miesiąc? (bo to różnica w rozszerzaniu...)
            > Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
            > lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Kończy 5 miesiąc.
        • mamawczesniaka37t Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 23:00
          No tak zaczyna 6 miesiac -to jednak róznica.
          pomylilam
          >
        • mad_die Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 23:01
          Zaczyna 5 czy 6? Kiedy się urodził?

Sztucznego mleka nie daje się na niską wagę urodzeniową. Daje się wtedy więcej piersi i już.
          Kaszę daje się łyżeczką, a nie w butelce.

To wg pediatry pewnie i trzymiesięczne dziecko mogłoby jesć marchewkę i kleik, bo nie siedzi.... Wiesz jakie jest ryzyko zakrztuszenia podczas jedzenia w pozycji półleżącej? Ogromne! A jeśli dziecko siedzi w miarę stabilnie (nie mowie tu o samodzielnym siadaniu!), ale siedzi - to znaczy, że jego całe ciało jest gotowe na zjedzenie czegoś innego niż mleko mamy. Jeśli pediatra tego nie wie, to jest słabym pediatrą....

I dzieci nie są leniwe, tylko się w swoim tempie rozwijają. Jedne są gotowe siedzieć jak mają 5mscy inne jak mają 8 - i co w tym dziwnego? Jedne chodzą, jak mają 9mscy inne jak mają 15. Dzieci sa różne. Ot i tyle. Jedne zlapią brokuła do rączki w wieku 6mscy inne chętnie coś przekąszą w wieku 10mscy.

O tej marchewce to pisałam, że nie musisz koniecznie od niej zaczynać - jest jeszcze brokuł, kalafior, cukinia, ziemniak, fasolka - do wyboru do koloru!
          • Gość: mamuska Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. IP: *.play-internet.pl 05.07.12, 23:40
            "Sztucznego mleka nie daje się na niską wagę urodzeniową. Daje się wtedy więcej piersi i już."

Tak tylko, jak dziecko mało przybiera i jest wczesniakiem z niską waga plus wydaje sie ciagle glodne, wklada raczki do buzi i lekarz poleci dokarmianie to juz inna sytuacja. Zaczęłam dokarmikać właśnie z tych powodów w 3 m. Z wielkim bólem i płaczem. Na szczęście po jakimś czasie się ustabilizowało i maluszek dostaje tylko 1 butlę z kaszką manną.

Kaszę daje się łyżeczką, a nie w butelce.
            Może to i prawda. Niedługo zacznę wprowadzać bezglutenowe na rzadko później na gęsto. A mannę w przecierze.

"To wg pediatry pewnie i trzymiesięczne dziecko mogłoby jesć marchewkę i kleik, bo nie siedzi.... Wiesz jakie jest ryzyko zakrztuszenia podczas jedzenia w pozycji półleżącej? Ogromne! A jeśli dziecko siedzi w miarę stabilnie (nie mowie tu o samodzielnym siadaniu!), ale siedzi - to znaczy, że jego całe ciało jest gotowe na zjedzenie czegoś innego niż mleko mamy. Jeśli pediatra tego nie wie, to jest słabym pediatrą...."

Pediatra raczej wie kiedy ma być dieta rozszerzana. Wszak widzi malucha i jego możliwości. Widzę,że masz większą wiedzę od nich.

"I dzieci nie są leniwe, tylko się w swoim tempie rozwijają. Jedne są gotowe siedzieć jak mają 5mscy inne jak mają 8 - i co w tym dziwnego? Jedne chodzą, jak mają 9mscy inne jak mają 15. Dzieci sa różne. Ot i tyle. Jedne zlapią brokuła do rączki w wieku 6mscy inne chętnie coś przekąszą w wieku 10mscy."

A tak mi się napisało "leniwe". Rozwijąją się w innym tempie. Szczególnie wcześniaki, które muszą nadgonić. Tzn, że jak dziecko nie siedzi w 8 miesiącu to nadal ma być na cycu?bzdura. Matka chyba wie jak karmić dziecko by mu się nic nie stało.

"O tej marchewce to pisałam, że nie musisz koniecznie od niej zaczynać - jest jeszcze brokuł, kalafior, cukinia, ziemniak, fasolka - do wyboru do koloru!"

A jaka to różnica od czego zaczynam. marchewka dobra jest.:)
    • agnieszka.lelen Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 04.07.12, 22:50
      Tak, może Pani podać równocześnie jabłko.
      Niemowlę w 6mies. życia nie musi jeść kleików, może Pani wprowadzić kaszkę. Początkowo 1 porcja; potem (w 7-8 mies.) 2-3. Nie samo kryterium czasowe decyduje o podaniu pełnego posiłku glutenowego. Początkowo przez ok. 1-2 mies. niewielkie ilości np.: 1/2 łyżeczki kaszy manny; potem kolejne 1-2 mies. 1 cała łyżeczka i potem nadal stopniowo zwiększamy aż do pełnej porcji. W zaleceniach podkreśla się właśnie stopniowe zwiększanie i zaczynanie od niewielkich ilości, najlepiej jeszcze podczas karmienia piersią. Podany schemat jest dobry dla niemowlęcia po 6 mies. (czyli w 7m.) z wyjątkiem kleiku (zamiast niego kasza).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • myszon999 Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 06.07.12, 14:55
        witaj! Ja też jestem mamą 5-miesięcznego wcześniaka. W dodatku niestety niejadka.... Moja córeczka nie chce pić mleka z butli więc mlekiem karmię na śpiocha, w nocy, bo w dzień nie chce spać. Nie wiadomo dlaczego odmówiła butli. Ale to osobny temat.
        Ja dziecko karmię wg schematu: Rano butla (jeszcze na śpiocha), ok. 9.30 kleik ryżowy na mleku mm z dodatkiem owoców - ostatnio bananów. Próbowałam kaszki Nestle ale wyskoczyły krostki na buzi i zdecydowałam się na coś na mm. ok 12-13 obiadek ze słoiczka (w tym tygodniu kurczak, mamy za sobą juz króliczka i cielęcinkę). W obiadku serwuję gluten (manna). Po południu zasypia więc ja przemycam butelkę mleka. Wieczór ok. 19.00 "kaszka na dobranoc" z Hippa. Potem ok. 21.30 zasypia więc znowu butla. Czasem jeszcze deserek po drodze. Jabłko i marchewkę w postaci soków przecierowych wprowadziłam jeszcze pod koniec 3 miesiąca. Ogólnie potrawy łeżeczka zjada, aczkolwiek je wolno i po czasie jest juz znudzona. Moja niunia nie siedzi, karmię ją w leżaczku w pozycji półleżącej. Nie sądzę, żeby siedziała wcześniej niz w 8 miesiącu więc czekanie tak długo z wprowadzaniem pokarmów stałych wydaje mi się bezcelowe.
        • Gość: mamuśka Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. IP: *.play-internet.pl 09.07.12, 00:26
          "Jabłko i marchewkę w postaci soków przecierowych wprowadziłam jeszcze pod koniec 3 miesiąca. "

Wg mnie za szybko wprowadziłaś te soki. Za szybko to mało powiedziane.
          • myszon999 Re: kilka pytan do eksperta- 5 m. 09.07.12, 11:09
            pod koniec czwartego miesiąca, przepraszam, pomyliłam :) A konkretnie dziecko miało 3,5 miesiąca. Lekarz sam zaproponował wprowadzenie soków ze wzgl. na pobudzenie kwasów żołądkowych i przyspieszenie metabolizmu. Trochę zasiałam zamieszanie, jeszze raz sorry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka