Dodaj do ulubionych

ocena schematu 9 m--cy

IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.04.15, 23:15
Witam proszę o ocenę schematu żywienia 9 miesięcznej córki.:
7-8 kasza mleczno-ryżowa 160-180 ml
10-11 jajecznica (całe jajko plus śmietanka lub masełko naturalne szczypiorek); jogurt grecki smakowy lub naturalny z owocami; serek waniliowy lub owocowy; zamiennie
13-14 zupka większość warzyw kasze jaglana kukurydziana manna jęczmienna soczewica zioła czasem ziemniaki z sosem koperkowym i miesko
16-17 deser owocowy z biszkoptem kleikiem orkiszowym (przeważnie że sloiczka) lub jogurt albo serek
19-20 kleik ryżowy ok 180
W międzyczasie paluchy kukurydziane a ostatnio chleb lub bułka
Do picia woda sok domowy malinowy herbatka tylko córka pije mało i lyzeczka.
Problem polega na tym ze coraz trudniej zachęcić ja do spożywania mleka (samego nie pije od 5 m-ca) a teraz odmawia nawet kaszek i kleikow (od razu ma odruch wymiotny ale w połowie porcji) mała od Początku na bebilonie z tym ze 1 piła w miarę a 2 już nie koniecznie.
Czy to może być wina mleka? I co jeszcze mogę zmienić w schemacie? Pełnej porcji kaszy glutenowej mała nie dostaje bo nie mamy skończonej ekspozycji na gluten (próżno zaczęliśmy bo mała miała problemy z wysypka)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania1985 Re: ocena schematu 9 m--cy IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.04.15, 23:17
      Mała ma 9 m-cy i 10 dni waży 9 kg waga urodzeniowa 2450 jest wczesniakiem z 34 tygodnia
    • Gość: marta1988 Re: ocena schematu 9 m--cy IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.15, 09:41
      Mój synek też miał problemy z przejściem na bebilon 2 ale po ok 2 tyg było już ok. za tydzień skończy 9 m-cy i je kaszki owoce ale tylko parę łyżeczek
      • Gość: Ania1985 Re: ocena schematu 9 m--cy IP: *.static.ip.netia.com.pl 05.05.15, 10:18
        Mała jest już na 2 3 m-ce i jakoś nie może się przyzwyczaić ostatnio to w ogóle nie chce nic z mlekiem sama już nie wiem co jej dawać do jedzenia zupki je i deserki owocowe bez problemu a jak daje kasze albo kleik to masakra. Powrocilysmy do podstawowego jedzonka bo 1 mają wylądowaliśmy na izbie przyjęć z wysypka.
        • mytoya Re: ocena schematu 9 m--cy 22.05.15, 02:38
          My przeszliśmy na bebilon profutura i mały to lubi.
          Robie mu kaszki holle albo hipp bez cukru i mleka na tym mm. Dodaje owoce ze słoika lub przetarte. Zjada je ze smakiem. Lubi zwłaszcza pszenna holle. Gotuje mu też płatki jaglane z moreli suszonymi . Generalnie mojemu synowi nie smakują slodzobe kaszki np. Bobovity czy Nestlé. Sama sobie kiedyś zrobiłam taka mleczna i smakowala jakoś metalem.
          Mój syn pije mleko ale zagęszczanie porządnie kleikiem ryżowy.
          Spróbuj kaszkę Hipp jaglane z ryżem i kukurydza. Może ta po smakuje. Może inne mm. A jak i to nie to gotuj na wodzie i dodawaj owoce. Możesz też dawać jogurty np. Z bananem i amarantusem.
          Fajne i dobre przepisy znajdziesz w książce p. Makarowskiej. Ja z niej gotuje i moja koleżanka i póki co dzieciom smakuje i nie ma alergii.

• mytoya Re: ocena schematu 9 m--cy 22.05.15, 11:34
            Wiec u nas jedzenie wygląda tak:
            8.00 mleko 210 mm profutura i troszkę kliku ryzowego- butelka
            11.00 kaszka pszenna holle na mleku 180
            14- 14.30 zupka minimum 200 gram. Domowa z różnych warzyw z mięsem.
            16.30.deserek albo przetarte owoce
            19.00 kaszka na wodzie: płatki jaglane albo.manna albo gryczane.z owocami:jabłko . Morele suszone. Banan. Gruszka albo z warzywami z obiadku albo z dynia
            20.30. 150 ml mleka z kleikiem po kąpieli.

2 nocy nic nie.jemy od kilku.miesiecy.
            Do picia herbatka zaparzania hipp albo woda.
      • Gość: Ania1985 Re: ocena schematu 9 m--cy IP: *.static.ip.netia.com.pl 05.05.15, 10:19
        A jak wygląda Twój schemat żywienia małego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka