Dodaj do ulubionych

KP a powrót do pracy

05.07.12, 00:15
Witam,
Pod koniec sierpnia wracam dopracy, dziecko będzie miało 7,5 m-ca. Jestem w trakcie rozszerzania diety (od tygodnia), karmię piersią. Marzy mi się zachowanie KP, bez odciągania i przespane noce (teraz śpi 21-7). Czy jest możliwe karmienie podczas mojej nieobecności posiłkami niemlecznymi, tak aby zachować KP i nie wprowadzać mm? Dziecko jest spore, teraz ma 6 m-cy, waga 9,6 kg, dlatego także nie chcę wprowadzać kaszki. Będę poza domem 8 godzin. Ile posiłków w tym czasie powinno dostać dziecko i jakie, czy może to być np. kleik + owoce, obiadek-zupka no i właśnie co jako ewentualny trzeci posiłek? Moze być to przecier warzywny, lub znowu owoce? Jakie to powinny być ilości, czy może jednak podać kaszkę - mleczną lib bezmleczną?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: KP a powrót do pracy 09.07.12, 19:31
      Może być trudność w utrzymaniu karmienia piersią bez odciągania, przy takiej długiej przerwie nocnej i jeszcze przerwie spowodowanej pracą. Czyli ile karmień z piersi byłoby możliwych? Powinno być ok. 6-8x/dobę. Może być mniej ale muszą być obfite. Jeśli przed wyjściem do pracy nakarmi Pani piersią i po powrocie aż do zaśnięcia kilka karmień z piersi to w czasie Pani nieobecności (8 godzin) dziecko może otrzymać 3 posiłki (ale może być kłopot jeśli maluch często ssie i będzie domagał się częściej karmienia). Owoce dobowo nie więcej niż 150g; nie musi Pani do nich dodawać kleiku. Można rozłożyć na 2 mniejsze porcje. Podobnie z zupą; porcję 150-180 ml może Pani rozłożyć na 2 mniejsze porcje. Natomiast korzystniej byłoby nie komasować posiłków mlecznych na jedną porę dnia.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka