07.01.11, 02:45
laseczki powiedzcie mi prosze czy moge bez wyrzutów uzywac xylitolu? szukałam w wyszukiwarce bo juz o nim była mowa ale ni jak nie skumałam czy wolno czy nie wolno:/ lepiej zeby wolno było bo se miód kupiłam,keczup i 1 kg xylitolu:P no przeciez nie wyrzuce no nie:) dziekóweczka
Obserwuj wątek
    • bryanowa-1 Re: xylitol 07.01.11, 02:49
      a jeszcze se w swoim wątku sprawdze suwaczek czy działa:) a i news z ostatiej chwili,na uderzeniówce poszło mi UWAGA! całe 200 gramów he h eh ehehe dobre i to
    • ven.to Re: xylitol 07.01.11, 09:55
      na dukańskim oryginalnym forum (czy tam czacie) specjalista (ale nie dukan) powiedział że można się xylitolem engoyowac na zdrowie.
      Dla mnie, osoby chudnącej z trudem i w związku z tym radykalnej, jest to po prostu nielogiczne, bo to taki sam cukier jak każdy inny z tym że 4 razy mniej kaloryczny. To co, znaczy że mogę jeśc cztery razy mniej zwykłego cukru i będzie git? Z punktu widzenia teorii dukana też nijak logiczne to nie jest.
      Tzn. ja nie sądzę żeby komuś bardzo zaszkodziła na chudniecie (:D) ta jedna poksylitowana herbatka dziennie. Komuś innemu bo mi zaszkodziło by na pewno :)
      Brajanowa, sprawdź - będziesz używac ksylitolu i będziesz chudnąc - spoko.
      Nie będziesz chudnąc - odstaw ksylitol w cholerę.
      Ale moze lepiej zacznij go testowac jak minie trochę czasu i zobaczysz jak Ci będzie szło - trudno chudniesz, nie ma co sobie dodawac zagwostek :) Tfu, tfu, oczywiscie - obyś tym razem chudła rytmicznie.
      No i ten, tego... miodu i keczupu słodzonego nie można, wiesz?
      :D

trzymam kciuki
      pozdr
      • bryanowa-1 Re: xylitol 07.01.11, 14:52
        o w dupe jeza toś mnie vento pocieszyła he h ehhe.no ok ja ten xylitol kupiłam bardziej z ciekawosci:P jak mnie sie słodzik o północy skończy to se bede xylitol uzywała na chwile:) a dlaczego keczupu nie wolno?skład ma taki:
        -tomato puree
        -apple cider vinegar
        -xylitol
        -onion powder
        -spicec
        -salt
        -arrowroot(slowniki.wp.pl/angielski/arrowroot) bo nie umiem wytłumaczyc co to

parametry ma:
        p-0
        w-30g
        tł-0 to se tak pomyslałam ,ze na dni pw jak najbardziej:/

a miód ma taki skład:
        -xylitol
        -spring water
        -xsanthan gum
        -natural honey flavour
        -citric acid
        -sorbic acid
        a parametry na 100 g

p-0
        -w-40g
        tł-0

i tez ten ,,miód''mam w razie co do owsianki tak z pół łyzeczki daje .ja juz nic nie kumam he he he.
        • ven.to Re: xylitol 07.01.11, 15:10
          o wiesz, padłam :) bo ja myślałam że Ty się nabijasz pisząc że kupiłaś sobie taki normalny miód i keczup :D Co mają węglowodanów w bród :)
          O takich ksylitolowych cudach jak piszesz to ja nawet nie słyszałam.
          Myślę to samo co o zwykłym ksylitoliu - sprawdź to :)
          i powodzenia
        • matya Re: xylitol 08.01.11, 04:57
          arrowroot to maranta trzcinowata po naszemu: megaslownik.pl/slownik/angielsko_polski/21362,arrowroot (bardzo dobry slownik online swoja droga)
          tutaj wiecej informacji na temat wartosci odzywczych: www.elook.org/nutrition/vegetables/1994.html
    • madzioreck Re: xylitol 07.01.11, 16:48
      Wiesz, co, podobno Dukan na swoim czacie mówi, że można, ale dla mnie to cuś jest nie halo... ale ja również nie rozumiem, dlaczegvo diabetycy jedza fruktozę, nie znam się więc ;)
      Ale poważnie: być może nie chodzi o kalorie, tylko o tzw. IG, czyli o ile się podnosi cukier we krwi. Za cukrem idzie insulina, która jest wrogiem spalania tłuszczu, to ona nosi tłuszcz do komórek tłuszczowych. Możliwe, że xylitol ma niskie IG na przykład i w związku z tym można, ale ja nie jestem przekonana, szczerze mówiąc, chyba bym sobie darowała.
      • bryanowa-1 Re: xylitol 08.01.11, 00:54
        no ja sie zapytałam was czy mozna bo sie nie znam:) ja ten ,,keczup'' i ,,miód''tak od czasu do czasu a nie codziennie hehe wiec bede se uzywała i obserwowała czy jest spadek wagi czy nie:)dziękóweczka:)
      • asfo Re: xylitol 11.01.11, 12:21
        Xylitol ma bardzo niski IG - 8. Oprócz tego jest częściowo niestrawny, w związku z czym po zjedzeniu większej ilości lepiej trzymać się blisko toalety. Szczególnie jak się nie jest do niego przyzwyczajonym.

Z innych plusów - nie jest niezdrowy i smakuje dużo lepiej od słodzików aspartamowych. Do tego pomaga na zapalenie gardła i próchnicę.
        • bryanowa-1 Re: xylitol 11.01.11, 13:38
          z ta toaleta to sie przekonałam juz po 3 łyżeczkach eh he.xylitol zostaje na czarną godzinę he he
          • asfo Re: xylitol 11.01.11, 17:10
            Prawdę powiedziawszy, też wykorzystuję tę jego właściwość :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka