kobieta25.2 29.08.10, 20:37 Witam zakupiłam dziś w realu mąkę kukurydzianą czy to właśnie ta maizena:) jeśli coś pomyliłam to proszę sprostujcie:) A i jeszcze mam pytanko czy można używać mączki ziemniaczanej? Link Zgłoś Obserwuj wątek
paryzanka_ona Re: mąki i mączki 29.08.10, 21:04 nie nie maizena to skrobia ziemniaczana, ma kolor bialy maka kukurydziana ma kolor zolty maczki nie mozna uzywac. Link Zgłoś
surita Re: mąki i mączki 29.08.10, 21:05 i... przepraszam, że spytam, ale masz alergię na korzystanie z wyszukiwarki? Link Zgłoś
mess8385 Re: dokładnie 29.08.10, 21:06 tak, nie można i odstaw najwyżej na III fazę na uczty. JAk nie możesz jej znależć w jakimś sklepie ze zdrową żywnością, to zawsze możesz (ja tak na początku zrobiłam) zamówić przez neta:) Link Zgłoś
kobieta25.2 Re: dokładnie 29.08.10, 21:30 czyli ta mąka kukurydziana którą kupiłam (żółta) jest zła?? właśnie zrobiłam sobie na niej budyń:) I wyszedł mi na szklankę mleka i jedną łyżeczkę tej mąki bardzo rzadki:( Link Zgłoś
magdziorek84 Re: mąki i mączki 30.08.10, 00:19 paryzanka_ona napisała: > nie nie > maizena to skrobia ziemniaczana, ma kolor bialy > maka kukurydziana ma kolor zolty > maczki nie mozna uzywac. maizena to skrobia KUKURYDZIANA nie ziemniaczana. Link Zgłoś
nancy_callahan Re: mąki i mączki 30.08.10, 09:56 Dziewczyny czy ta wyszukiwarka i przeczytanie książki aż tak bardzo bolą? 1. mąka kukurydziana to nie skrobia kukurydziana; 2. skrobia kukurydziana w ograniczonych ilościach jest dozwolona, mąka nie; 3. skrobia kukurydziana inaczej zwana maizeną jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością ewentualnie w necie, w tym wątku namiary: forum.gazeta.pl/forum/w,95274,110995746,110995746,Skrobia_Kukurydziana_ZDOBYTA_.html 4. co do mąki ziemniaczanej toczył się tu kiedyś spór, z tego co pamiętam nierozstrzygnięty, a wyniakjacy z różnic pomiędzy kuchnią polską a francuską (której ten wynalazek - mąka zieminaczana jest nieznany), nie da się wykluczyć, że gdyby Dukan znał mąkę ziemniaczaną to dopuściłby ją do użytku, ale pewności nie ma:) Link Zgłoś
lilka208 Re: mąki i mączki 30.08.10, 16:23 ja używam cały zcas mąki kukurydzianej i jakoś mi na żle nie wyszła , waga leci tylko w dól Link Zgłoś
lilka208 Re: mąki i mączki 30.08.10, 16:26 a po drugie w przepisach wyzej jest mnósatwo przepisow z uzyciem mąki kukurydzianej Link Zgłoś
nancy_callahan Re: mąki i mączki 30.08.10, 16:36 Ależ ja nie twierdzę, że spożycie mąki kukurydzianej w ogóle niweczy wyniki diety. Miałam wrażenie, że autorce wątku chodziło o to czy jest dopuszczalna w wersji ortodoksyjnej czyt. przez wujka Dukana i na to pytanie odpowiadałam. A to, że dziewczyny używają to wynika z wielu wpisów i też było dla autorki wątku do znalezienia. A to tak na kanwie zapału do wprowadzania porządków na forum. A może by tak linki do wątków z podstawowymi pytaniami -cola, otręby, mączka, słodziki, serki jakoś przyszlipić na samej górze? Link Zgłoś
lilka208 Re: mąki i mączki 30.08.10, 16:39 mozna by ale na samej górze moga być tylko 3 watki ale tam ponizej może by mozna ale to juz ancia by musiała sie zgodzić jako moderator Link Zgłoś
mess8385 Re: mąki i mączki 30.08.10, 17:28 Lilka208, Tobie może i na złe nie wyszło używanie mąki kukurydzianej, ale ogólnie spójrz na suwaczek. Miałaś dobre BMI wyjściowe i stosunkowo niedużo do zrzucenia. JEśli osoby ze sporą nadwagą będą jej używać to może się skończyć inaczej. LEpiej dmuchać na zimne i jak nie trzeba nie używać. Pooootem ok, ale na początku lepiej isć według twardych zasad. Link Zgłoś
rousse79 Re: mąki i mączki 31.08.10, 01:12 "Dziewczyny czy ta wyszukiwarka i przeczytanie książki aż tak bardzo bolą?" --- A czy odpowiedź na zadane przez nowicjuszkę pytanie też aż tak bardzo boli? jeju, kochane dziewuszki, spokojniej trochę, więcej luzu! :))) Uwierzcie, są osoby, które nie potrafia rewelacyjnie poruszać sie po sieci, a tym samym i po wyszukiwarce i czasem łatwiej jest im napisac kolejnego posta z pytaniem i już... A niech sobie piszą dziewczyny, na pewno znajdzie się ktoś kto odpisze :) a i przynajmniej ruch jakiś na forum jest! :) Buziaki ogromne dla Was wszystkich :) Link Zgłoś
nancy_callahan Re: mąki i mączki 31.08.10, 08:57 rousse79 jak widzisz odpowiedź na pytanie wcale mnie nie bolała i udzieliłam jej na tyle wyczerpująco na ile potrafiłam:) Moim zdaniem bycie nowym na forum nie usprawiedliwia lenistwa:) Żeby nie było nie jest to przytyk, bo ja również życiowo leniwa jestem, ale wkliknięcie hasła w wyszukiwarkę i rzucenie okiem na to co znajdzie (a najczęściej znajdzie to czego szukamy) to nie jest naprawdę jakiś ogromy wysiłek:) Ja też jestem tu nowa, ale zanim zaczęłam pisać przeczytałam większość wątków z kilku pierwszych stron forum i gwarantuję, że to wiele uczy... Nie odbieraj tego postu jako atak, bo nie taki jest mój cel, ale chodzi o elementarny porządek na forum, ono jest luźne, swobodne, są tu super osoby i świetnie się rozmawia, ale ta rozmowa zginie jeżeli w co trzecim wątku będzie o tym samym... Przeczytaj jak mądrze opisała to madzioreck: forum.gazeta.pl/forum/w,95274,115789497,115789497,Nie_no_ogarnac_ten_balagan_.html Link Zgłoś
rousse79 Re: mąki i mączki 31.08.10, 11:12 No dobraaaaaaaaaa, niech Ci będzie hehe :))) A ja nie z tych przytykających ani obrażających się, także prosto z mostu można walić! :) A post madzioreck jużczytałam :) Buziaki i miłego (mimo tej paskudnej pogody) dnia :) Link Zgłoś
olusimama Re: mąki i mączki 31.08.10, 17:44 lilka208 napisała: > ja używam cały zcas mąki kukurydzianej i jakoś mi na żle nie wyszła , Taaa, niektóre też lodów używają, owoców i tłuszczu (no ale malutko) i chudną. Tyle, że to nie jest Dukan już. Link Zgłoś
marisella Re: mąki i mączki 31.08.10, 11:57 nancy_callahan napisała: > 4. co do mąki ziemniaczanej toczył się tu kiedyś spór, z tego co > pamiętam nierozstrzygnięty, a wyniakjacy z różnic pomiędzy kuchnią > polską a francuską (której ten wynalazek - mąka zieminaczana jest > nieznany), nie da się wykluczyć, że gdyby Dukan znał mąkę > ziemniaczaną to dopuściłby ją do użytku, ale pewności nie ma:) Rozważałam to kiedyś sobie a muzom w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,95274,115473780,115473780,Skrobia_kuku_moze_to_dlatego_.html i myślę, że to faktycznie może mieć jakiś związek z tym, że skrobia kukurydziana stabilizuje poziom cukru we krwi i nie pozwala na gwałtowne skoki. A skoro to skrobię kukurydzianą podają chorym w Kartoflandii, to na mój chłopski rozum ziemniaczana jednak takich właściwości pewnie nie ma, bo byłoby z nią i łatwiej i taniej, a jednak się jej nie wykorzystuje... Ja tma bym się trzymała kukurydzianej, szczególnie że na allegro jej nie brakuje i nawet jeśli nie ma w sklepach stacjonarnych, to jednak nie tak trudno ją dzięki temu kupić :) No albo zawsze można spróbować dotrzeć do Dukana i się go wypytać na okoliczność ziemniaczanej ;) Link Zgłoś