Dodaj do ulubionych

Żurawina ???

20.01.11, 10:24
Witajcie Dziewczynki
Mam takie oto pytanie - w kilku Waszych przepisach pojawia się tutułowa żurawina - jaką i gdzie kupujecie ? Bo np ta z Biedronki jest z dodatkiem cukru trzcinowego.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Żurawina ??? 20.01.11, 15:04
      ja kupuję na wage tzn bez dodatków, taką suszoną czystą. W osiedowym klepiku namówiłam właścicielke na dkana i teraz ma różne fajności ;P

iza
      • ven.to Re: Żurawina ??? 20.01.11, 16:47
        ja też na wagę, suszoną - ze sklepu ze zdrową żywnością
        hmm a gdyby tak przyrządzić dżem żurawinowy?
        hurra, wspaniały pomysł
        :)
        • iberka Re: Żurawina ??? 21.01.11, 09:58
          dżem żurawinowy, klopsiki z mielonego i będą kotterbullar ikeowe moje ukooooooochane ;P mniam

Iza
          • ven.to Re: Żurawina ??? 21.01.11, 10:06

robię!!!!!
          • ania331 Re: Żurawina ??? 21.01.11, 10:10
            a tą żurawinę to na PW możemy jako przyprawę czy jak inne warzywka?
    • dolmadakia Re: Żurawina ??? 21.01.11, 17:46
      No,ale to jak każdy owoc suszony ma sporo cukru......pewnie malutko mozna,ale tak łyzkami to raczej nie.Choć swietnie robi na drogi moczowe;-)
      • el_capricho Re: Żurawina ??? 22.01.11, 18:06
        dolmadakia napisała:

> No,ale to jak każdy owoc suszony ma sporo cukru...

no jasne, że ma. i to niestety wcale nie fruktozy. żurawina w stanie naturalnym jest dosyć kwaśna, więc zawsze dodaje się do niej cukier. do suszonej również - wystarczy przeczytać etykiety na konfekcjonowanych produktach...
        • ven.to Re: Żurawina ??? 22.01.11, 20:07
          żurawina w diecie Dukana, w dniach PW jest dozwolona b.o.
          można dostac po prostu suszony owoc bez żadnych dodatków.
          Namaczając ją w wodzie ze słodzikiem uzyskujemy bardzo smaczny, kwaskowy smak. polecam
          • el_capricho Re: Żurawina ??? 22.01.11, 22:07
            o, dobrze wiedzieć! a gdzie się kupuje suszoną żurawinę bez cukru? bo szczerze mówiąc ja nigdy się nie spotkałam...
            btw już wiem, dlaczego korniszony są dozwolone, co zawsze mnie zdumiewało. tymczasem po prostu te francuskie są bez cukru, niedawno kupiłam słoik w Leclercu. firma nazywa się Rustica.
            • ven.to Re: Żurawina ??? 23.01.11, 09:11
              o? i jak smakują korniszony bez cukru w zalewie? Ja nie lubię korniszonów za to uwielbiam kiszone, mniam, mniam.
              Co do tej żurawiny - u mnie w sklepie ze zdrową żywnością można kupic droższą, paczkowaną, o dośc dużych owocach; na paczce jest napis bez dodatku tłuszczu i cukru. Tańsza, mniejsza jest dostępna na wagę. Te owoce wyglądają inaczej od słodzonych. Nie wiem jak Ci to opisac ale one są takie... suche :D nie da się ich zjeśc jak te "bakaliowe", kandyzowane z cukrem i tłuszczem.
              Suszone bez dodatków są twarde, można nimi postukac :D i nadają się do zjedzenia tylko kiedy się je długo namoczy w wodzie ze słodzikiem.
              • el_capricho Re: Żurawina ??? 23.01.11, 10:00
                ven.to napisała:

> o? i jak smakują korniszony bez cukru w zalewie?

pakudnie :-). w każdym razie dużo gorzej niż z cukrem. od jutra szukam tej koszernej żurawiny!
              • aga_piet Re: Żurawina ??? 29.01.11, 23:46
                Ale wtopa... Kupowałam sobie czasem 10 dag takiej "luzem". I jeszcze jak ven.to napisała że jest legalna (no sorki, wydawało mi się że Dukan pisał ogólnie że owoce suszone nie, coś mi się pomieszało) to kupiłam chętniej. No i dziś będąc w markecie zaczęłam czytać etykiety. Na 9 rodzajów żurawin WSZYSTKIE miały cukier i chyba tylko jedna nie miała oleju.
                No wiem, trzeba czytać etykiety albo dociekać. :(
    • mola.rob Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 00:56
      Mam pytanie: czy żurawina jest dozwolona w 2 fazie w ogóle ?

Z tego co do tej pory przeczytałam to wiem tylko, że owoce są niedozwolone jeszcze w 2 fazie. Może ktoś rozwiać moje wątpliwości.

--------------------------------------------------
      Od 2 tygodni na Diecie Dukana - 5 kg
      • el_capricho Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 10:01
        forum.gazeta.pl/forum/w,95274,121142209,121242193,Re_Zurawina_.html
      • lenka.33 Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 11:21
        Ja szczerze mowiac tez nigdzie nie wyczytalam, ze jest dozwolona a malo tez b.o juz w II fazie.. moze ktos by napisal gdzie to w ksiazce jest napisane?
        • ven.to Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 14:11
          w tabelach to nie ma na pewno natomiast info jest z forum francuskiego
          żurawina i jarzębina jest dozwolona :)
          • lenka.33 Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 14:17
            A to dobrze wiedziec, jakis kolorowy dodatek :) Dzieki Ven.to za info
            • ven.to Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 14:20
              no tak, tylko na prawdę chodzi o żurawinę sote ale nie taką jak bakalie.
              • aga_piet Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 15:14
                No dziewczyny ale namąciłyście.
                ŚWIEŻA żurawina - tak, SUSZONA - nie! Suszony owoc to zuooo, co Dukan podkreśla w książce przecie.
                • ven.to Re: Żurawina w 2 FAZIE 23.01.11, 16:21
                  :D
                  świeża żurawina nie różni się składem od suszonej, poza wodą i częścią węgli co to wraz z sokiem wypłynąc mogą

a dukanowi chodziło o owoce które w ogóle dozwolone nie są; bakalie
                  pomidory (owoce wszak) suszone jeśc można
    • nesska85 a sok 100% żurawin 28.01.11, 14:32
      podbijam wątek - a sok z żurawin, taki 100% żurawin bez żadnych dodatków - czy można w niewielkich ilościach z wodą czy do herbaty? Bo to to dobroczynne na układ moczowy itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka