Dodaj do ulubionych

Zdrowa patelnia

23.04.13, 12:46
Pani Ekspert, jaka patelnia będzie najdrowsza do beztłuszczowego smażenia placuszków i nalesników dla dziecka? Moje dzieci uwielbiają takie rzeczy na śniadanie, zmodyfikowałam skład na maksymalnie zdrowy (mąka pełnoziarnista, zero cukru, zdrowe dodatki) ale na czym usmażyć? Czytam, że teflon jest rakotwórczy..
Obserwuj wątek
    • mae24 Re: Zdrowa patelnia 23.04.13, 16:01
      mam ceramiczna, jest rewelacyjna, polecam
      • mamanr1 Re: Zdrowa patelnia 23.04.13, 18:40
        podpisuję się. Mam taką ceramiczną "monetkę" czyli firmy Moneta i teflonowe się nie umywają pod względem smażenia bez tłuszczu!
        • dorot10 Re: Zdrowa patelnia 24.04.13, 11:44
          Mam ceramiczną ale chyba słabej jakości. Wypróbuję tą którą polecasz. Dzięki
    • momago Re: Zdrowa patelnia 23.04.13, 19:32
      Placki piekę w piekarniku, naleśniki na zwykłej patelni - nie obsmażam.
      • dorot10 Re: Zdrowa patelnia 24.04.13, 11:45
        Poproszę przepis na placki, które można upiec :)
        • momago Re: Zdrowa patelnia 24.04.13, 19:30
          Na słodko - z owocami
          Mąka (robiłam z pszennej, żytniej, kukurydzianej, gryczanej, orkiszowej), kefir (lub woda), szczypta soli - wymieszać - konsystencja raczej gęsta. Do tego owoce w kawałkach (jabłka, banany). Wykładam placki na papier do pieczenia i do piekarnika temp.190st. Mam stary piekarnik bez funkcji grzania z góry więc po kilkunastu minutach obracam. Czas pieczenia zależy od grubości placków. Można dodawać cynamon, imbir, garam masala.
          Na słono - dyniowo-ziemniaczane - tak samo tylko zamiast kefiru jajko. Przyprawy - pieprz, czarnuszka.
          • momago Re: Zdrowa patelnia 24.04.13, 19:35
            Na słono - dyniowo-ziemniaczane - tak samo
            Trochę się zapędziłam :-) Nie tak samo bo tutaj trzeba dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce (dynię na grubej, ziemniaki na mniejszej) i dopiero dodawać mąkę i jajko.
            • dorot10 Re: Zdrowa patelnia 25.04.13, 12:17
              Bardzo dziękuję za przepisy, zamierzam zrobić te na słodko jutro rano, w składzie nie ma jajek?
              • momago Re: Zdrowa patelnia 25.04.13, 21:09
                Te na słodko robię bez jajek.
    • agnieszka.lelen Re: Zdrowa patelnia 25.04.13, 19:18
      Przepraszam, nie jestem ekspertem od patelni.
      Proszę poczytać więcej - np.: wypowiedzi ekspertów z NIZP- PZH
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka