Gość: mamagonki
IP: *.adsl.inetia.pl
25.09.12, 17:19
Droga Pani Doktor,
moja córeczka urodzona w 37 tc cc, karmiona piersią do 9mca, brak stwierdzonych alergii, rozszerzanie wg schematu, odstępstwo w zakresie glutenu-po 10 tym mcu.
Obecnie prawie 18 mcy jej schemat wygląda tak
*7.00-8.00 jogurt naturalny lub kefir ok 150-200 ml + suche płatki (owsiane, orkiszowe, rzadziej pszenne lub żytnie, czasem z suszoną żurawiną, wiśniami, rodzynkami) ok.30-40 gram
*10.00-11.00 mm Combiotic Junior z 210 ml wody i drzemka
(wiem, wiem, to straszne dla zębów, ale póki dobrze śpi nie chcę z tego rezygnować, to ją doskonale wycisza, uspokaja, nie chcę ryzykować bo ząbkowanie i infekcje i tak zakłucają jej sen, więc przynajmniej to mleko ją wycisza)
* 13.00-14.00 zupa - bez mięsna, ale często na wywarze z domowego kurczaka, czasem z dodatkiem oliwy, dużo warzyw i najczęściej kładzione/lane kluski (to jedyny sposób na przemycenie jajek, których nie chce w żadnej postaci) lub jakaś kasza
*17.00 drugie danie obiadowe-to co my, najczęśniej jakaś kasza/makaron/warzywa na parze lub surowe, bardzo często coś strączkowego lub inny białkowy roślinny dodatek typu pasztet sojowy, bo niezbyt lubi mięso, zjada je może 2-3 razy w tygodniu, poza tym 1-2 razy ryba (łosoś wędzony uwielbia)
*na deser owoce,
*jeśli kiepsko jej idzie jedzenie drugiego dania dostaje czasem jogurt, bo uwielbia je pod każdą postacią
*kolacja ok 20 coraz częściej odchodzimy od mleka na rzecz kaszy zjedzonej łyżeczką, czasem też zje kanapkę z wędliną, żółtym serem i jakimś warzywem.
Pytania:
- czy 1 mleko 210 ml wody na drugie śniadanie to nie za mało? Oczywiście jada oprócz tego conajmniej 2 posiłki mleczne (rano kefir/jogurt i kolacja-kasza, płatki na mleku, budyni i kisieli nie lubi chyba ze względu na konsystencję)
- zjada w sumie 2 porcje warzyw-zupa plus drugie danie, czasem dodatkowo zje brokuła, ogórki kiszone - czyli max 3, czy to nie za mało?
- czy łosoś wędzony i kiszone ogórki może jeść bez ograniczeń? jak już pisałam-uwielbia je
- czy zimne śniadania to nic złego? czasem słyszę głosy oburzenia, że nie dośż że suche płatki zbożowe (a nie nesquiki) to jeszcze zimne jogurty i bez owoców... a ja wiem, że z owocami nie ma co przesadzać, wg mnie jedna porcja wystarczy, lepiej dać warzywa, ale może się mylę?
-mleko zwykłe krowie uht mozna chyba podawać bez ograniczeń? Mała je kaszki itp i nic jej się nie dzieje.
dziękuję za odpowiedzi