slimakpokazrogi 24.05.10, 16:19 dziewczyny, wiecie, gdzie cos w tej kwestii jest mądrego napisane...? Bo raz czytam, że to bardzo dobra dieta cukrzycowa, a gdzie indziej , ze absolutnie cukrzykom zabroniona... to jak to jest?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
bubster Re: Dukan a cukrzyca 24.05.10, 16:34 na chłopski rozum to idealna, bo bardzo mało ma się węglowodanów, ale to chyba powinien lekarz potwierdzić Link Zgłoś
anja_maciejka Re: Dukan a cukrzyca 24.05.10, 20:40 Moim zdaniem jest dobra-brak węglowodanów i cukru,dużo chudego mięsa i otręby-błonnik wymiata oprócz innych rzeczy też cholesterol, a z nim cukrzycy mogą mieć problem. Ale lubią też mieć problem z nerkami-a one jeśli mało pijesz są obciążone na dukanie. To zależy od typu cukrzycy i stopnia zaawansowania. A jeśli bierzesz leki lub insulinę to musisz być ostrożna-poziom cukru,wiadomo. Myślę,że koniecznie trzeba pomysł dukania przedyskutowac z lekarzem prowadzącym. Link Zgłoś
slimakpokazrogi Re: Dukan a cukrzyca 25.05.10, 15:24 to akurat nie chodzi o mnie... a co do lekarzy to tez nie byłabym taka przekonana, ze wszyscy się tak super znają - poszkułam trochę w necie i niejednego cukrzyka lekarz opieprzył za tą dietę, bo lepiej żreć i brać insulinę pewnie na maksa... bo tak łatwiej, nie? lekarz nie musi się przejmowac niczym innym tylko zwiększac z czasem dawkę insuliny, ech... osoba, o której piszę NIGDY nie miala ustalonej DIETY cukrzycowej przez lekarza... a jak miała wysoki cukier to jadła bułę pszenną i ryż, bo to delikatne jedzenie.... ja nic nie powiem na temat lekarza , który tak prowadzi cukrzycę... Link Zgłoś
anja_maciejka Re: Dukan a cukrzyca 26.05.10, 09:43 A ja bym coś powiedziała, ale przeklinać można tylko w wypadku,gdy waga nie spada;) Mam cukrzyka w domu. Ma dwóch osobistych dietetyków-córkę i żonę;) A jeśli chodzi o Twojego-to w takim razie dieta będzie idealna,skoro wsuwa "delikatne"-ryż i bułki pszenne. Tylko czy ma kogoś w domu,który by go pilnował w razie spadku cukru? Bo skoro jest na insulinie to przy zmianie diety dawki będzie mieć zbyt duże i może zjechać.. Link Zgłoś
slimakpokazrogi Re: Dukan a cukrzyca 26.05.10, 12:46 o widzisz, Twoja odpowiedź mi się podoba:)) mój cukrzyk ma pielęgniarkę w domu:)) i już zaczął, a właściwie zaczęła dietę i cukry zamiast 200 ma na poziomie 120. Czuje się rewelacyjnie i przestała używac pena - tabletki wystarczaja, a i tak w mniejszej niż poprzednio ilości. Link Zgłoś
anja_maciejka Re: Dukan a cukrzyca 26.05.10, 13:00 To mnie się też podobaja jej poziomy cukru:) Macie rozumiem glukometr w domu-będzie ok. Ja tacie zaczęłam w weekend podsuwac moje dukańskie słodycze. Spróbuje go przekonac do otrąb w następnej kolejności-bardzo zachęcające te efekty u Was. Link Zgłoś
samantha.jones Re: Dukan a cukrzyca 26.05.10, 14:38 Już nie raz pisałam, ze mója Tata macukrzycę tzw. nieinsulinową. Glukometr w użyciu kilka razy dziennie. Jak zaczął w październiku Dukana to poziom cukru spadł do poziomu wzorcowego, cholesterol złośliwy rózwnież książkowy. Tata schudł 13kg (tyle planował). Ostatnio trochę sobie pofolgował z róznymi rzeczami, ale cukier i cholesterol nadal w normie (choć już bliżej górnej granicy), ale jak trzyma się zasad to jest OK. Link Zgłoś
slimakpokazrogi Re: Dukan a cukrzyca 26.05.10, 14:59 o widzicie, czyli jest szansa, że ta dieta nie wykończy cukrzyka:)) bardzo się cieszę. Link Zgłoś
anja_maciejka Re: Dukan a cukrzyca 27.05.10, 08:20 Ja też bardzo się cieszę. Już wczoraj tacie coś tam naopowiadałam-jak to ekstra jest dukanić;) Mam nadzieje,że go przekonam. Link Zgłoś
brattby Re: Dukan a cukrzyca 27.05.10, 08:41 Mój tata ma cukrzycę II typu, był na tabletkach. Ma 60 lat. Rozpoczął dietę w kontakcie z lekarzem, na początku chodził na kontrolę co tydzień. Krew bada 3x dziennie glukometrem. Co tydzień miał też badanie moczu, krew raz w miesiącu. Po dwóch tygodniach lekarz zadecydował o odstawieniu tabletek na noc. Po miesiącu o całkowitym. Po drugim badaniu krwi zdecydował o odstawieniu leków na cholesterol i trójglicerydy. Teraz tata jest na III fazie i unika produktów wysokowęglowodanowych, jeśli już zjada coś z węglami, to jest to makaron razowy, albo pełnoziarnisty chleb, który sama mu piekę. Jak już wie, że będzie musiał zjeść ciasto, to od rana opycha się samymi białkami - potem mimo zjedzenia np. kawałka tortu nie skacze aż tak, nie waha się mocno. Dietetyk mu to doradził. Tak więc jedyne leki jakie mu zostały to te na wieńcówkę. I niech ktoś mi powie, czy bardziej obciążająca dla wątroby jest ta dieta, czy te 7 tabletek dziennie, których już nie musi brać? :) Aha, w czasie II fazy cukier miał mnw. 70-75-75, teraz na trzeciej trochę większy, mnw. 80-85-90. Baaardzo rzadko przekracza 100, okazjonalnie, wtedy wystarczy zapisać po czym się tak stało i unikać takich produktów. I pilnuje się, żeby do każdego posiłku zjeść dostatecznie dużo białka, które wolno się wchłaniając utrzymuje poziom cukru. Link Zgłoś
brattby Re: Dukan a cukrzyca 27.05.10, 08:43 Ach, dodam że wcześniej (tj. przed dukanem) tata miał cukry spore, 140- 160-180, nawet na tabletkach nie pamiętam żeby częściej niż raz w tygodniu spadał poniżej 100. Link Zgłoś