Dodaj do ulubionych

prośbą o podsumowanie

22.02.14, 13:20
Dzień dobry. Przeczytałam mase artykułów i juz się gubie. Zaczynam powoli "rozkminiac" tematy rozszerzania diety choć mamy jeszcze trochę czasu (syn ma 4 miesiące a do ukończenia 6 miesiąca zalecam wyłącznie kp zgodnie z zaleceniami who). Ale sama się pogubiłam już całkiem. Jak juz skończy to 6 miesięcy to co zrobić? Jedno warzywo podać na raz jak rozumiem i co tydzień mogę cos nowego. Ale przecież w takim tempie zanim dojdziemy do zupki jarzynowej to trzy miesiące miną! No i ile razy dziennie cos dawać? Nie jestem zwolenniczka mm i gramow, wciskać dziecku też nie zamierzam ale nie mam pomysłu jak zacząć :)
Obserwuj wątek
    • kjut Re: prośbą o podsumowanie 22.02.14, 13:20
      Jeszcze miałam dopisać: Dziękuję z góry za pomoc :)
    • ilianna Re: prośbą o podsumowanie 22.02.14, 14:07
      Czytałaś o blw? Z tego co piszesz, to może być coś dla Ciebie :).
      Ja rozszerzałam właśnie blw. Na pierwszy rzut poszedł brokuł, potem inne warzywa. Moje dziecko nie ma skłonności do alergii, więc dawałam kilka warzyw-owoców na raz, problemu nigdy nie było. Na początku dawałam raz dziennie, potem dwa-trzy, zależy jak mi się chciało i jak wyszło :).
      • kjut Re: prośbą o podsumowanie 22.02.14, 14:14
        Czytałam oblw ale do czystego blw maluch powinien siedzieć. A mój że względu na wagę jest trochę opóźniony ruchowo i może mu to trochę zająć. A za długo też czekać nie chce. ..
        Czyli jak nie ma skłonności do alergii to nie musze tylko jednej rzeczy na tydzień?
        Chyba te książkę o blw sobie kupię i dostosuje do swoich potrzeb po prostu. ..
        • mad_die Re: prośbą o podsumowanie 22.02.14, 21:46
          Jaki opóźniony ruchowo? Co ten lekarz Ci naopowiadał? Co taki maluch powinien umieć robić, że Twój nie umie?
          Za 2msce to już będzie zupełnie inne dziecko, usiądziesz z nim do stołu i nawet się nie obejrzysz, jak będzie jadł wszystko to co Wy.
          • kjut Re: prośbą o podsumowanie 23.02.14, 09:09
            Np jeszcze w ogóle nie trzyma głowy przy podciąganiu za rączki (niszczęsna próba trakcji). Pewnie ma jeszcze trochę czasu ale właściwie narty nie próbuje. lekarz mówił że generalnie może trochę wolniej się ruchowo rozwijać przez te swoja wagę (ponad 97 centyl wagi, ponad 85 na siatce bmi wg who)
            • mad_die Re: prośbą o podsumowanie 23.02.14, 11:23
              Nie ma to jak lekarz co wspiera mame...
              To ze teraz nie ciagnie glowki o niczym nie swiadvzy, za 2 czy 3 tygodie moze juz to robic.
              Duzo lezy na brzuchu? Powinien!
              Takze diety nierozszerzaj jeszcze.
              Poczekaj.
              Za 2msce zaczniesz na spokojnie.
              I wtedy raz na dzien warzywo jakies na poczatek. A potem owoce. Kaszy zadnej, bo wage ma sluszna;)

-
              BadVista
              • kjut Re: prośbą o podsumowanie 23.02.14, 14:44
                Dzięki mad_die, takie konkrety to jest to :) z rozszerzeniem czekam. Do ukończenia 6 miesiąca tylko cycek :)
            • ilianna Re: prośbą o podsumowanie 23.02.14, 15:49
              kjut napisała:

> Np jeszcze w ogóle nie trzyma głowy przy podciąganiu za rączki (niszczęsna prób
              > a trakcji).

Moja też tego nie robiła, a usiadła mając 6,5 miesiąca :).
              • kjut Re: prośbą o podsumowanie 23.02.14, 17:04
                Pocieszające! Dzięki!
    • agnieszka.lelen Re: prośbą o podsumowanie 27.02.14, 23:07
      Tempo rozszerzania diety trzeba dopasować do dziecka. I nie ma żadnych sztywnych reguł. Dla orientacji - co kilka (3-5dni) dodaje się nowy produkt. Początkowo to jeden posiłek (np.: warzywo); za kilka dni można wprowadzić drugi (np.: owoc) i potem zwiększając porcje urozmaicać dodając nowe produkty. Każdy nowy posiłek warto (zwłaszcza na początku) uzupełnić karmieniem z piersi.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • kjut Re: prośbą o podsumowanie 28.02.14, 17:28
        Dziękuję. Karmić piersią zamierzam długo, wiec to problemem nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka