Dodaj do ulubionych

nabiał dla roczniaka

21.03.13, 14:42
Witam, moja roczna córeczka prócz mojego mleka z z nabiału dostaje jogurt naturalny, twarożek (produkty dla niemowląt) i masło. Co jeszcze mogę jej podać a czego lepiej nie? No i pytanie bardziej do mam: jakie dorosłe produkty nabiałowe polecacie dla małych dzieci. Staram się analizować składy ale trudno znaleźć coś naprawdę naturalnego, np serek homogenizowany rolmlecz naturalny: E1422 E440 i E412, serek wiejski piątnicy:sól. No i jak zachęcić małą do jedzenia, nie mogę karmić jej produktami dla niemowląt do osiemnastki...
Obserwuj wątek
    • momago Re: nabiał dla roczniaka 21.03.13, 14:59
      Zrób twarożek w domu - z białego sera i jogurtu naturalnego.
      Jogurt też możesz zrobić w domu :-)
      Zerknij na produkty Klimeko - deklarują, że nie stosują żadnych tzw. dodatków do żywności, to znaczy stabilizatorów, konserwantów, zagęszczaczy, skrobi. Nie dodają też mleka w proszku, barwników, aromatów, witamin.
      • Gość: me-lissa Re: nabiał dla roczniaka IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.03.13, 15:40
        Spróbuje, może twarożek zrobiony przez mame zechce zjeść:-) I poszukam Klimeko, mam obok sklep z żywnością ekologiczną
        • momago Re: nabiał dla roczniaka 21.03.13, 16:58
          Klimeko można kupić w delikatesach Piotr i Paweł - nie wiem jak w innych, ale nie są to produkty "zastrzeżone" dla żywności ekologicznej :-)
      • polina_tramp Re: nabiał dla roczniaka 22.03.13, 16:17
        momago napisała:

> Zrób twarożek w domu - z białego sera i jogurtu naturalnego.
        > Jogurt też możesz zrobić w domu :-)
        > Zerknij na produkty Klimeko - deklarują, że nie stosują żadnych tzw. dodatków d
        > o żywności, to znaczy stabilizatorów, konserwantów, zagęszczaczy, skrobi. Nie d
        > odają też mleka w proszku, barwników, aromatów, witamin.

Klimeko? Pierwsze słyszę. Nie mam w okolicy Piotra i Pawła, ale mam dużo Tesco. Zerknę czy tam jest.

Me-lissa, z tzw. dorosłych produktów to bez obaw roczniakowi możesz dawać serki firmy "Bieluch". Oni też właśnie produkują bez dodatków do żywności.
        • me-lissa Re: nabiał dla roczniaka 23.03.13, 09:57
          No właśnie ja też mam tesco pod domem i fajny sklep z żywnością ekologiczną. Poszukam klimeko i bielucha, serek wiejski też chyba jej dam, ile tej soli mogli tam dodać? Zależy mi żeby miała jak najbardziej urozmaiconą dietę no i słoiczki nieźle dają po kieszeni. Problem w tym że twarożek dla niemowląt mała uwielbia a na taki dorosły trzeba ja namawiać.
          • dansch Re: nabiał dla roczniaka 10.12.13, 17:20
            a czyż ten twarożek dla niemowląt nie zawiera więcej cukru niż twoja cukiernica? :D
            Pamiętaj, że oni nie piszą na opakowaniu "glukoza" tylko "maltodekstryna" lub "syrop fruktozowo-glukozowy" itp.
    • toya666 Re: nabiał dla roczniaka 21.03.13, 16:21
      Ja czasem podaję synkowi (też ma roczek) serek wiejski. Uważam, że kilka łyżeczek w tygodniu (daję mu raz w tyg) na pewno mu nie zaszkodzi, a właśnie zależy mi na przyzwyczajaniu go do różnych produktów.

Kiedyś czytałam, że nie wszystkie E to sztuczne dodatki. Nie wszystkie z nich są jednakowo szkodliwe. Poszukaj w necie wykaz wszystkich E, może akurat te z tego serka homogenizowanego nie są takie złe?

Ja na razie nie podaję nic poza jogurtem naturalnym i tym serkiem wiejskim czasami. Twarogu zwykłego mały nie chce jeść, chyba mu konsystencja nie odpowiada. Na więcej nie mam pomysłu, więc chętnie poczytam co dają inne mamy :)
    • agnieszka.lelen Re: nabiał dla roczniaka 21.03.13, 22:43
      Kefir, maślankę, zwykły twaróg i potrawy na bazie tych produktów. Ostrożnie sery żółte.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: Iwona Re: nabiał dla roczniaka IP: *.centertel.pl 10.12.13, 10:29
        Mam pytanie o tłuste jogurty, np. Klimeko (9%). Czy można je dawać 15 m. dziecku bez obaw? Ja swoją córke odstawiłam od piersi miesiąc temu. Nigdy nie jadła z butelki, nie podawałam jej mleka modyfikowanego (ostatnio próbowałam ale odmawia). Daję jej codziennie min. pół kubeczka jogurtu klimeko (wychodzi ok szklanki) + kasza orkiszowa albo owsianka z siemieniem. Do tego dostaje w ciągu dnia zawsze jakiś nabiał, np. plasterek sera żółtego, serek homogenizowany, serek bieluch, pierożki z serem itp. Czy moje postępowanie jest właściwe? Będę wdzięczna za odp.
        Pozdrawiam
        I. Kania
    • me-lissa Re: nabiał dla roczniaka 25.03.13, 08:52
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Klimeko niestety nie znalazłam q sklepach osiedlowych, będę szukać dalej. Bieluch faktycznie ma b. prosty skład, już czeka w lodówce na wypróbowanie.Muszę jeszcze zwrócić honor serkowi homogenizowanemu rolmlecz, wszystkie e które zawiera są pochodzenia naturalnego (zagestniki, pewnie i tak lepiej żeby ich nie było ale póki co ten serek posmakował małej najbardziej)
    • jehanette Bieluch :) 26.03.13, 13:38
      Serek bieluch naturalny. Poszukaj jogurtów naturalnych, jest kilka bez cukru i syfów.
      • ramkaw Re: Bieluch :) 08.03.15, 19:24
        Czy 9 miesieczne dziecko kp moze zjadac codziennie bielucha? Jesli nie, to jak czesto?
    • momago Jogurt naturalny Finezja 04.05.13, 21:49
      firma Bacha
      skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis
      • gucci77 Re: Jogurt naturalny Finezja 10.05.13, 21:37
        ja znalazłam jogurt naturalny bakoma łagodny smak, dobry skład, jest w realu i auchan:
        tak wygląda:
        www.bakoma.pl/pl/naturalne/jogurt_naturalny_lagodny_smak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka