Dodaj do ulubionych

do Ven.to, Mess i nie tylko

15.09.10, 07:12
Nie umiejszając innym Dziewczynom i Chłopakom proszę Was o pomoc w podjęciu decyzji.
Czy mleko odtłuszczone w proszku mozna czy nie a jak tak to jakie? Przeszukałam wyszukiwarkę ale nigdzie nie znalazłam Waszej wypowiedzi na ten temat (może coś pominęłam) a bardzo mi na niej zależy. U nas jest bardzo ciężko dostać mleko odtłuszczone w proszku i jedyne jakie znalazłam to mleko z Gostynia ale tam jest dość sporo węgli i ja zgłupiałam czy aby napewno je mozna. Mam cholerna ochote na czekoladę lub inną nutellę a bez mleka w proszku raczej tego nie zrobię.

Z góry DZIĘKUJĘ Wam za pomoc:*
Obserwuj wątek
    • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 07:18
      Mikruś, spokojnie można:)wiadomo, że dobrze by było nie zajadać go łychami:)ale ja właśnie z gostynie użuwam do piernika czy nutelli. Na zdrówko:) Dziewczyny pisały że jest też z Mlekpola chyba, ale tego to i ja nie spotkałam. Zajadaj tą nutellę:):)
    • ven.to Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 07:37
      wow. dzięki za zaufanie. niestety nic na temat mleka onego nie wiem - nie miałam go w rękach.
      :)
      no i mój profesjonalizm dukański legł w gruzach :D
      • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 07:50
        Dzieki Dziewczyny - jesteście moimi Guru Dukańskimi:). Jak dzisiaj po pracy wpadne do kuchni to tylko gary będą latały. A co do ilosci to nie mam zamiaru wciągać tego mleka łyzkami ale taki blok czekoladowy z przyjemnosci wsunę... mmm juz mi slinka cieknie
        • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 07:52
          mess, ja mieszkam na kosmicznym zadupiu i u nas nie ma wynalazków typu mlekpol za tym gostyniem sie nieźle nałaziłam.
          Ven.to spokojnie Twój profesjonalizm dukański w moich oczach ma się rewelacyjnie.

Miłego dnia Wam życze:):):)
    • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 07:57
      no, no, smaka mi narobiłaś, właśnie sprawdziłam przepis, mam wszystkie składniki, coś mi się zdaje, że dziś sama go zrobię, jako że dla mnie nie istnieje dzień bez "słodkości":) będzie jak znalazł, a do tego nowość:)bo jeszcze nie miałam przyjemności go wyczarowć. Swoją drogą zazdroszczę M.że wcale nie ma ciśnienia na słodkie.... Więc Mikra wcinamy dziś BLOKI:):):):)Dzięki za pomysł,mniam
      • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 08:00
        Mess a mogłabys mi podać linka do tego bloku bo wczesniej znalazłam a teraz nie moge:/
    • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 08:13

forum.gazeta.pl/forum/w,95274,113024120,113031294,Re_Wczoraj_sie_poryczalam.html
      • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 08:22
        Normalnie anioł w ludzkiej skórze z Ciebie jest:)
        • lilka208 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 09:41
          jestem na 4 fazie a nie widziałam tego przepisu na blok czekoladowy, zaraz lece do sklepu po mleko ( bo mam troche za mało i do roboty, no i jajek nie trzeba ,,,,,, hmmm,,, bo wszedzie te jajka ze juz nawet jajecznicy ostatnio boje sie jesc : dzieki mess za przypomnienie przepisu pozdrawiamj
    • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 09:35
      Zrobiłam:) ale zmodyfikowałam. Dodałam może ze 150gr mleka w proszku, bo 400 wydawało mi się za dużo, kosztowałam i tyle w zupełności starczyło no i z 3 łyżki otrąb owsianych dodałam i jeszcze z pół łyżeczki jak ciepłe było żelatyny dla pewności żeby zmieniło stan z ciekłego w stały:). Czekam az stężeje w lodówce:) napiszę po skosztowaniu popołudniu jak wyszło:)
      • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 15.09.10, 09:41
        No to będę czekała na Twoje zeznania bo ja dopiero póxnym popołudniem będę robiła bo jak wrócę z pracy to muszę wziąć się za zprzątanie poremontowe. Zaraz mi język do tyłka ucieknie;)
        • mess8385 Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 09:47
          hahaha, nie daj mu uciec bo nie zazna smaku owego bloku:):) Lilka, to Mikra przypomniała przepis, my od 3 miechow na dukanie i też go nie widzieliśmy:):)ale już siedzi w lodówie więc opiszę napewno doznania- no i czy modyfikacje wyszły (serio 400gr to masakra, w małej porcji zjadłoby się w 3 i trochę tego mleka, duuuużo, za dużo jak dla mnie). Sypnęłam na oko z otwartej już paczki 250gramowej i jeszcze zostało. A i wlałam do mufinkowego silikonu (6 babeczkociasteczek wyszło).No nic, koło 14stej dam znać:):)już się doczekać nie mogę, bo jak kosztowałam przed wsadzeniem do lodówki to niebo w gębie
          • lilka208 Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 09:57
            hehe dobre, wlasnie sie zastanawiałam czy cos nie pokrecilam :) i wrócilam do wątku sprawdzic :) to ja tez dam mniej tego mleka to nawet nie musze leciec do sklepu teraz bo akurat mam 250 gr. :) zaraz ide zrobic dam znac jak zrobi sie :)
            • lilka208 Re: Mikra, mess 15.09.10, 10:00
              dzięki za przypomnienei i za przepis lece robic :)
              • lilka208 Re: Mikra, mess 15.09.10, 10:17
                haha no to pojechalam po bandzie :D , przeczytałam ze to na zimno do lodowki , no to zapamietalam skladniki i poszlam robic , ale nic nie podgrzewalam tylko :) wszystko wymieszalam i do lodowki. a teraz doczytalam dopiero do konca . ale zawsze cos wyjdzie . robilam więcej z 4 serkow homo. 200 gr mleka w proszku, 1/2 szkl fruktozy.4 łyżek kakao, bo chlopaki mi podjadaja smakolyki ( sa na takiem zmodyfikowanym dukanie jeden juz 3 tydzien ( schudl 4 kg ) a drugi 2 dzien i dlatego teraz wiecej robie na slodko bo pzredttem dla siebie mi się nie chcialo, :)
            • mikra11 Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 10:37
              To niesprawiedliwe bo ja będę robiła później...:(
              Podrzućcie kawałek jak już będzie gotowy:)
              • lilka208 Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 10:43
                :) spoko podrzucimy :) ale w sumie to jak ty bedziesz jesć to my juz nie bedziemy mieć :)
                • mikra11 Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 11:21
                  A to tak wszytsko na raz mozna wciągnąć?
                  • nancy_callahan Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 11:41
                    nie można wszystkiego na raz - za dużo kakao i mleka w proszku:)
                    Przelicz sobie ile szklanek mleka można zrobić z tej ilości dodanej do bloku, jednego dnia możesz zjeść tyle mleka w proszku ile potrrzeba na jedną szklanę i tak powinnaś blok podzielić.
                    Wrzućcie proszę przepis ten podstawowy i zmodyfikowany do wątku o desreach, coby nam znów nie zaginął i nie uległ zapomnieniu...
                    ja chyba sobie w weekend zrobię:) na razie mam sernik mess też nieco zmodyfikowany, bo limonkowo - kokosowy:)
                  • lilka208 Re: Mikra, Lilka 15.09.10, 11:46
                    nie wiem :( ja robilam z 4 serkow ( na 3 osoby) wyszly mi 3 salaterki już sie ścieło prawie, dalam trochę zelatyny. ale teraz nie jem:) pozniej z kawa bo jeszcze nie piłam dzis :)
    • mess8385 Re: MNIAM!!! 15.09.10, 12:14
      a ja właśnie wcinam, zaraz dokończę pisać....

ok, nie mogłam się delektować pisząc jednocześnie:):) Pycha!!! jeszcze 6 "mufinek" zostało. I wiecie co??? Mimo że dodałam ze 100gr mleka w proszku to i tak słodkie i wyczuwalne jest ono, co mi oczywiście w zupełności nie przeszkadza bo jest pyszne. Dałam tez 6 pastylek huxolu, następnym razem dam 4 i może jeszcze mniej mleka. Ale ogólnie naprawdę palce lizać, spragniona czegoś takiego właśnie byłam. Dziś M.wraca wcześniej z pracy, to zjem jeszcze jedną porcyjkę razemz Nim przy kawce:):)
      • mikra11 Re: MNIAM!!! 15.09.10, 12:33
        Wrrr... ;) a kawałek dla mnie?!?!?!

Mess a to mleko ważyłaś czy mierzyłaś w szklance bo ja wagi nie mam;(
        • mess8385 Re: MNIAM!!! 15.09.10, 12:56
          na oko:) ale skoro 2 razy do piernika używałam to 6 łyżek mi już z opaklowania poszło, a wsypałam połowę z tego co zostało,i jeszcze raz tyle pozostało w opakowaniu, więc ok 100gr musi być jak byk (opakowanie 250gr), nawet na 100gr jest dużo tego, bo to mleko jest granulowane i lekkie bardzo. Wsyp najpierw niecałe pół opakowania i skosztuj sobie ja wymieszasz czy smak Ci i słodkość odpowiada. Dosypać zawsze można, ale nie sądzę by to było potrzebne, no ale kwestia smaku:) ale się rozpisałam.
          Aha, przepis mój zmodyfikowany wsadziłam w przepisy-desery:)
          • a.agena Re: MNIAM!!! 15.09.10, 14:06
            mess8385 napisała:

> na oko:) ale skoro 2 razy do piernika używałam to 6 łyżek mi już z opaklowania
            > poszło, a wsypałam połowę z tego co zostało,i jeszcze raz tyle pozostało w opak
            > owaniu, więc ok 100gr musi być jak byk (opakowanie 250gr), nawet na 100gr jest
            > dużo tego, bo to mleko jest granulowane i lekkie bardzo.

W Carrefourze kupiłam w tym tygodniu mleko w proszku odtłuszczone NIEgranulowane. Nazwy firmy, która to robi, teraz za ChRL nie mogę sobie przypomnieć. Nieduża paczuszka w ciemnoniebieskim kolorze.
            Jak któraś chce konkrety, sprawdzę wieczorem w domu.

a.a
            • lilka208 Re: MNIAM!!! 15.09.10, 14:08
              ja poprosze o konkrety :)
              • a.agena Re: MNIAM!!! 15.09.10, 20:37
                Mleko odtłuszczone w proszku 250g, producent: Mlekovita, cena: nieco ponad 5 PLN
                W Carrefourze leży koło tego granulowanego z Gostynia. W smaku podobne do gostyńskiego, największy jego plus: własnie to, że nie jest w granulkach

a.a
      • lilka208 Re: MNIAM!!! 15.09.10, 14:17
        choc zrobiłam nieco inaczej (nie podgrzewałam ,wszystko wymieszałam ,przez moje roztargnienie) wyszlo pychotka! mniam,mniam serio :)nastepnym razem zrobie wg przepisu i zobacze czy jest jakas wielka różnica :)
    • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 07:35
      I co?! I nic. Wczoraj po powrocie z pracy najpierw rzuciłam sie na fachowców od remontu, którym slimaczy sie robota a ja koczuje we własnym mieszkaniu jak w wigwamie wrr. A później rzuciałam się w wir pracy związanej z ogarnięciem tego syfu który, kręci sie wokół mnie - niestety bezskutecznie bo jak dzisiaj wstałam to przypadkowo kopnęłam karton w którym mój ukochany małż zostawił imadło - myślałam, że pogryzę. I takim sposobem bloku nie zrobiłam - od rana jestem mega wkurzona na ten fakt ale mam nadzieje (bo tylko ona mi pozostaje) że dzisiaj będę delaktowac się tym blokiem, a jeżeli dziś to tez nie będzie możliwe to nie jestem sobie w stanie wyobrazić co będzie ze mna jutro.
      • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 08:40
        oj biedna... Na to wychodzi że jednak sprawdza się powiedzenie że szewc bez butów chodzi:) ale, na pocieszenie, zobacz ile dobrego zrobiłaś podsuwając ten pomysł:) napewno jak nie dziś to jutro dasz radę, blok nie ucieknie, spokojnie, plus jest taki, że już masz ulepszony przepis i będzie smaczniejsze (bo standardowo to naprawdę sądzę że gryzła by aż ta słodycz z całości mleka z przepisu). Więc wrzuć na luz, to Ty rządzisz a nie blok, zrobisz go jak będziesz mieć chwilkę:):)
        • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 08:59
          Mess w sumie masz rację to ja jestem górą!!. A Tobie dziękuję za ulepszenie przepisu
          • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 09:02
            eeeeeeeeeee tam, nie za ma co:) czekam z niecierpliwością kiedy napiszesz, że właśnie go pochłaniasz:) daję Ci tydzień (ale tylko ze względu na prace remontowe:))
    • mikra11 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 09:31
      Oj jest za co:) Mam nadzieje, że dam radę zrobic dziś, no jakpóźniej jutro, a relacje zdam napewno.
      • lilka208 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 09:49
        u mnie chlopaki stwierdzili że to najlepszy dukanowski deser:)
        • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 09:54
          hehe, mój mąż też powiedział-"wow, wypas, ale dobre..."
          • lilka208 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 09:59
            a mogę taki blok w czwartek proteinowy? chyba nie, bo kakao ,,,,
            • mess8385 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 10:43
              w PP kako można przecież, tylko pewnie lepiej żeby i kakao i mleka w proszku po łyżce, więc zjesz taką porcję żeby tyle zawierała i luzik:):)
              • lilka208 Re: do Ven.to, Mess i nie tylko 16.09.10, 10:49
                dzięki mess jestes aniołem!. :)
                • mikra11 zrobiłam:D:D: 17.09.10, 07:23
                  A więc zrobiłam!!! Wyszło pyszne, a co tam - wyszło przepyszne!!! Ale mam dwa ale: dałam za duzo słodzika - wg mnie mleko w proszku wystarczy (nie trzeba dosładzać) i konsystencja mnie trochę zawiodła - miałam nadzieję, że będzie to bardzo twarde, a mozna nakładac łyżką. Ale nie ważne (może coś źle zrobiłam bo strasznie się spieszyłam - tak mi się chciało;))

Dzisiaj będę się obżerała blokiem z łyżeczki:)
                  • flower_bomb Re: zrobiłam:D:D: 17.09.10, 08:04
                    Ja tez zrobiłam i tez wyszło mi raczej rzadkie, ale w smaku super:)
                    • lilka208 Re: zrobiłam:D:D: 17.09.10, 09:34
                      ja dalam trochę zelatyny i bylo super!
                      • mikra11 Re: zrobiłam:D:D: 17.09.10, 09:45
                        Ja też dałam żelatynę ale marzył mi się taki twardy - pękający pod nożem blok czekoladowy. Ten tez był pyszny!!
                        • mess8385 Re: zrobiłam:D:D: 17.09.10, 13:18
                          spoko mikra, mi tez twarde jakoś wyjątkowo nie wyszło, na przyszłość więcej żelatyny i będzie dobrze:) na zdrówko
                          • nancy_callahan Re: zrobiłam:D:D: 19.09.10, 10:45
                            Zrobiłam:)
                            W szale w ogóle zapominałam o żelatynie, więc jest raczej konsystencji nutelli, ale i tak diablo pyszne...
                            Małżon patrzył na mnie jak na wariatkę jak wczoraj wieczorem wyjadałam reszteczki z garnka:)
                            • ciri1971 Wiecie co... 20.09.10, 15:32
                              Zrobiłam ten blok jakiś miesiąc temu i sama nie wiem, coś musiałam chyba namieszać, bo w ogóle mi nie smakował. Ponad połowę wyrzuciłam. Zastanawiam się teraz, co takiego mogłam zrobić nie tak? No glut jakiś taki mi powstał, w dodatku niedobry:(.
                              Ale widzę, że muszę jeszcze raz spróbować, to niemożliwe, żeby wszystkim Wam wyszedł, a mmnie nie:)
                              • nancy_callahan Re: Wiecie co... 20.09.10, 15:33
                                ciri zrób według tego przepisu zmodyfikwoanego przez mess...
                                To niemożliwe żeby komuś nie smakował:)
                                • ciri1971 Re: Wiecie co... 20.09.10, 20:13
                                  Zrobiłam:)
                                  Nie wiem, co było nie tak poprzednim razem, ale teraz wyszedł rewelacyjny! Jeszcze nie zdążył stwardnieć (i nie wiem, czy zdąży, bo co chwila wsadzam tam palec, niby żeby posmakować odrobinkę:)), ale w smaku jest przepyszny. I konsystencja już teraz czuję, że jest inna, przedtem wyszło mi takie ciągnące coś.

Boję się, że jutro zjem wszystko:)
                                  • mess8385 Re: Wiecie co... 20.09.10, 23:00
                                    biorąc pod uwagę powalającą i tak ilość mleka w proszku w tym bloku lepiej podziel się z kimś:) albo powalcz z silną wolą i powiedz sobie że przecież szkoda tak na raz go wsunąć....a jutro z kawką?? pojutrze???:):) na zdróweczko:) też jutro znów go robię:)
                                    • nancy_callahan Re: Wiecie co... 21.09.10, 08:47
                                      ja sobie swój podzieliłam mężnie na 5 porcji i zjadam jedną dziennie, ale nie powiem żeby mnie nie kusiło, aby go w całości pochłonąć...
                                      Następnym razem zrobię jak mees w foremkach do muffienk i będę miała wydzielone porcje do zjedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka