Dodaj do ulubionych

dieta przy nadciśnieniu

IP: *.kamnet.pl 03.01.12, 23:17
Mam nadciśnienie 2 stopnia. Czego, oprócz soli, powinnam przy nadciśnieniu unikać, a jakie produkty są wskazane?
Obserwuj wątek
    • emilia.gnybek-ciosek Re: dieta przy nadciśnieniu 11.01.12, 15:49
      W przypadku nadciśnienia tętniczego obok soli należy unikać wprowadzania dań gotowy, produktów przekąskowych typu chipsy. Są one bowiem również bogate w sól. Niekorzystnie działa również nadużywanie alkoholu czy wprowadzanie dużych ilości kawy oraz czarnej herbaty.

Pozytywne efekty przynosi za to wprowadzanie produktów bogatych w kwasy z rodziny omega-3 (tłuste ryby, olej lniany, orzechy włoskie). Dieta powinna również obfitować w warzywa, które są źródłem szeregu witamin oraz składników mineralnych, w tym potasu będącego antagonistą sodu. W jadłospisie nie powinno także zabraknąć produktów pełnoziarnistych. Zawarty w nich błonnik pokarmowy wydaje się bowiem również przynosić korzyści w przypadku nadciśnienia.

Ważne jest także zgubienie nadprogramowych kilogramów, które obciążają serce sprzyjając wzrostowi ciśnienia krwi. Wskazane poza tym jest wprowadzanie spokojnej aktywności fizycznej np. spacerów, rzucenie palenia oraz unikanie stresów.

Niżej artykuły na temat nadciśnienia.
      Nadciśnienie - zmiana stylu życia
      Nadciśnienie tętnicze
      • Gość: Ewa KRACIK, Wwa N A D C I Ś N I E N I E. ***** IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.13, 22:27
        _____________________________________________________________________________________
        BH.801.
        MOTTO: SÓL KAMIENNA, TO GWARANCJA ŻYCIA I ZDROWIA. *****

IRL KRAKÓW:
        Sól do spożycia to wyłącznie: SÓL KAMIENNA (Kłodawska, Wielicka itp). Zabijamy w organizmie bakterie, pleśnie i grzyby (więcej glukozy pozostaje dla nas) oraz poprawiamy przepływ ładunków elektrycznych między neuronami polepszając sprawność mięśni. Należy popatrzeć na zwierzęta: ONE WIEDZĄ! Właśnie dlatego tak lubią lizać sól (lizawki solne), no i koń wyścigowy ma lepsze osiągi na zawodach (każdy koń ma w swoim boksie obowiązkową lizawkę solną wykonaną w Kłodawie).

BH.548.
        ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

_____________________________________________________________________________________
    • Gość: jolanta Re: dieta przy nadciśnieniu IP: 93.154.165.* 22.06.13, 16:10
      a czy przy nadciśnieniu mogę używać coś takiego jak pas odchudzający? moja znajoma pomimo, że ma nadciśnienie używa i nie ma żadnych skutków ubocznych, ale ja wolę nie ryzykować, dlatego proszę Was o radę
      • Gość: lubomiłłaa Re: dieta przy nadciśnieniu IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.13, 22:37
        Przy problemach z ciśnieniem aktywność fizyczna jest wskazana, ale pasa odchudzającego nie nazwałabym aktywnością fizyczną. Pytanie czy bierzesz jakieś leki na nadciśnienie?
        • Gość: Adellla Re: dieta przy nadciśnieniu IP: 193.59.67.* 10.07.13, 08:46
          Byłam wczoraj u lekarza z wynikami badań. Nie sa one zadowalające. Mam nadciśnienie, nadwagę i wysoki cholesterol. Lekarz mi nagadał, że tak długo czekałam z leczeniem. Na razie przepisał mi Amlator, w przyszłym tygodniu idę do dietetyka. Mam nadzieję, że uda mi się wrócić normalnego stanu.
          • Gość: Zytka71 Re: dieta przy nadciśnieniu IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.13, 22:58
            Odpowiednia dieta ważna jest nie tylko w przypadku nadciśnienia. Wszystko należy konsultować z lekarzem i dobrze udać się do dietetyka. Ja musze dbać o dietę, bo mam cukrzycę. Biorę Dironorm, staram się jeśc regularnie o tej samej porze. Nie jem wysokokalorycznych produktów.
            • Gość: alkkara Re: dieta przy nadciśnieniu IP: 193.59.67.* 02.10.13, 08:36
              Czy komuś z Was lekarz przepisał amlator na nadciśnienie? Czy można go łączyć z odpowiednią dietą? Można uprawiać sporty?
              • Gość: agneszkka Re: dieta przy nadciśnieniu IP: 193.59.67.* 09.10.13, 08:51
                "Autor: Gość: alkkara
                Czy komuś z Was lekarz przepisał amlator na nadciśnienie? Czy można go łączyć z odpowiednią dietą? Można uprawiać sporty? "

Ja biorę amlator i staram się aktywnie spędzać czas, chodzę na basen, biegam, jeżdżę na rowerze. Lekarz wręcz nakazał mi więcej ruchu, ale z umiarem.
    • mniammniam22 Re: dieta przy nadciśnieniu 10.09.13, 12:06
      spróbuj makaronu Shirataki, nie ma kalorii, cukru, tłuszczu itd. sam błonnik. Najtańszy jest z Diet Food. Maja stronę www.diet-food.pl i jest też na allegro. Na allegro jest najtańszy z Diet Food. Sama próbowałam :)
      • Gość: gosc Re: dieta przy nadciśnieniu IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.13, 22:14
        Shirataki śmierdzi mi rybą jest drogi i nie ma żadnego smaku,nie dało się porcji skończyć,więcej nie kupię,mi nie smakuje więc nie mogę polecić
    • ankalato Re: dieta przy nadciśnieniu 02.10.13, 13:06
      Poczytaj o shirataki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka