Dodaj do ulubionych

Problem z odchudzaniem:(

IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 20:35
Witam!
1,5 roku temu z powodu niedoczynności tarczycy przytyłam 5 kg - niewiele w stosunku do niektórych, ale jest mi z tym źle. Od ok. roku jestem pod kontrolą endokrynologa, biorę leki i wszystko wróciło do normy... poza wagą. Starałam się mniej jeść (3posiłki), więcej się ruszać - nic. Zwiększyłam liczbę posiłków do 4-5, żeby wzmocnić metabolizm, nie jem rzeczy niewskazanych na diecie, ale waga jak stała tak stoi. Od czasu do czasu zejdzie 1kg, ale zaraz wraca. Nie mam już siły, nie wiem co robić.
Bardzo proszę o pomoc. Już nawet nie 5, niech będą 3, ale jak?
Obserwuj wątek
    • 0_kalafior Re: Problem z odchudzaniem:( 07.06.11, 12:33
      ja schudłam i nauczyłam sie jak jesc dzięki dietetykowi a konkretnie pani anecie z halsy nie było to łatwe na początku bo od lat cierpię na zespół policystycznych jajników ale sie udało i jestem szczęśliwa
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Problem z odchudzaniem:( 17.06.11, 16:01
      Niestety w przypadku niedoczynności tarczycy metabolizm zwalnia, dlatego trudniej pozbyć się zbędnych kilogramów. To o czym warto pamiętać, to o regularnym spożywaniu posiłków co 3-4 godziny. Nie mogą to być jednak porcje głodowe, lecz pożywne posiłki bogate w składniki odżywcze. nie powinno w nich zabraknąć produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, nabiału ryb oraz chudych mięs. bardzo ważny jest również ruch, który przyspiesza metabolizm. dlatego zachęcam do codziennych 30 minutowych spacerów.

To co odradzam, to załamywanie się, poddawanie i pesymizm. Zdaję sobie sprawę, ze nie jest łatwo trwać w swoich postanowieniach gdy nie widać efektów, jednak optymizm i wiara w sukces jest bardzo ważna osiągnięcia wymarzonej sylwetki :).

Niżej zamieszczam linki do kilku publikacji, do których lektury zachęcam.
      Niedoczynność tarczycy
      Czym jest przemiana materii
      Gdy brak motywacji
      6 dni skutecznej motywacji
    • awokado_j Re: Problem z odchudzaniem:( 17.06.11, 16:28
      dobrze przynajmniej, ze nie trzymasz sie juz tak kurczowo tych 3 posilkow. 4-5, a nawet i 6 to odpowiednia ilosc wlasnie po to zeby utrzymac metabolizm na dobrym poziomie. Musisz pamietac o wybieraniu odpowiednich pokarmow, odrzuceniu znacznej czesci, no i przede wszystkim zaczac sie ruszac, bo to podstawa. Ciezko mi teraz wszystko opisac, wiec zajrzyj w wolnej chwili do artykulow na bhclub pl, tam mysle, ze znajdziez sporo roznych patentow, jak mozesz sama sobie pomoc
    • Gość: eelka Re: Problem z odchudzaniem:( IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 15:25

Mi w schudnieciu z niedoczynnoscia pomogli dietetycy z www.dietta.pl/pl/forum/108/dietta-pl-na-allegro - przy układaniu diety zgłosiłam problem i jakos to odpowiednio dopasowali.

Biore lethrox od jakis 2 mies, zmienilam z euthyroxu i nie wiem czy to zmiana czy efekt diety, ale wreszcie cos sie ruszylo i zaczelam powoli zrzucac moje skromne 15kg nadwagi... na razie 5 poszlo, calkiem bezbolesnie, ale podobno pozniej moze byc juz trudniej
      • elliee Re: Problem z odchudzaniem:( 26.06.11, 22:45
        Dziękuję za rady i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam.
        Ruchu mam niestety mało... Postaram się to zmienić.
        Artykuły chętnie przeczytam:)
        Przy następnej wizycie zasugeruję mojej endokrynolog zmianę leku, być może to ułatwi sprawę. Już dużo dobrego słyszałam o tym Letroxie, warto spróbować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka