23.02.11, 09:56
Zamiennie znajduje w necie okreslenia skrobia kukurydziana czyli mazeina i maka kukurydziana. Rozumiem ze nam wolno skrobie??
Obserwuj wątek
    • nesska85 Re: Mazeina 23.02.11, 10:08
      Maizena - czyli skrobia kukurydziana - biała. Mąka kukurydziana jest żółta i jest niedozwolona (chociaż ja na początku używałam, bo nie miałam skrobi kuku). Ale później zaopatrzyłam się na allegro w wielki wór 4,5 kg skrobii i mam go już chyba pół roku :). Używam tylko do naleśników i do chlebka Klary.
      • aleksandra_b Re: Mazeina 23.02.11, 11:29
        Używam mąki kukurydzianej od wielkiego dzwonu, przez 5 miesięcy kilka łyżek (bo skrobi nie znalazłam), ale czemu ona jest taka niedozwolona? Czym się różni od skrobi kukurydzianej? Tak z ciekawości pytam, bo ciągle pojawiają się głosy, że wolno tylko skrobię albo że w sumie mąka też jest dozwolona i tak na zmianę.

Czy ktoś może to wyjaśnić raz na zawsze? :)
        • nesska85 Re: Mazeina 23.02.11, 15:33
          Ja gdzieś czytałam, że to błąd w tłumaczeniu. Ale tak naprawdę wg mnie różnica jest taka, że mąka kukurydziana powstaje z całych ziaren, a skrobia tak jak skrobia to czysta substancja, która w ziemniakach czy w kukurydzy jest substancja zapasową. Skrobia jest stosowana w wielu produktach jako zagęszczać. No i czy ktoś pamięta jeszcze krochmal?? (ale to było z mąki ziemniaczanej). Ale to moje wywody. Naukowych dowodów na różnice nie posiadam.
    • mamalideczki Re: Mazeina 23.02.11, 10:09
      Nie mazeina a miazena (sama często źle pisałam na początku :-)). Oczywiście masz rację - nie mąka a skrobia kukurydziana jest dozwolona.
      • mamalideczki Maizena miało być :-D b/t 23.02.11, 10:09

• siata2 Re: Mazeina 03.05.11, 19:24
        nie nie mazeina a miazena tylko obie nazwy są poprawne;p
        • ejot48 Re: Mazeina 04.05.11, 16:14
          maizena chyba jednak, bo..
          mais - franc.
          Mais - miem.
          maize - ang. - kukurydza:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka