Dodaj do ulubionych

płatki na mm

IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.12, 20:42
czy dla rocznego malucha można podać np płatki kukurydziane (takie zwykłe "dla dorosłych) na mleku modyfikowanym? jakich firm podajecie płatki na śniadanie czy kasze do obiadu? i czy kasze mocno rozgotowujecie?
Obserwuj wątek
    • tulimatka Re: płatki na mm 17.10.12, 01:26
      Rocznemu dziecku po pierwsze możesz dać zwykłe krowie mleko (o ile nie ma uczulenia na mleko) - zajrzyj kilka wątków wcześniej - sama o to pytałam na tym forum. Płatki kukurydziane wg mnie możesz dać, zgodnie z zasadą że roczniak może jeść prawie wszystko to samo co dorośli - za wyjątkiem tatara, sushi i innych wynalazków. Niemniej ja np kupuję takie płatki kukur., w ekologicznym sklepie, i ich skład jest prostszy niż np nestle. Na śniadanie daję mleko krowie z płatkami błyskawicznymi owsianymi firmy Halina, których nie trzeba gotować tylko zalewasz wrzątkiem żeby napęczniały i zmiękły. Do tego dodaję trochę mojego przecieru z jabłek. Kasze obiadowe gotuję na miękko ale staram się nie rozgotowywać.
    • agnieszka.lelen Re: płatki na mm 20.10.12, 12:37
      Można podać zwykłe płatki kukurydziane. Warto czytać skład podany na opakowaniu : im mniej cukru/słodu i innych substancji tym lepiej (choć często smak mniej atrakcyjny dla dzieci). Kasza powinna być tak ugotowana by dziecko mogło ją zjeść; roczne może umieć zjeść kaszę ugotowaną zwyczajnie, na sypko.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka