Dodaj do ulubionych

Arbuzy, jabłka

IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 21:22
Witam.
Czytałam bardzo wiele opinii na temat "odchudzających i tuczących mocy" arbuzów i jabłek.
Już sama nie wiem czemu wierzyć.

Arbuz - niskokaloryczny, moczopędny, ale ma wysokie IG, jeśli dobrze rozumiem oznacza to, że szybko jest się po nim głodnym. U siebie nigdy tego nie zauważyłam, wręcz przeciwnie. Jedni mówią, że jest doskonały dla odchudzających się, warto go jeść, inni, że absolutnie zakazany.

Jabłka - nie aż tak bardzo kaloryczne, dużo błonnika, IG niskie. Zapychają, nie jest się głodnym, ułatwiają trawienie. Z jednej strony jest dieta jabłkowa, z drugiej, niektórzy po nich tyją.

Następna rzecz - niektórzy zalecają owoce tylko do pory obiadowej, potem nie. Ale i jedząc je tuż po kolacji niektórym udaje się co nieco zgubić.

Jak to jest z tymi owocami? I co lepsze, arbuz, czy jabłko?

Obserwuj wątek
    • kurczaczek_a Re: Arbuzy, jabłka 08.08.11, 18:12
      W okresie studiow zawsze w drodze na uczelnie złapałam jablko z rana i mialam spokuj az do pory obiadowej a arbuza wcinam jako deser bo jest slodki zamiast jakiegos snikersa itp. Czy to pomaga schudnac nie wiem ale na pewno zapycha :)
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Arbuzy, jabłka 24.08.11, 09:36
      Przede wszystkim wybierając produkty żywnościowe powinna przyświecać nam zasada różnorodności artykułów. Zamiast więc sięgać tylko po arbuza czy tylko po jabłko, najlepiej wprowadzać je zamiennie łącznie z pozostałymi owocami. Należy przy tym pamiętać, iż owoce są bogate w fruktozę, stąd ograniczać ich spożycie należy do 2-3 porcji dziennie. Niżej zamieszczam link do artykułu na temat fruktozy.

Kilka prawd o fruktozie
    • tharna Re: Arbuzy, jabłka 24.08.11, 09:51
      Mnie po jabłku zawsze chce się jeść, po arbuzie czuję się syta. Podobno powinno być odwrotnie, może mam jakiś inny organizm :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka