11.01.11, 08:41
witam, mam pytanko. Na allegro można kupić budyń firmy Albona, podobno zjadliwy dla dukacjących. Można go też kupić w niemieckich Aldikach, ale może wiecie czy w polskich sklepach można cos takiego kupić? Składniki: skrobia kukurydziana, sól, aromat---tak podają na allegro.pozdrawiam anna
Obserwuj wątek
    • iberka Re: budyń 11.01.11, 13:21
      zerknij do mojego wątku o niemieckich słodkościach :)

iza
    • asfo Re: budyń 11.01.11, 17:05
      Mi się zdaje, że nadaje się każdy budyń bez cukru. Budyń w proszku jako taki składa się ze skrobi, aromatu i barwnika. Kupiłam kilka dni temu zwykły budyń winiar i to właśnie ma napisane na opakowaniu. Dodajesz słodzik zamiast cukru i tyle.
    • ewikonka Re: budyń 11.01.11, 18:05
      W naszych Aldikach i Lidlach jest. W składzie jest skrobia kukurydziana
      W budyniu z Winiar i Delecty jest jeszcze dodana skrobia ziemniaczana
      Sądzę, że budyniu nie można jeśc codziennie, albowiem dopuszczana jest 1 łyżeczka skrobi dziennie, a na szklankę budyniu trzeba 1 łyżkę skrobi
    • maurra Re: kupiłam budyń Albona Dukanowy na Allegro 11.01.11, 20:05
      i tak w 100 g:
      Eiweiss - 0,63 g
      Kohlenhydrate 82,5 (???) davon Zucker 0,35
      Fett 0,35
      Czyli białko i tłuszcz b. niskie ale węglowodany ponad 80?
      I czy dobrze tłumaczę, że 82 w tym cukier 0,35 tak?
      Mam wątpliwości czy się nadaje przy ta wysokiej zawartości węglowodanów
    • agulag76 Re: budyń 11.01.11, 20:34
      W Polsce dostępne są budynie na skrobii kukurydzianej bez cukru:
      - w Lidlu - Belbake - 2 smaki
      - w Aldi - Albona - 3 smaki
      • iberka albona i belbake 11.01.11, 20:37
        qrcze, czemu kazdy się dopisuje a nie czyta poprzedników? wypisane wszystkie składniki albony i jest duuuużo cukru, to samo widziałam ja w lidlu i dlatego nie kupiłam a Wy piszecie,że bez cukru są.
        To ja nie rozumiem a tego nikt nie wytłumaczył jakie sa te bez cukru?
        iza
        • agulag76 Re: albona i belbake 11.01.11, 21:09
          W Lidlu nie ma Albony ! A opakowanie Belbake mam przed sobą i pisze: skrobia kukurydziana, sól kuchenna, aromat, barwniki, może zawierać śladowe ilości glutenu i sól
          • iberka Re: albona i belbake 11.01.11, 21:17
            to skąd w wartości kalorycznej taki cukier?

iza
            • agulag76 Re: albona i belbake 11.01.11, 21:20
              Przepraszam a gdzie tam napisane o cukrze ? podane tylko węglowodany a to nie wyłącznie cukier - sprawdź sobie tabele wartości kalorycznych skrobii
      • ania331 Re: budyń 12.01.11, 13:23
        czyli reasumując tylko dwa sklepy w Polsce "nam pomagają"
        - w Lidlu - Belbake - 2 smaki
        > - w Aldi - Albona - 3 smaki
        dzięki za podpowiedź jutro biegne do Lidla bo słodkiego mi się chce oj jak strasznie chce:):)
        • ania331 Re: budyń 15.01.11, 14:59
          no i byłam w Lidlu ale w składzie budyniu jest napisane skrobia ale jaka to nie wiadomo..więc? skąd wiecie że możemy ten budyń jeść? pozdrówka
          • iberka Re: budyń 15.01.11, 18:07
            ja kupiłam w Aldi i tam na pudełku mam napisane ,że skrobia kukurydziana

iza
          • agulag76 Re: budyń 15.01.11, 18:47
            Na polskim tłumaczeniu jest tylko skrobia - na pozostałych (węgierski, słowacki) skrobia kukurydziana
        • slonce12 Re: budyń 15.01.11, 18:27
          nie tylko lidl, ja kupiłam etkera, szukałam 4 miesiące na półkach budyniu bez cukru a okazało się, że jeśli nie jest napisane że jest z cukrem to większość jest bez cukru. Pierwszy z brzegu i... skrobia, skrobia modyfikowana, aromaty, barwnik , cały skład

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka