Dodaj do ulubionych

dieta rocznego dziecka

IP: *.warszawa.mm.pl 16.08.12, 21:54
Moja córka jest nadal na piersi. W nocy je do woli śpi razem ze mną natomiast w ciągu dnia 2-3 razy.
8 kaszka jaglana Holle z owocami lub sama, czasem do tego pieczywo z masłem
10 owoc ew jajecznica
12 drzemka i wtedy pierś
15 obiad zupa z mięsem i warzywami lub warzywa do łapki z rybą
18 kaszka jaglana sama lub z owocami
Mała ma 12,5 miesiąca, zjada małe porcje i jest z tym, ktorym jeśli coś nie smakuje to nie je. Głownie je kaszę jaglana ponieważ do tej pory była reakcja na gluten teraz zaczynamy wprowadzać powoli i zaczyna być ok. Czy powinnam coś zmienić w sposobie jej odzywiania? Czy dziecku karmionym piersią mogę podawać jakieś kaszki z mleczne?
Nie jestem w stanie wprowadzić jej obiadu dwudaniowego bo zwyczajnie go nie zje, nie daję jej nic pomiędzy posiłkami do picia daję jej tylko wodę.
jest na 75 centylu ostatnio w badaniach wyszła mała anemia.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: dieta rocznego dziecka 16.08.12, 23:13
      Rozumiem,że w nocy nadrabia karmienia? Jeśli karmień z piersi jest za mało lub są mało efektywne to należy albo je zintensyfikować albo wprowadzić inne posiłki mleczne (mleko modyfikowane lub produkty nabiałowe). Może Pani podawać kaszki mleczne, np.: Kaszki mleczne HIPP Probiotyczne na Dzień Dobry lub Kaszki mleczne HIPP BIO Na Dobranoc; niektóre są glutenowe. Jeśli dziecko je 2x kaszę z owocami to już raczej nie powinno jeść trzeciej porcji owoców. Zamiast niej może być ta jajecznica albo właśnie danie warzywne (obiadowe).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: asik Re: dieta rocznego dziecka IP: *.warszawa.mm.pl 17.08.12, 21:35
        dziękuję za odpowiedź, Pierś w nocy zjada 3-4 razy ale trudno mi niestety powiedzieeć czy trwa to długo bo karmię ją przez sen, jeśli chodzi o te kaszki z owocami to są to minimalne ilości np 3 maliny ale postaram się zmniejszyć ilość owoców,
        natomiast z nabiałem jest ciężko ponieważ nie smakuje jej nabiał czasem skubnie tylko odrobinę białego sera
        • Gość: tula Re: dieta rocznego dziecka IP: 79.162.251.* 20.08.12, 22:58
          Moja córka jest co prawda na mm od 9ms ale obecnie je tak:
          -kaszka z butelki na 210 mleka
          -śniadanie z domownikami: jajecznica/jajko na miękko/jajko na twardo+warzywo+chlebek LUB twarożek z warzywami, ziołami+chlebek LUB kanapeczka z dobrą wędliną+warzywo LUB kaszka łyżeczką na mleku LUB dobrej jakości parówka+warzywo+chlebek LUB kaszka na mleku łyżeczką na gęsto a dziś kupiłam płatki bobovita to też od czasu do czasu podam
          -ten posiłek jest ruchomy- albo przed obiadem albo po obiedzie: mus ze słoiczka lub świeże owoce z jogurtem naturalnym, czasem serkiem waniliowym albo też deserek ze słoiczka ze zbożami lub z jogurtem/twarożkiem
          -obiad dwudaniowy, ale w przerwie 2-3h między 1 a 2 daniem, nie codziennie jest mięso no i zupka jest raczej warzywna bo na 2 jest mięsko, ostatnio jadła- kuleczki wołowe, ziemniaki, buraczki; mintaj duszony ze szpinakiem, doprawionym jajkiem i mm z ryżem/kaszą gryczaną; kasza gryczana z soczewicą, cebulką i natką; spaghetti
          -na kolację kaszka na mleku łyżeczką lub z butelki, zależy od miejsca, stopnia zmęczenia i czy mi się chce łyżką operować:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka