matya 09.06.10, 15:51 jest w skladzie wileu slodzikow a jakby nie patrzec to cukier zlozony. mozna? Link Zgłoś Obserwuj wątek
olgab4 Re: maltodekstryna 09.06.10, 15:54 Bylabym raczej na nie. Z Montignaca pamietam poza tym, ze to jeden z najgorszych cukrow. ale nie wiem, co wujek Dukan na to. Sadze, ze jednak jesli jest powiedziane, ze tlyko aspartam, to tego sie trzymajmy. Link Zgłoś
rozalia30 Re: maltodekstryna 09.06.10, 16:20 Tylko aspratma nie nadaje sie do uzywania w wysokich temperaturach. W slodziku w proszku np. Sussina jest maltodekstyna, ale kalorycznosc slodzika jest tak nieduza, ze musi jej byc nieduzo /stawiam, ze sluzy w tym przypadku bardziej jako 'rozcierka' dla faktycznych slodzikow, jest dla nich podlozem, zeby sie lepiej rozprowadzaly w potrawie itd/ Link Zgłoś
madzioreck Re: maltodekstryna 10.06.10, 15:30 Starajmy się omijać te z maltodekstryną, ale jeśli jestem w kawiarni a zapomniałam swojego słodzika, to bez przesady, biorę słodzik, jaki jest :) Poza tym trudno znaleźć czysty aspartam, w większości słodzików jest a to laktoza, a to sacharyniany i coś tam jeszcze. Link Zgłoś