Dodaj do ulubionych

Pytanie do osób na IV

29.12.11, 12:11
Napiszcie proszę, czy przestrzegacie uczciwie proteinowych czwartków? Ja jestem na IV od listopada i te czwartki są dla mnie katorgą. Nie mogę patrzeć na czyste proteiny, napina mnie i właściwie czwartki przeczekuję głównie na wodzie. Sama nie wiem, jak wytrzymałam dietę (a dietowałam uczciwie od lutego). Dzisiaj odpuściłam sobie zupełnie czwartek i od rana jem poświąteczna ciasto, mam wyrzuty sumienia i chcę się dowiedzieć, jak to jest u innych. Aha - od wigilii nie jadłam tez otrębów , mimo że do tej pory pilnowałam tych trzech łyżek rygorystycznie. Sama nie wiem co się ze mną dzieje, czyżby własnie nadeszła chwila na prorokowany mi przez wszystkich wokół efekt jo-jo?.
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Pytanie do osób na IV 29.12.11, 12:45
      byłam na IV prawie rok. Po 3 miesiącach (mniej więcej ) odpuściłam sobie proteinowe czwartki bo waga leciała dalej w dół. Potem trzymałam się równo na wadze,aż do wakacji - niestety 3 tygodnie w Szwarcwaldzie i Bawarii ( czyli tłusto i smacznie ) +grille i piwko i nawet nie zauważyłam jak mi trochę wróciło. Wróciłam się więc marnotrawnie na II i wystarczył miesiąc by kilogramy poszły precz. Teraz je sobie utrwalę i obiecuje trzymać czwartki bo nie chcę wyrzucać swoich super dżinsów :-)
      Otrębów pilnowałam przez cały czas, poza pobytem w Niemczech, tam nie bardzo miałam jak
      • melancho_lia Re: Pytanie do osób na IV 29.12.11, 13:14
        Ja nie pilnuję czwartków, ale zmieniłam na tyle swoje nawyki, że nawet święta czy grille od czasu do czasu nie mają wpływu na moją wagę. Po świętach ważę tyle samo co przed- a i rybka faszerowana i pierogi i ciasto i winko...
    • wrozka.remiza Re: Pytanie do osób na IV 29.12.11, 14:16
      na IV jestem od połowy września i ... proteinowej środy pilnuję bardzo rygorystycznie. Strach przed efektem jojo jest tak silny, że nawet chyba nie potrafiłabym złamać zasad dnia proteinowego. Nigdy więcej nie chce być na diecie odchudzającej, obiecałam sobie i słowa dotrzymam.
    • kotwtrampkach Re: Pytanie do osób na IV 29.12.11, 23:03
      to chyba wszystko zalezy od rodzaju diety w pozostałe dni poza "czwartkiem" :-)

U mnie się okazało, że coś takiego jak IV faza nie ma racji bytu - od ok 2 lat jestem na czymś, co przypomina P+W lub III fazę.. Czyli staram się nie nadużywać węglowodanów w diecie, cukru, owoców, soków, wysokoprzetworzonych produktów, glutaminianu, alkoholu.. No i staram się jeść te 3 posiłki dziennie - opuszczanie posiłków u mnie nie działa dobrze na linię..

Nie jestem już dosyć dawno nastolatką i mam duuże skłonności/predyspozycje do tycia - to ma duże znaczenie w sprawach związanych z dietami (mając naście lat, wystarczyło przez miesiąc wysiadać przystanek wcześniej i mogłam założyć spodnie rozmiar mniejsze)
      • ostryga11 Re: Pytanie do osób na IV 30.12.11, 09:42
        Dziękuję za odpowiedzi. Widać, że wystarczy trochę kontroli i da się utrzymać efekty. Moje wyrzuty po wczorajszym nieproteinowym dniu nieco zelżały, ale obiecuję sobie w styczniu do proteinowego czwartku wrócić. W sumie też zmieniłam nieco nawyki jedzeniowe, nie kusi mnie nic smażonego, tłustego etc, ale słodycze niestety mają dla mnie nieodparty urok, więc niech pokutą będzie ten czwartek. Przed chwilą w kompie przypadkiem trafiłam na zdjęcia sprzed diety i to jest najlepsza motywacja by ten czwartek do zwyczajów przywrócić i go pilnować ;-)
        • ejot48 Re: Pytanie do osób na IV 30.12.11, 12:44
          Proteinowe czwartki... :(. Czasem się udaje (raz na miesiąc?). Na 4 jestem od 13 listopada. W zasadzie niewiele w sposobie odżywiania zmieniłam, taka trójka z luzikami, pieczywa nie jem więcej niż 2 kawałki dziennie, masła nie jem, ziemniaków nie jem, tłuszcz byle nie przypalić patelni. Otręby codziennie na śniadanie, sporadycznie zdarza się mi je odpuścić. I trzymałam wagę, aż tu.... ostatnie dwa tygodnie STRRRAAAASZNE! Bomby kaloryczne od rana do wieczora, kto wymyślił te cholerne ciasta?! :(. I dwa kilo na plusie, chyba całe wlazły w obwód pasa. Od wczoraj jestem na PW, co lubię, jeśli nie zejdą, to brrr... proteiny przede mną. Ale nie wydaje mi się, żebym była w stanie co tydzień grzecznie proteinować, o ile waga mi nie pokaże, że muszę. Rozumiem cię, Ostryga, aż za dobrze, i zazdroszczę tym, którym czwartek przychodzi łatwo.
    • a.agena Re: Pytanie do osób na IV 30.12.11, 12:37
      ostryga11 napisała:

> Napiszcie proszę, czy przestrzegacie uczciwie proteinowych czwartków?

Tak.

> Ja jestem na IV od listopada i te czwartki są dla mnie katorgą.

Też od listopada tylko że ubiegłego roku i nie są katorgą, bo się do nich już dzień-dwa wcześniej przygotowywuję solidnie.

> od wigilii nie jadłam tez otrębów

Z otrębami staram się wyrabiać normę, ale czasem jak jaki placek się trafi, i więcej ich zjadam, to potem następnego dnia odpuszczam.

> czyżby własnie nadeszła chwila na prorokowany mi przez wszystkich wokół efekt jo-jo?.

Jo-jo to skutek zachowania, nie samo zachowanie.
      Mnie np. zaczyna doskwierać brak warzyw. Ileż można ciagle cukinia - marchew - pomidor - ogórek :-(
      Owoców za to nie jem wcale.

a.a
    • dolmadakia Re: Pytanie do osób na IV 30.12.11, 15:15
      Jestem na czwartej fazie już od półtora roku.Nie udało mi się to ani razu:-( Na trzeciej może ze 2-3 razy. Ale waga jest constans,więc daję sobie z tym spokój.Otręby jem codzień,bo b.lubię.
      • ven.to Re: Pytanie do osób na IV 30.12.11, 17:33
        jestem na IV od ponad pół roku.
        nie zaznałam czegoś co się nazywa "proteinowy czwartek" i szczerze nie wierzę żeby byłby on w stanie powstrzymac jojo/utrzymac wagę.
        o tym decyduje ogół odżywiania i aktywności fizycznej a nie jeden dzień w tygodniu.
        otręby są świetne - jedyna rzecz która na dłuższą metę poprawiła to i owo ;)
        • madzioreck Re: Pytanie do osób na IV 31.12.11, 22:54
          i szczerze nie wierzę ż
          > eby byłby on w stanie powstrzymac jojo/utrzymac wagę.
          > o tym decyduje ogół odżywiania i aktywności fizycznej a nie jeden dzień w tygod
          > niu.

Dokładnie tak, dać jej wódki :D

Na IV jestem od ponad roku, nieskalana żadnymi dniami proteinowymi (chyba, że przypadkiem tak wyszło, bo w sumie wsuwam sporo protein), ani otrębami (tu szkoda, bo lubię kakaową owsiankę , ale niestety u mnie albo otręby, albo tabsy);)
          • kotwtrampkach Re: Pytanie do osób na IV 01.01.12, 21:19
            madzioreck napisała:

> i szczerze nie wierzę ż
            > > eby byłby on w stanie powstrzymac jojo/utrzymac wagę.
            > > o tym decyduje ogół odżywiania i aktywności fizycznej a nie jeden dzień
            > w tygod
            > > niu.
            >
            > Dokładnie tak, dać jej wódki :D

była już kiedyś podobna dyskusja..
            Ja sobie myślę, że np. zależy, co jest naszym głównym grzechem. Ja uwielbiam słodycze - mój proteinowy dzień pozwala mi odzyskać równowagę po uczcie. Niestety, słodycze działają na mnie nałogowo - kawałek czekolady powoduje, że nie mogę sobie odmówić następnego ciastka i nastepnej czekoladki i czterech nastepnych :) Białkowy dzień przerywa ten ciąg i dalsza część tygodnia jest już ok.
            Takie zycie..

> Na IV jestem od ponad roku, nieskalana żadnymi dniami proteinowymi (chyba, że p
            > rzypadkiem tak wyszło, bo w sumie wsuwam sporo protein)

moze tutaj jest klucz :-) Ja przed dukanem mogłam się żywić makaronem z dżemem, chlebem, owocami. I do tego już nie moge wrócić. Ba, jedzenie codzienne słodyczy w nieduzych ilościach, ale codzienne tez źle się u mnie kończy - po 3 tyg pieczenia pierników ok 4 kg za dużo.. (jestem po przepisowej III fazie już ponad rok)

> ale niestety u mnie albo otręby, albo tabsy);)

Mogę prosić o coś więcej? (zastanawiałam się, żeby wrócić do hormonów i to mnie lekko zdziwiło) Chyba, że to tylko Twoja indywidualna reakcja?
            • madzioreck Re: Pytanie do osób na IV 02.01.12, 20:17
              > Mogę prosić o coś więcej? (zastanawiałam się, żeby wrócić do hormonów i to mnie
              > lekko zdziwiło) Chyba, że to tylko Twoja indywidualna reakcja?

Znajdę, gdzie ja o tym pisałam, to podlinkuję :) Nie wiem, czy moja indywidualna, wmawiano mi różne rzeczy, że to nie przez otręby, tylko odchudzanie w ogóle, ale jednak obserwacje tego nie potwierdziły.
              • kotwtrampkach Re: Pytanie do osób na IV 04.01.12, 18:46
                hmm, to ja będę odwiedzać wątek i czekać na link
                • madzioreck Re: Pytanie do osób na IV 05.01.12, 01:31
                  No i masz, oczywiście wyleciało mi z głowy :( Nie mogę znaleźć linki do opisu tu na forum, ale chyba na innym opisywałam - masz gazetową?
                  • kotwtrampkach Re: Pytanie do osób na IV 06.01.12, 13:38
                    mam pocztę, zaglądam nawet czasem na nią ;-)
    • ostryga11 Re: Pytanie do osób na IV 05.01.12, 13:36
      Wczoraj zrobiłam uczciwą proteinową środę (bo dziś impreza mi się szykuje) i mam 0,5 kg mniej. Więc upewniam się, że warto, a nawet trzeba! Postaram się być konsekwentna i tak sobie myślę, że jak to napisałam to już teraz nie ma zmiłuj ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka