Dodaj do ulubionych

mleko krowie i kakao

IP: *.jsn.osi.pl 22.05.13, 21:51
Jakie mleko jest najlepsze, chodzi mi o %. Doszukałam się dwóch różnych wersji, 3% i 2%?

Czy są jakieś przeciwskazania, żeby roczne dziecko piło kakao - takie prawdziwe.

Ile mleka może wypić dziecko dziennie, poza jogurtami, serami ikaszkami.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: mleko krowie i kakao 22.05.13, 22:52
      Gość portalu: aldonka napisał(a):

> Jakie mleko jest najlepsze, chodzi mi o %. Doszukałam się dwóch różnych wersji,
      > 3% i 2%?
      Ani to ani to.
      Mleko krowie jest dla cieląt.
      Ale skoro już musisz dawać, to dawaj tłuste.

>
      > Czy są jakieś przeciwskazania, żeby roczne dziecko piło kakao - takie prawdziwe
      > .
      Prawdziwe czyli jakie?

>
      > Ile mleka może wypić dziecko dziennie, poza jogurtami, serami ikaszkami.
      Ghm.... Krowiego to bym nie dawała więcej niż jedną porcję.
      Sztucznego bym wcale nie dawała.
      A z piersi nie możesz dać? Najlepsze!
      • Gość: aldonka Re: mleko krowie i kakao IP: *.jsn.osi.pl 23.05.13, 11:20
        Co wy z tymi cielętami? W takim razie sery, jogurty, twarożki też są dla cieląt? Nigdy tego dziecku nie dajesz? Ktoś wymyślił hasło i wszyscy je powtarzają, a zalecenia jakoś też się dziwnie zmieniły z 3 lat do roku. Nie chodzi mi o picie mleka rano, w południe i wieczorem. Ale czy np. szklanka mleka raz dziennie, codziennie to nie za dużo, albo za mało.

No właśnie chciałam zapytać Panią ekspert co ona o tym sądzi bo słyszałam, że wystarczy mleko 2%, ale wiem, że kiedyś było przekonanie, że im tłustsze tym lepsze.

A prawdziwe kakao to takie gorzkie, nie gotowe mieszanki dla dzieci z cukrem. Gorzkie kakao zawiera dużo żelaza. Więcej niż szpinak- 4mg, pietruszka- 3,5mg i buraki-3 mg, a kakao ma 10mg. - nie wiem ile w tym prawdy, ale taką ulotkę dostałam od lekarza.

Piersią też karmię, ale roczne dziecko chyba może już próbować innych rzeczy?
        • neffi79 Re: mleko krowie i kakao 23.05.13, 14:29
          też chciałabym wiedzieć to co Ty
          mm nie chcę dawać bo pije kp, ale karmię coraz mniej, chciałabym dawać normalne niemodyfikowane mleko. Można? ile?
        • mad_die Re: mleko krowie i kakao 23.05.13, 14:52
          Człowiek pije ludzkie mleko, pił od zawsze, a gdy przestawał pić, to nie dostawał nic "zamiast" - ot żywił się pokarmami stałymi później.
          Tak samo cielak - pije mleko od krowy a jak już tego nie potrzebuje to je siano i trawę - nikt mu zamienników nie proponuje (mówię tu o naturze, nie o hodowli na akord....)

Więc tak, krowie mleko jest dla cielaków.
          Sery, jogurty, twarożki zaczął robić człowiek, żeby to mleko udomowionej krowy jakoś przerobić, żeby się nie zmarnowało, no i żeby lepiej/łatwiej je trawić. Bo mleko krowie poddane działaniu bakterii jest łatwiej przyswajalne.

Czy podasz 2% czy 3% mleko to bez większego znaczenia jest, ważne, żebyś 0% nie dawała ani UHT.

Co do żelaza...
          Jak karmisz piersią to w Twoim mleku jest żelazo, i to najlepsze. I kp pozwala obyć się bez mleka krowiego. Wystarczy że będziesz dawać jogurt naturalny, sery, twarożki, maślanki, kefiry. Roczne dziecko nie potrzebuje innego mleka, jak ma Twoje.
          Na spróbowanie możesz dać, jasne, ale nie żeby roczniak codziennie szklankę kakao pił z krowim mlekiem...
          portalwiedzy.onet.pl/92667,,,,zelazo,haslo.html
          Zauważ, że te 10mg w kakao to jest w 100g! Dasz tyle dziecku zjeść? Nie sądzę :D Lepiej dawać kaszę gryczaną, żółtko jajka, fasolę, soję itp.
          • neffi79 Re: mleko krowie i kakao 23.05.13, 21:13
            z soją to się nie zgodzę. soja nie jest obojętna dla organizmu, i tak jest jej wszędzie pełno więc po co jeszcze dokładać. oglądałam kiedys program nt. soi - podobno mężczyźni powinni jej unikać, a kobiety tez uważać ze wzgl. na fitoestogeny, które wcale nie sa takie fajne, a co dopiero dziecko!!!
          • aslishan Re: mleko krowie i kakao 23.05.13, 23:57
            Ciekawa teoria. Uwielbiam mleko i piję minimum 2 szklanki dziennie. Ale może powinnam zgłosić się do swojej 60-letniej matki, żeby mi dała pierś possać, skoro krowie mleko tylko dla cieląt, a dla ludzi mleko matki? Marchewkę też lubię pochrupać, choć ona chyba bardziej dla królików, nie? Gorszych bzdetów nie czytałam.
            • Gość: kasia Re: mleko krowie i kakao IP: *.static.espol.com.pl 24.05.13, 22:53
              hah masz racje. z tymi cielakami to tutaj wyjezdzaja jakies mochery ktore nic innego nie maja do roboty jak dawac cyca. TO ich cale zycie, nawiedzone baby; rany julek tylko te same niki sie powtarzaja i kazdej matce morały prawia zeby karmila wieki najlepiej do 18 stki.
              • momago Re: mleko krowie i kakao 25.05.13, 09:13
                Trochę Cię poniosło.
                ktore nic innego nie maja do roboty jak dawac cyca
                Ja karmię piersią właśnie dlatego, że mam bardzo dużo różnych zajęć. Pomijam kwestie ekonomiczne - po co płacić za coś czego mam pod dostatkiem. I karmienie piersią nie jest sensem mojego istnienia tylko prostą konsekwencją macierzyństwa.
                kazdej matce morały prawia zeby karmila wieki najlepiej do 18 stki
                Dla Ciebie to są morały, a dla innej matki cenna informacja - że w jej mleko jest wartościowe i potrzebne dziecku, że nie musi kończyć karmienia w związku z powrotem do pracy, że przetworzone krowie mleko nie jest dla dziecka lepsze od jej własnego, itd. itd.
                Karmić do 18stki raczej się nie da, odruch ssania piersi zanika u ludzi ok.6 roku życia :-)
            • momago Re: mleko krowie i kakao 25.05.13, 07:57
              Ciekawa teoria
              To nie jest teoria tylko praktyka - w naturze dorosłe ssaki nie piją mleka.
              Poza tym - każdy ssak produkuje mleko odpowiednie dla młodych danego gatunku (pod względem składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju) - dla ludzkiego dziecka najlepsze jest ludzkie mleko, dla cielaka - krowie. I nie trzeba do tego dorabiać żadnej ideologii - takie są fakty.
              A to, że lubisz krowie mleko i chcesz je pić, to Twoja sprawa - wątek jest o małym dziecku i o tym co dla niego lepsze.
              • Gość: aldonka Re: mleko krowie i kakao IP: *.jsn.osi.pl 25.05.13, 20:58
                No właściwie to chciałam się tylko dowiedzieć jakie mleko dawać i czy można przegiąć w drugą stronę, tzn, czy np. rano i wieczorem to za dużo.
                Nigdzie nie napisałam, że zamierzam karmić moje dziecko tylko mlekiem krowim, a widzę, że dla niektórych podanie dziecku kakao to skandal. Wg mnie mleko jest zdrowe, więc dyskusje typu "mleko krowie tylko dla cieląt" mojego zdania nie zmienią. Sama też karmę piersią, ale nie widzę noc złego w tym, że moje dziecko napije się mleka, albo zrobię mu budyń, naleśniki czy grysik. I nie wyklucza to przecież dawania również serów, jogurtów itp.

Aaaa i jeszcze daję moim dzieciom masło - i pewnie też się za niedługo dowiem, że je truję, bo swego czasu była moda na margaryny, że niby zdrowsza.;)
                • momago Re: mleko krowie i kakao 26.05.13, 09:23
                  czy można przegiąć w drugą stronę, tzn, czy np. rano i wieczorem to za dużo
                  Tak, można przegiąć.
                  Zapotrzebowanie na białko w tym wieku to 3g/kg masy ciała/ dobę - nadmiar musi zostać z organizmu wydalony, co obciąża nerki i wątrobę - prześledź Waszą dietę i wszystko się wyjaśni.
                  Poza tym mleko ma wpływ na wchłanianie żelaza - picie kakao na mleku dla uzupełnienia tego pierwiastka trochę mija się z celem.
                  Kakao to silny alergen więc też raczej ostrożnie.
                • Gość: gość Re: mleko krowie i kakao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 12:07
                  fanatyzm jest zły - w karmieniu piersią również. Ja karmię piersią ale wcześniej niż to było zalecane rozszerzałam dietę. Ale ile było krzyku, że dziecko zniechęcę do jedzenia, że cukrzyca, że alergia itp.... TY jesteś matką i Ty podejmujesz decyzję. Jedyne czego nie pochwalam to karmienia dziecka kaszkami instant - gotuje mu kasze i płatki. Kiedyś to nawet schematów żywienia nie było i matki intuicyjnie rozszerzały dietę i jakość całe narody nie wymarły od tego....
                  Co do mleka: Zrób to kakao w wersji łagodnej i podaj niewielką ilość i i obserwuj dziecko. Stopniowo możesz zwiększać objętość mleka i stężenie kakao.

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki!
                  • momago Re: mleko krowie i kakao 26.05.13, 17:40
                    Dobrze napisałaś - ja jestem matką, ja podejmuję decyzję jak karmię moje dziecko. A że nie daję krowiego mleka to znaczy, że jestem fanatyczką? Fanatykiem jest też ten, kto pije mleko codziennie czy w tę stronę to już nie działa? :-)
                    • Gość: gość Re: mleko krowie i kakao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 20:05
                      Chlanie tylko mleka krowiego to też lekkie przegięcie. Jeśli dziecko wypije 1-2x w tyg kakao na mleku krowim to mu sie stanie??? Jeśli nie jest alergikiem to nic mu sie nie stanie.
    • Gość: mamajasia Re: mleko krowie i kakao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 12:27
      www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf
      To jest link do poradnika żywienia dziecka w wieku 1-3 opublikowanego przez instytut matki i dziecka.
      tam możesz znaleść odpowiedzi na pytania.
      łącznie z przykładowymi jadłospisami dla dzieci w tym wieku na końcu poradnika
    • agnieszka.lelen Re: mleko krowie i kakao 27.05.13, 23:39
      Dla dzieci >2 lat zaleca się mleko 2 %; wcześniej tłustsze.
      O ile nie ma alergii na kakao - nie ma przeciwwskazań.
      Ok. 400ml max. - zależy ile jeszcze zje tych produktów nabiałowych.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka