Dodaj do ulubionych

Kasza manna - pytanie

28.01.13, 23:59
Witam,
By nie podawac na śniadanie Córce kaszki w proszku zaczęłam jej gotowac kaszę manną. Córeczka za kilka dni skończy 9 miesiąc, czy śniadanie w postaci miseczki kaszy mannej jej nie zaszkodzi? Dostaje gluten do obiadków od około 5 miesiąca życia. Po śniadaniach z kaszy (dwa razy na razie) nie wystąpiły żadne nieporządane objawy.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Re: Kasza manna - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 10:09
      Moj obecnie 10 miesieczny syn tez od pobad miesiąca bardzo czesto na sniadanie je kaszke manne i nic mu nie jest, wiec...
      ja gotuje na wodzie i dosypuje mleka modyfikowanego. choc powiem szczerze kusi mnie zrobienie na normalnym mleku
    • Gość: kaszek manek Re: Kasza manna - pytanie IP: *.bb.sky.com 29.01.13, 10:31
      nie wiem jak kaszkej mannej ale kaszkę mannę mozna podawac - po rozszerzaniu diety traktowac ja mozna jako posilek niemleczny ( w koncu diete po to sie rozszerza by poszerzyc menu o produkty niemleczne) i podawac jako element zroznicowanej diety.
      -jesli w rodzinie nie ma podejren do alergii, a gluten nie wydaje sie powodowac klopotow
      (glutem warto podawac zwlaszcza podczas okresu karmienia piersia - mleko mamy dziala oslonowo , stad zalecenia o "wczesnym" ( w 5mcu) podawaniu glutenu bo potem niestety niewiele mam karmi swoim mlekiem)

wspomne takze ze o ile owszem kasza manna jest znacznie mniej przetworzona niz sypkie blysawiczne kaszki dla dzieci ze sztucznymi ciezko przyswajalnymi witaminami (zeby zbilansowac utraty witamin podczas procesow przetwarzania) to jets to tez oczyszczony dosc wyjalowiony produkt w ktorym pozostalo niewiele wartosci odzywczych ( porownujac np do krolowej kasz - ( bezglutenowej) jaglanki. wiec jesli juz gotujesz to warto stosowac rozne kasze!
      • niedlugo.mamuska Re: Kasza manna - pytanie 29.01.13, 11:18
        Dziękuję za wyczerpujący komentarz. :-) Wiesz co ugotowałam raz jaglaną, oczywiście kupiłam ją razem z manną i gotowałam ją jako pierwszą... niestety coś musiałam zrobic nie tak bo Córcia nie chciała tego tknąc. ;-) Gotowałam według przepisu na opakowaniu - 20 min, po ówczesnym przelaniu wodą i wrzątkiem. Może za krótko dla dziecka była gotowana? Nie blendowałam jej... (muszę kupic nowy sprzęt). Dodałam owoce ze słoiczka i apetytu na nią nie było. ;-) Może masz jakiś sposób na przyrządzenie tego? :-)
        • mamuska.kubuska Re: Kasza manna - pytanie 29.01.13, 20:43
          Moze z tego skorzystasz , przepisy na jaglanke i nie tylko : ammniam.dziecisawazne.pl/przepisy-wg-wieku-dziecka/po-6-miesiacu/
          • niedlugo.mamuska Re: Kasza manna - pytanie 30.01.13, 17:08
            Dzięki za stronkę! :-) Dziś na śniadanie ugotowałam jaglaną według przepisu i wreszcie Młoda zjadła. ;-) Pozdrawiam
        • ganeta27 Re: Kasza manna - pytanie 29.01.13, 20:59
          ja gotuję jaglaną kaszę z różnymi owocami raz jest to jabłko, gruszka a ostatnio śliwki suszone i moja mała (7 mies) wcina aż jej się uszy trzęsą.
        • aniaidaniel Re: Kasza manna - pytanie 31.01.13, 12:23
          ekomama.pl/?p=900
          mój syn lubi z prażonym jabłkiem

niedlugo.mamuska napisał:

> Dziękuję za wyczerpujący komentarz. :-) Wiesz co ugotowałam raz jaglaną, oczywi
          > ście kupiłam ją razem z manną i gotowałam ją jako pierwszą... niestety coś musi
          > ałam zrobic nie tak bo Córcia nie chciała tego tknąc. ;-) Gotowałam według prze
          > pisu na opakowaniu - 20 min, po ówczesnym przelaniu wodą i wrzątkiem. Może za k
          > rótko dla dziecka była gotowana? Nie blendowałam jej... (muszę kupic nowy sprzę
          > t). Dodałam owoce ze słoiczka i apetytu na nią nie było. ;-) Może masz jakiś sp
          > osób na przyrządzenie tego? :-)
    • agnieszka.lelen Re: Kasza manna - pytanie 31.01.13, 00:06
      Nie powinno zaszkodzić. Można podawać różne kasze - glutenowe i bezglutenowe.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: pati Re: Kasza manna - pytanie IP: *.tvk.torun.pl 01.02.13, 12:53
        witam,

ja mam takie małe pytanko mój bobasek kończy 5 miesięcy i chciałabym zacząć wprowadzać gluten czy kaszka mleczna manna może być niby zawiera gluten ale jej sie nie gotuje czy można ją dosypywać do obiadku np łyżeczkę proszku do zupki czy lepiej ugotować manną na wodzie i wtedy dokładać, będę wdzięczna za informację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka